2012. február 29., szerda

Tejfölös-fokhagymás stangli


Tudom, tudom, hogy itt a tavasz, meg ideje lenne a mértékletes evés bevezetése, meg a fölös kilóktól való megszabadulás, de egy frissen sütött tejfölös -fokhagymás stangli még jól esik egy -egy hidegebb reggelen:)))

Folytatom a multi-projektet. Egészen pontosan a nagy kék T betűvel írt multiban   kapható fokhagymás tejfölös stangli reinkarnációja ez a recept: a csúnya , de finom kategória abszolút győztese. Biztos Ti is kóstoltátok már. Többször megkóstoltuk már az ottani termékeket. És nem mondom, hogy rossz, de szerettem volna kipróbálni, hogy működik -e itthon is. Alaposan szemügyre és ízügyre vettem. Sima tejfölös, fokhagymás íz. Semmi fakszni.

Hozzávalók a tésztához:

3 dl író vagy tej
1 tojás
0,5 dl olaj
2 tk.só
40 dkg liszt
10 dkg graham liszt
2 ek. burgonya főzve , áttörve
1 tk. cukor
2.5 dkg élesztő

Hozzávalók a töltelékhez:

tejföl, fokhagyma, só , bors, sajt 15-20 dkg.

A hozzávalókból tésztát dagasztottam. Lehet kenyérsütő üstjében, vagy sima karos dagasztóval is. Hagytam a duplájára kelni, majd elosztottam a tésztát 10 egyforma részre. Mindegyiket hosszúkásra nyújtottam és feltekertem. Mikor megkeltek újra a stanglik -kb.30 perc- éles pengével jó mélyen bevágtam őket.





Majd a mélyedésekbe kanalaztam a fokhagymás tejfölt. Ami a következő módon készült: kb. 10 evőkanál tejföl jól kikevertem 4-5 gerezd fokhagymával, ízlés szerint sóztam és borsoztam.


Ezután reszelt sajttal beborítottam , a sütőt előmelegítettem és kb. 180-200 fokon sütöttem szép pirosra.


Szép nagy stanglik lettek, és nagyon hasonlított az íze az eredetire. Jó kis vacsora vagy reggeli lehet belőle.


2012. február 26., vasárnap

Vasárnapi húsleves töltelékkel






Amióta az eszemet tudom nálunk Borsodban töltelékkel készül a húsleves. Amikor Gondaanyu blogjára írni kezdtem,örültem, hogy olyan recepteket is megoszthatok veletek, melyek nem mindenhol ismertek, nem minden tájegységben főzik.Az eredetét már régóta kutatom, de nem találtam igaz megoldást. Már a dédnagyanyám és az ő anyja, nagyanyja is így főzte. Talán a töltött csirke levesben való főzésének maradványa lehet.Az egész csirkét megtöltötték, majd megfőzték a húslevesben. A megfőtt egész töltött csirkét ezután tepsibe rakták, forró zsírral meglocsolták, és ropogósra sütötték.
Tulajdonképpen ugyanúgy készül, mint a töltött csirke tölteléke.

Mi a "hétköznapi" vasárnapokon aprólékból főzzük a húslevest. Ünnepeken, összejöveteleken egész csirkéből, tyúkból, marhából, disznóból. De mindig van benne töltelék. És mindig van vasárnap húsleves....

Emlékszem mikor húgom lelkesen mesélte,hogy pesti barátai milyen nagyot néztek, mikor anyám feltálalta a húsleves után a főtt húst, a zöldségeket és a tölteléket. Tudom, hogy sok helyen mártással eszik a főtt húst, esetleg kenyérrel, de ahogy a mondás is tartja: ahány ház , annyi szokás....


Töltelék a húslevesbe:
az alap:
-tojásonként 1 szelet szikkadt kenyér, vagy 1 db zsemle(ez a mai zsemléknél simán kettőt jelent)
-1 kis fej vörös hagyma
-némi zsiradék kb.1 evőkanál
-1 nagy csokor petrezselyem
- só, bors, piros paprika, ételízesítő
-ízlés szerint fokhagyma 1-2 gerezd

aztán ki, hogy szereti:
- párolt gomba
-csirkemáj
-mindenféle zöld fűszer(nálam most frissen a kertből)
lestyán, kapor, zsálya,zöldhagyma

