2012. június 28., csütörtök

Réteges gyümölcsjoghurt müzlivel



Még mindig ribizli, és málna is....és piros is......könnyű nyári finomság. 






Hozzávalók:
2 doboz fél literes natúr joghurt
ízlés szerint méz a joghurt édesítéséhez

a gyümölcsös réteghez: 
40 dkg friss ribizli, málna, meggy...
6 dkg porcukor (elhagyható, ha savanykásan szeretjük)
2 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés:
A gyümölcsöt a cukorral péppé főzzük. Ha a magok zavaróak, akkor átpasszírozzuk,visszatesszük főni és a keményítővel besűrítjük.
Lehűtjük. Pohárba rétegezzük az édes joghurttal, tetejét ropogós müzlivel megszórjuk.
Ha azonnal fogyasztjuk, akkor a rétegek közé is tehetünk müzlit.


Nyáron gyakran készítek ilyen joghurtot, de ha nagyon sietek, akkor egyszerűen beledobálom a gyümölcsöt a joghurtba, kicsit megkutyulom és kész is.

2012. június 24., vasárnap

Vaníliás rumos ribizlizselé





A ribizli. Hát nem mondanám, hogy mindig a kedvenceim közé tartozott. Savanyú és eléggé macerás a tisztítása. A szedésről már nem is beszélek:) De egy kis fűszerezéssel remek dolgokat lehet kihozni belőle. Már többedik éve bizonyít. Pitéhez , gyümölcslevesek, házi joghurtok, gyümölcsös tortakrémek  alapjának ideális. 

Az édes tészta és a savanyú gyümölcs nagyon jól passzol egymáshoz. Ez a vaníliás rumos változat pedig zseniális páros.  Nagyon finom. A vanília és a rum fantasztikus illata csapja meg az orrunkat, ha felbontjuk az üveget. Süteményekhez, palacsintára, vagy egy finom kalácshoz reggelire tudom igazán elképzelni.












Hozzávalók:

ribizli tetszőleges mennyiségben

dzsemfix
cukor
vanília aroma
rum, vagy aroma


A ribizlit jó alaposan megmostam. Száraitól megtisztítottam. Nos ez az a pont, amikor érdemes egy kedvenc filmünket nézni közben, akkor nem olyan unalmas a szemezgetés:DDD Ha van turmix, akkor belepakolom a szemeket és átforgatom, pépesítem. Ha nincs, akkor a kezemmel jól összenyomkodom.
Ezután szitán átpasszíroztam.Egy egész tasak dzsemfixet és cukrot összekevertem. Az előírtak szerint pár percig főztem,mielőtt üvegekbe töltöttem ízesítettem a vaníliával és a rummal. Forrón üvegekbe töltöttem, lezártam és fejtetőre állítottam 5 percre.







Próbáljátok ki, mert a fanyar ribizli királynővé változik ebben a mesében:DDD





További ajánlatom a ribizlihez :

Málnakrémes máktorta , de ribizlivel is készíthető

Tejszínes epres cseresznyés lepény szintén nagyon finom ribizlivel is

Ribizlis pancake

Cobbler egy kis málna ribizli kombinációval elronthatatlan

Házi gyümölcsjoghurt  alma helyett bármivel, és ribizlivel:D









2012. június 22., péntek

Ribizlis pancake


Itt a nyár!!!! Most már hivatalosan is, papíron is, mindenhogy is....És vele együtt a gyümölcsök. Szépen sorba érnek. És nem győzöm felhasználni. Éppen most kaptam egy nagyobb adag ribizliszállítmányt anyukámtól. A meggy is ott piroslik már a ....fűben, régen leszedésre vár szegény... Ezeket a mini palacsintákat nagyon szeretjük. A savanykás ribizli és  az édes palacsinta nagyon jó összhangot alkot. 






 Hozzávalók:
- 2 tojás
- 10 dkg por cukor
- csipet só
- 2 dl tej
- 20 dkg liszt
- 3-4 dkg vaj
- 1 kávéskanál sütőpor
- kb. 30 dkg ribizli
- tetejére porcukor

                      






Elkészítés:
A tojások sárgáját a sóval meg a tejjel kissé felverjük, majd a lisztet is beledolgozzuk. Az olvasztott vajat belecsorgatjuk,a kemény habbá vert tojásfehérjét és a szárától megtisztított , megmosott ribizlit beleforgatjuk.
Egyszerű teflon serpenyőben sütöttem szárazon. Evőkanálnyi adagokat simítottam a serpenyőbe és oldalanként fél perc alatt megsütöttem.  Ha valaki szaftosabban szereti, akkor  kevés sütővajat olvasztva a serpenyőben evőkanálnyi kis halmokat tettem a forró zsiradékba és mindkét oldalát pirosra sütöttem.
Még melegen meghintjük porcukorral. Én most kihagytam:)))
Extraként mehet mellé vaníliafagylalt, vagy egy adag édes mascarponekrém.




