2012. május 29., kedd

Hotdog sült hagymával




A pünkösdi "hosszú " hétvége egyik terméke:) Gyors és finom, igazi bűnözős kaja. Hát mitől lenne nem az? 10  darab kifli, nem ám a bolti felfújt változat! Puha kifli, finom roppanós virslivel,jófajta házi ketchuppal( az idén 10x annyit teszek el, mint tavaly!!!) És a sült hagyma.....OMG....csak így egyszerűen, édes bűnbeesés. Nem elég, hogy a kifli is tömör gyönyör, még a végén egy kis lisztbe forgatott, ropogósra pirított hagymával is megszórjuk.Mert az kell bele...kötelező....mert annyira finom....és itthon sült.....


A tavalyi ketchupom....idén is lesz ám!
                                                 




Hot dog kifli receptje Limarától: annyira jó , hogy nem is keresgéltem:)))

Hozzávalók:

- 1 kis pohár joghurt 
- kb. 2 dl tej
- 1 tojás
- 0,5 dl olaj
- 1,5 tk. só
- 50 dkg liszt
- 1 tk. cukor
- 2,5 dkg élesztő


A tésztát bedagasztjuk. Amikor megkelt, akkor 10 egyenlő részre osztottam. Én itt tértem el a formázástól. Egyszerűen ellapogattam a darabkákat kis négyzetekre, és kis bucikat csavartam belőlük. Inkább vékony, hosszúkás formára, számolva a sülés közbeni növekedésre.( Azt már csak zárójelben írom le, hogy a virslikhez méreteztem:)))


Sütőpapíros tepsire raktam, és ismét kelesztettem kb.20-30 percet. Ezalatt a sütő jól bemelegedett. Nem kentem tojással, csak vízzel lepermeteztem, és ment a forró sütőbe 180 fokra kb. 20 percig.

A kisült kifliket hagytam kihűlni, majd roppanósra főzött, vagy sütött virslivel, mustárral, házi ketchuppal és sült hagymával jól megpakoltam.

Sült hagyma

Hozzávalók:

2 nagy fej vöröshagyma
liszt a szóráshoz
tetszőleges fűszerkeverék
só, 
műanyag tasak a munkálathoz

A hagymát kockára vágjuk, a műanyag tasakba lisztet szórunk. A felkockázott hagymát beletesszük. Egyszerű rázogatós módszerrel jó alaposan belisztezzük a kis hagymakockákat. Bő, forró olajban adagonként aranybarnára sütjük. Előtte egy szűrőbe tesszük, hogy a felesleges liszt ne égjen bele az olajunkba. A kisült hagymát papírtörlőre szedjük. Ízesítjük sóval, esetleg fűszerekkel. Én most curryvel szórtam meg.

És igazán retrósan tálaltam : éttermi szalvéta meg minden:)))




2012. május 27., vasárnap

Csokis muffin



Az úgy volt, hogy még télen, január környékén Gesztenyétől, A Gesztenye receptjei és a  Bonbon mánia blog írójától kaptam egy meglepi csomagot. Szó szerint meglepit, mert fogalmam sem volt , hogy kapni fogok bármit is. Gesztenye a fb-on olvasva túláradó lelkesedésemet a csodaszép papírok iránt "egyszerűen"összepakolt egy dobozkányit a gyűjteményéből és elküldte nekem. És milyen jól tette.Itt is szeretném még egyszer megköszönni:)
A papírok bonbonos papírkákat is tartalmaznak, amit még nem használtam fel, és erős a gyanúm, hogy konkrétan saját készítésű bonbonokra nem is fogom egy darabig. Ezt a tudományágat még erősen fejlesztenem kell:DDD

A színes muffin papírokban viszont nagyon finom csokis muffin sült Sport szelettel megbolondítva. Akár gyermeknapra is....