Elkészítés:
Általában 3 tojásról készítem.
A szikkadt kenyér szeleteket vízbe, vagy tejbe áztatom. Jól kinyomkodom, egy nagyobb tálba helyezem. A tojásokat hozzáadom.
A hagymát apróra vágom, olajon vagy zsíron megfonnyasztom, mehet ez is a kenyérhez. Van aki a petrezselymet a hagymával megdinszteli, én csak frissen aprítom a többi zölddel együtt. ha májat, gombát is szeretnénk, azt a hagymával együtt készítjük. Pár percig a hagymával együtt pirítjuk az apróra vágott gombát, csirkemájat.
Fűszerezzük . Ilyenkor nyáron a kertben sok zöld fűszerem van. Mindig teszek bele egy kis kaprot, lestyánt, zsályát, de csak módjával.
Az egészet összekeverjük. Kóstoljuk. Folpackot kiterítünk egy vágódeszkára és hosszúkás kis rudakat formázunk, betekerjük, két végét elkötjük.Mehet a levesbe úgy a főzés befejezése előtt 1-1,5 órával.



Nem esik szét, nem szakad ki, ha óvatosan , időközönként forgatjuk, hogy mindkét oldala megfőljön. Tálaljuk felszeletelve a főtt húsok és zöldségek mellé a leves után. Igazi laktató második fogás így együtt.Ja és garantáltan elfogy a főtt hús is.


Kínálhatjuk levesbetétnek is,nálunk gyakran készül sóskamártás mellé egészben, sütőben sütve, vagy serpenyőben olajban ezt lábatlannak hívják mifelénk.










Kérlek írjátok meg ha van kedvetek és időtök, TI hogyan eszitek, hogyan készítitek a húslevest.....

2012. február 25., szombat

Almás joghurt mézzel és müzlivel







Egy újabb recept, amely házilag készítve sokkal finomabb és egészségesebb mint bolti hasonmása. A nyáron rengeteg gyümölcsös joghurtot készítettem, mindig az aktuálisan érő gyümölcsökből. Frissítő italként, desszertként egyaránt finom(volt). A téli időszakban sem kell lemondanunk az otthon készített gyümölcsjoghurtról. Egy kis fantázia és máris kész egy finomság.Egy kis müzlivel felturbózva pedig önálló fogásként is kiváló. 



 




Hozzávalók:

4 db alma
1 ek. vaj
1 mk. fahéj
40 dkg natúr joghurt
4 ek. méz
20 dkg müzli

Elkészítés:

Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk,felszeleteljük.A vajat egy lábasban megolvasztjuk,rádobjuk az almaszeleteket,meghintjük fahéjjal,és fedő alatt megpároljuk. Mikor kicsit kihűlt,botmixerrel pürésítjük.A joghurtot simára keverjük az almapürével, majd a mézzel és a müzlivel 4 pohárba rétegezzük. Én még megtoldottam frissen kockázott almával.

Nagyon finom, tápláló , akár reggelinek is megállja a helyét.





Forrás: Nők lapja konyha

2012. február 24., péntek

Vaníliakrémes, meggyes croissant




Amióta annak a bizonyos "7 nap" nevezetű , irtó nagy népszerűségnek örvendő előrecsomagolt croissantnak beharangozták a reklámját, na azóta készültem megsütni.

Minden elismerésem a marketinges reklámszakembereké. Mennyi ideig tarthatott, még kiagyalták, hogy melyik az az ízkombináció, amiért aztán tutira minden gyerkőc nyifogni fog, hogy neki márpedig az a legújabb, legfinomabb croissant kell....mert hát nem elég a csoki, és a lekvár, van már mellé vanília krém is. És rögtön duplának is nevezik. Na nem a mérete dupla, nem is a krém mennyisége, pedig azt hihetnénk, hanem egyszerűen kétféle massza van belenyomva. Semmi új, ugyanaz a tészta íz, csak van benne fehér krém is.

Ha megvette had vigye........, de megsütve otthon finomabb és egészségesebb is.


Link
Hozzávalók
tészta a jól bevált croissant Gondaanyutól, a sütőport most kihagytam...
vaníliakrém Limarától van, nagyon finom lett, igaz ebbe a mennyiségbe elég volt a fele adag is.
meggyes részhez egyszerű tölteléknek való cukros meggyet kb. 30 dkg-ot egy kevés vízzel felfőztem és 1 evőkanálnyi étkezési keményítővel sűrítettem.