Recept: Sthal  Judit  féle csokis muffin

 - 15 dkg liszt
 - 2 tojás
 - 15 dkg vaj
 - 15 dkg cukor
 - 3 evőkanál barackíz
 - fél csomag sütőpor
 - 5 dkg keserű kakaópor
 -5 dkg tört étcsokoládé , nálam 2 db Sport szelet, a régi, hagyományos csomagolású, ezüst papíros
 - nekem még kellett hozzá egy löttyintésnyi tej

Elkészítés: A cukrot a tojással és az olvasztott vajjal kikavarjuk, majd a száraz hozzávalókkal is alaposan összevegyítjük. A végén beleforgatjuk az apróra vágott csokidarabokat. A muffin sütőt kibéleljük a kis papírkákkal , belekanalazzuk a masszát és 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. A hagyományos Sport szelet nagyon-nagyon finom benne....







Gesztenye csodaszép papírkapszlijai

2012. május 25., péntek

Karamellás bodzaszörp



 A bodza illata minden szépségápolási terméket felülmúl. Annyira jó érzés beszippantani a ternyérnyi virágok csöpp kis szirmainak virágporát, hogy tisztára belebódul az ember. Ebben az illatban minden benne van. Emlékek a gyerekkorból....Sosem fogom elfelejteni, amikor nagyapám hűvös sötét szobájában a  karos fotele alatt ázott a citromos bodza, a büszkeszörp. Szép narancssárga lavórban kevergette nagy gonddal minden nap, de megkóstolni csakis titokban lehetett. 
Tavaly már készítettem egy  téli adagot, ami nem kis mennyiség nálunk, de kevésnek bizonyult. A szezonális bodza ivólé mellett ez a szörp télire készült. Rájöttem, hogy teljesen felesleges a kamra polcait telepakolni bodza ivólével, mert egyrészt sok helyet foglal, másrészt a cukor mennyiségétől sem kell félni, mert a szörpöt 1/7 arányban érdemes hígítani. 
Egy kedves ismerősöm Judit ajánlotta ezt a receptet, amit már ő kipróbált. A recept eredetije innen




Hozzávalók: 

- sok-sok bodzavirág! Minél több, annál intenzívebb a szörp. Én legalább 30-40 fejet tettem ehhez a                mennyiséghez
-  4 kg cukor
- 6 liter víz
- 4 nagyobb citrom (mérve kb. 80 dkg volt)
-  50 gr citromsav  (sokalltam a 10 dkg-ot)
-  1 kávéskanál nátrium benzonát




Elkészítés:

A virágokat semmi esetre se mossuk meg! Inkább óvatosan rázogassuk meg , hogy a kis bogárkák kiperegjenek. A cukor mennyiségéből fél kilónyit egy nagyobb fazékban( amibe majd bele fog férni 10 liternyi szörp, +a bodzavirágok) lassú tűzön karamellizáljunk meg. Amikor már szép barna és elovadt a cukor, akkor öntsük fel 1 liter vízzel a kimért mennyiségből. Na itt nem kell bepánikolni. A hideg víz hatására a karamell kő keménnyé változik. De ahogy főzzük tovább szépen újra feloldódik. Nem, nem kell kapargatni, vakargatni a fazék aljáról,és azon gondolkodni, hogy mit rontottál el! Semmit..... csak egyszerűen hagyni. Ha ez a művelet is megvan, akkor jöhet hozzá  a többi, maradék cukor és víz. Most már nagyobb lángon főhet a szirup. 
Ha a szirup langyosra, kézmelegre hűlt, mehet bele a bodzavirág, a felkarikázott citrom, a citromsav és a tartósító. Alaposan kavarjuk össze.



Keressünk a fazéknak egy kevésbé forgalmas helyet, takarjuk le, készítsünk oda egy jó nagy fakanalat. Minden nap kavarjuk meg, majd 4-5 nap múlva szűrő és gézlap segíségével szűrjük le.
 Üvegekbe töltve lezárva egész télen lesz isteni illatú, fínomságos bodzaszörpünk.