Elkészítés

A vajat összegyúrjuk a liszttel és a hűtőbe tesszük. A vaníliakrémet és a meggyes tölteléket is elkészítjük, kihűtjük. A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát készítünk. Lisztfüggő, nekem elég 2,5 dl folyadék. A továbbiakban receptben leírtak szerint járunk el . A kis háromszögek töltésénél a vanília és a meggyes töltelékből egyforma arányban pakolunk annyit,amennyivel kényelmesen és esztétikusan fel tudjuk tekerni a tésztát. Szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük. Közben lekentem tojással, és előmelegített forró sütőben készre sütöttem.




2012. február 23., csütörtök

Töltött, rántott kellevél zöldbabbal



Hozom, hozom szépen sorba a recepteket a Kemencetűzről...


Besamellel és darált hússal töltött , rántott kel


Gyakran készítek rántott dolgokat. Tudom, tudom nem a legegészségesebb, de akkor is. Most egyszerűen leforráztam a kelkáposzta leveleit, és besamellel, valamint fűszeres, sült darát hússal töltöttem, majd mint a húst paníroztam és sütöttem. Nem mindenki szereti a kelkáposztát, nekik készült a töltött palacsinta verzió. Minden ua.csak a káposztát sós palacsintára cseréltem.




Zöldbab köretnek

Lobogó, sós vízben roppanósra főzöm a ceruzababot, majd szűrés után rögtön jeges vízbe teszem. Így megmarad roppanósnak. Tejföllel és pörcére sütött bacon szalonnával ízesítem. Sózom, borsozom.
Bónuszként héjában sült krumplit is készítettem.






2012. február 22., szerda

Sajtkrémes rúd


Régi új receptek projekt 1.


Ugye Ti is találkoztatok már a különböző frissen sült péksüteményeket árusító "fornettis egységekkel".?Van már az mindenhol. De legfőképpen az iskola mellett.:) Már hajnalban megsülnek a finomabbnál finomabb sütikék, hogy amikor csemetéink iskolába menet megéheznek biztosan ne felejtsék el útba ejteni a boltot. Ez nálunk már szinte szertartássá vált. Reggel ébresztő (nehezen), valami reggeliféle itthon és a "Mit csomagoljak tízóraira"? kérdésre általában az a válasz: " Majd veszek fornettit." Bevallom nekem is ízlik a kínálat, de az árak már kevésbé.
Sok péksüteményt próbáltam már itthon "lemásolni", de valljuk be őszintén és tegyük a szívünkre a kezünket: Az nem olyan. Ezt mondja a gyerek is. De ezt a mai próbálkozást máskor is megismétlem. Már csak azért is, mert ez bolti vajas tésztából készült, de szeretnék saját tésztát készíteni.

Hozzávalók:

1 csomag (50 dkg) vajas leveles tészta
1 tömlős sajtkrém (bármilyen ízű)
reszelt sajt 2-3 evőkanállal
1 ek tejföl
1-2 ek szezámmag

Elkészítés:

A leveles tésztát szobahőn kiengedjük(gy.k.) .Összekeverjük a töltelék hozzávalóit. Sajkrémtől függ, lehet kell bele egy ici-pici liszt, hogy ne legyen nagyon folyós a massza.
A tésztát vékonyra kinyújtjuk, és 12 egyforma darabra vágjuk. Gondolatban elfelezzük hosszában a lapocskákat, és keresztbe bemetszegetjük. A tölteléket rákanalazzuk a tészta sima felére. Tojással körbe kenjük.Ráhajtjuk a másik felét és jól lenyomkodjuk , hogy a töltelék ne folyjon ki sülés közben. tetejét tojással lekenjük, megszórjuk szezámmaggal és forró sütőben aranybarnára sütjük.



Ez a fajta tészta nagyon bírja az éjszakai hűtőzést. Így simán elkészíthető este,be a hűtőbe, reggel pedig frissen lehet sütni.Aztán viheti a lurkó a suliba.

2012. február 19., vasárnap

Új utakon......





Kedves olvasó! 


Sokáig gondolkodtam, hogy elkezdjem -e a külön blogot... de Gondaanyu azt írta, hogy a kulcs mindig megmarad a Kemencetűzön....hát úgy döntöttem belevágok. A receptjeim itt is ott is megmaradnak, olvashatók lesznek. És szeretném, szeretnénk, ha Gondaanyu és én is írnánk egymáshoz néha.
Üdvözöllek itt...remélem mindenkinek, aki majdan olvassa a blogot örömet tudok szerezni egy-egy recept, fotó, vagy bejegyzés alkalmával...


A kedvenc bejegyzésem a Kemencetűzről...........drága Gondaanyu! KÖSZÖNÖM:))))))