Friss fogyasztásra ivólevet szoktam készíteni kevesebb cukorral és menta, citromfű levelet is teszek bele néha....ez az 5 literes üveges kategória....

                            


2012. május 19., szombat

Bodzavirág palacsintatésztában




Végre nálunk is megkezdődött a bodza szezon. Kicsit megkésve, talán mert hidegebb pontján élünk az országnak, vagy a csuda tudja, de kezdtem kétségbe esni amikor 2 hete már  bodzás receptekkel volt tele minden. 
Minden szabadon szedhető növényért képesek vagyunk bárhová, bármi áron elmenni. Legyen az egy ízletes vargánya a legeslegtöviskesebb bokor alján, vagy az egekbe szökő bodzabokor.
Amíg virágzik, mi biztos, hogy kifogyhatatlanul szedjük. Szörpnek, ivólének, teának szárítva, vagy csak ilyen egyszerű desszertnek, mint ez a palacsintás virág.

A készítése végtelenül egyszerű....:)


........végy egy adag sűrű palacsintatésztát, a bogaraktól kirázogatott bodzavirág fejeket mártsd bele, jól megnyomkodva, hogy mindenhová kerüljön a masszából, majd forró olajban süsd ki. Amikor beleteszed az olajba, nyomkodd le, hogy szétterüljön a virág feje.Ha az egyik oldala megpirult, villával fordítsd meg a száras oldalára, és lenyomva tartva pár másodpercig azt is süsd... Alaposan porcukrozd meg! Ez alapszabály!!! Majd mindegyik kisült virágot csepegtess meg pár csepp citromlével. Ettől még finomabb lesz.A virágokon érdemes rajtahagyni egy kicsi szárat, így könnyebb mártogatni és fogyasztani is. Csak egyszerűen megfogod a kisült virág szárát és megeszed. 

 A vastagabb szárat és szár ereket nem kell megenni:DDD









2012. május 13., vasárnap

Málnakrémes máktorta



Nem szeretek túl csicsás tortákat sütni. Nem azért, mert nem szeretnék, hanem azért mert nem igazán tudok.
Itt van helyettem számos remek blog, akik szebbnél szebb tortákat kínálnak.

Ma mégis úgy döntöttem,hogy tortát sütök. Mert reggel igaz, hogy borongós hideg idő volt, de aztán kisütött a nap! Ezt én ugyebár jelnek vettem.....hogy mégiscsak lehet szépet fotózni:)))
A torta nagyon egyszerű és imádom ezt a mákos lapot!!! Pik-pakk megvan, szép, egyenletesen sül, és nagyon könnyű szeletelni is.Ez bizony egy tortánál nem utolsó szempont! ja és csakis azért sütöttem torta formájúra, mert a recept is így adta......

Akár lehetne egy nagy tepsi süti is, ezt a tortát úgy is simán meg lehetne sütni.




Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:

Tészta:

4 db tojás
9 dkg cukor
15 dkg liszt
7,5 dkg darált mák
csipet fahéj
egy kis csomag sütőpor 8-10 gr-os

Krém:

35 dkg fagyasztott málna, szeder vagy ribizli (nekem most málna)
7, 5 dkg cukor
2 ek. étkezési keményítő
2, 5 dl hideg tejszín
1 kis tejföl 175 gr-os
1, 5 dkg zselatin
7, 5 dkg porcukor




Elkészítés:

A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük. A többi száraz anyagot egy külön tálban elkeverjük és a tojáshabhoz adagoljuk. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt 180°-on sütjük sütőpapírral bélelt tortaformában. Ha a lap kihűlt 3 lapra vágjuk.

A krémhez a fagyos gyümölcsöt a cukorral és 2 evőkanál vízzel péppé főzzük. A magok abszolút nem zavarnak, nem is érezni a krémben:))) A keményítőt egy kevés vízzel simára keverjük, a péphez adva besűrítjük vele. Langyosra hűtjük.
A zselatint 2 evőkanál vízben megduzzasztjuk , majd forrásig hevítjük. Közben a tejszínből és a cukorból kemény habot verünk.A gyümölcs pépből két lapra vékony réteget kenünk A maradékot hozzákeverjük  a tejszínhabhoz, hozzákeverjük még ,a tejfölt  és a zselatint.
A torta karikát körbe a szélén kibéleljük sütőpapír csíkkal. Az egyik megkent lapot visszatesszük a tortakarikába, rásimítjuk a krém egyik felét. majd ráhelyezzük a másik megkent lapot is. Arra kerül a krém másik fele. Az egészet befedjük a harmadik sima lappal. Hűtőbe tesszük 2-3 órára. Díszíthetjük gyümölccsel  vagy porcukorral is.

ui:
 (porcukrot csakis a kép kedvéért tettem rá!Nálunk mindenki nem szereti, ezért még nem tudom hogyan, de leszedem róla....mondjuk leporszívózom:DDD)




Forrás: Nők Lapja Konyha

2012. május 11., péntek

Turbolyás zöldsaláta sóskával, virslivel, tojással




Megkezdődött a salátaszezon. A kertben a saláta bokrosodik, a retek gyönyörűen fejlődik.

Ma reggelire lágy tojást szerettem volna főzni. Csak szerettem volna, mert a lágy tojásból nem lett lágy tojás, egészen pontosan kemény tojás lett.:(((

Virsli, tojás, némi pirítós kenyér,  és rengeteg zöld!!! Kész a vacsora:)))

Hozzávalók 3 főre:

3 db főtt tojás
3 pár virsli (kicsit megsütve)
egy jó nagy csokor zsenge saláta 
1 kis csokor sóska 
3 db piros retek 
1 kígyóuborka
2-3 db paradicsom
1 fej lila hagyma, vagy 2-3 szál újhagyma
1 kis csokor turbolya
2 dl natúr joghurt
só, bors, citromlé,fokhagyma
pár szelet pirítós

A tojást megfőzzük, a virslit kicsit megpirítjuk 1 ek olajon. Mindkettőt feldaraboljuk.
A zöldségeket apró darabokra vágjuk, összekeverjük a tojással, virslivel. A kenyér szeleteket megpirítjuk.
A joghurtba ízlés szerint keverünk sót, borsot, citrom kifacsart levét, 1-2 gerezd fokhagymát, egy csokor turbolyát apróra vágva.
A joghurtos öntetet lazán összekeverjük a salátával, pirítóssal tálaljuk. Szeletekben, de akár a saláta tetejére is kockázhatjuk.

Bármilyen zöld fűszert tehetünk a joghurtba. Sőt! Ilyenkor kötelező!!!


2012. május 6., vasárnap

Krumplis, tepertős pogácsa





Ha az ember olyan csodálatos ajándékot kap a kisfiától, mint amilyet én, akkor olyan, de olyan finomat kell sütni, hogy csak na:)))
                                               
Már nem emlékszem pontosan mikor alakult ki családunkban a pogácsák iránti rajongás, de bizton mondhatom a kisfiam a legjobb szakértője. Egyszerű és nagyon finom pogácsa sült ma. 
Van nekünk egy nagyon jó hentesünk, ahol apró, pogácsába való  finom tepertőt lehet kapni. Eredetileg sima krumplis pogácsának indult, de egy ősrégi Príma konyha kilőtte a tervemet. Egy nagyon könnyen elkészíthető tepertős-krumplis pogácsa verziót kínál...




 A  recept:
3,5 dkg élesztő
kb.1 dl langyos tej
csipetnyi cukor
2 db krumpli megfőzve
15 dkg tepertő
10 dkg margarin
1 tojás sárgája
2 dl tejföl
60 dkg liszt
1 kiskanál só
1 tojás sárgája a kenéshez





Az élesztőt a tejben felfuttatjuk a cukorral. A tepertőt apróra vágjuk.A többi hozzávalóval összegyúrjuk. Letakarva fél órát pihentetjük. Kinyújtjuk és mint a bejglit feltekerjü. A végeket egymásra hajtjuk és újabb fél óra pihentetés következik. 
Újra kinyújtjuk kb.fél centi vastagra és tetszőleges méretű szaggatóval kiszaggatjuk. Tepsire sorakoztatjuk , lekenjük tojássárgájával. A sütőt előmelegítjük és forró!!! sütőben sütjük.










2012. május 3., csütörtök

Rózsakenyér







Recept:

70 dkg liszt ( ebből 60 dkg bl80-as, 10 dkg tk. tönkölyliszt
 2 dkg élesztő
1 tk. cukor
2 tk. só
2 dkg olvasztott vaj a tésztába
5 dkg lágy vaj a tészta kenéséhez
1 tojás sárgája a tészta tetejére
kb. 3,7 dl tej (ha ropogósabbra szeretnénk, akkor fele-fele arányban víz és tej, vagy csak vízzel dagasztani)

a folyadék  mennyisége lisztfüggő!!!! Óvatosan adagolni, mert lehet, hogy nem kell ennyi!!!

-egy kb.26-28 cm átmérőjű kerek forma , sütőpapír



Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk. Közepébe mélyedést készítünk. 1, 5 dl langyos folyadékot beleöntünk ,elkeverjük az élesztővel,a cukorral.A szélekről ráhúzgálunk egy vékony réteg lisztet, letakarva 15 percig pihentetjük. Ha a liszt alaltt szépen felemelkedett az élesztő, és a liszt is cserepes rajta, akkor elkezdhetjük a dagasztást. A maradék langyos folyadékot, a többi hozzávalóval együtt a liszthez öntjük és rugalmas tésztát dagasztunk.
Letakarva 30 percet pihentetjük. nem jó túlságosan elkeleszteni, mert akkor a tészta kezelhetetlen lesz, nem lesz szép soros a tekerés.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk és megkenjük a vajjal.Szorosan felcsavarjuk  és kb. 12-15 egyforma darabba vágjuk. A vágási felületükkel felfelé a sütőpapírral bélelt formába tesszük.
Letakarva ismét 30 percet pihentetjük. A sütőt előmelegítjük. A tojássárgáját elkeverjük egy kevés vízzel.Ezzel kenjük meg a tekercsek tetejét. 35-40 percig sütjük. 








Ha tejjel készítjük, akkor kalácsosabb jellege lesz, ha vízzel és tejjel vegyesen, akkor ropogósabb , "kenyeresebb" lesz. Ha csak vízzel dagasztjuk mindenképpen gőzösítsük a sütőt, mert könnyen 
 kiszáradhat a tészta sülés közben.Ezt a sütő aljában elhelyezett kis lábaska vízzel megoldhatjuk.


Ez egy kellemes , foszlós kenyérke. Alkalmas kerti partikon húsok, saláták kísérőjeként, de egy szépen megterített asztal mellett is elkölthetjük, mondjuk anyák napján. Vagy egy vasárnap reggel a családdal. Igazán könnyen elkészíthető és nem igényel különösebb kenyérsütősdis tudományt.


Ez egy alaprecept. Igen könnyen kezelhető és formájánál fogva számos ötletes dologgal tölthető, így akár önálló fogásként is remek. A vajba, amivel megkenjük a kinyújtott tésztát, tehetünk friss zöld fűszereket, de megszórhatjuk egyszerűen reszelt sajttal, darabolt sonkával, zöld hagymával, dióval, mákkal ,szezámmaggal.






Ezzel a recepttel kívánok mindenkinek szeretetteljes, meghitt vasárnapi anyák napját.........