2012. június 21., csütörtök

Könnyű nyári levesek

Zsenge kerti zöldségleves




Akár mennyire tombol a nyár, a kánikula, a szervezetnek a vízen kívül szüksége van tápláló, mégis egészséges ételekre. Ezek a levesek hidegen is fogyaszthatók. Nagy kedvencek nálunk. 


Hozzávalók:              

Zöldborsó, sárgarépa, újhagyma, zöldség, petrezselyem, zeller, lestyán, mángold levél....és bármilyen más kedvenc zöldségünk.

Egyszerű zöldséglevest főzünk belőle. Mindenféle zsiradék nélkül. Hidegen, melegen egyaránt finom.




 Hideg gyümölcsleves pirított müzlivel







Hozzávalók:

1 liter sovány  tej
2 dl  alacsony zsírtartalmú tejszín, tejföl
kevés cukor vagy méz,
darabka fahéj
gyümölcs minden mennyiségben
tetejére pár kanál ropogósra pirított müzli

Elkészítés:

Először is a tejet felforralom a fahéjdarabbal. Lehűtöm. 3 nagy marék málnát , ribizlit teszek a turmix gépbe, most beleaprítottam 2 db őszibarackot, és egy darab banánt. Felöntöttem a lehűtött fahéjas tejjel, tettem bele 2 dl zsírszegény tejfölt, ízesítettem mézzel. Alaposan összeturmixoltam Ez az alap. Ebbe megy az éppen aktuális gyümölcs. Nálam most eper, ribizli, málna.



                   Frankfurti leves új kelkáposztából , új krumpliból






Hozzávalók:

1 kis fej kelkáposzta
3-4 szem burgonya
1 szál sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika, majoranna, őrölt kömény, római kömény
virsli vagy kolbász, de inkább virsli
olaj
liszt
2 dl tejföl, vagy natúr joghurt

Elkészítés:


A kelkáposztát csíkokra, a sárgarépát karikákra vágtam, a krumplit kis kockákra, a hagymát szintén. Forró vízben odatettem főni őket, fűszereztem sóval majorannátval, borssal, köménnyel, római köménnyel.  Közben néhány kanál olajon lisztet pirítottam, megszórtam pirospaprikával, belenyomtam a fokhagymát, majd felengedtem egy pohárka hideg vízzel. Ebbe a felengedett rántásba kevertem a tejfölt, majd beleöntöttem a levesbe, forraltam rajta egyet, beledobáltam a karikákra vágott roppanós virslit.
Ha még finomabbra szeretnénk, akkor a karikázott virslit először egy kevés olajon pirítsuk meg, szedjük ki és a visszamaradt zsiradékon készítsük el a rántást.
Nyáron új,zsenge kelkáposztából, és újkrumpliból a legfinomabb.








2012. június 19., kedd

Tejszínes epres-cseresznyés lepény




....és a kis piros tepsi:) Látok én nagyon sok szép piros tepsit, de ez a piros tepsi ez más. Már nem is piros, de a családban mindenki piros tepsiként emlegeti. Sütöttél valamit? Aha. Mit? Pitét. A kis piros tepsiben? Aha. 
Máskor: Sütöttél valamit? Aha. Milyen nagy a tepsi? Olyan mint a kis piros. Pont olyan. Olyan kispirosos. Mint ezek a gyönyörű cseresznyék, vagy az eper, ribizli, meggy minden szép piros a kertben. A cseresznyefánk pont olyan fáramászós méretű. 6-7 éves lehet, és a gyerkőcök ha enni szeretnének már fel kell mászni, hogy elérjék. Csemegézni, jóllakni a fa alá állva belőle pont elég. Berakni még nem lehet róla.




Hozzávalók a "kis piros tepsihez" (20x30-as):
15 dkg vaj
15 dkg cukor
3 tojás
0,5 dl tejszín
1/2 csomag sütőpor
20 dkg liszt
csipet só
3 maréknyi 'piros' gyümölcs (természetesen bármilyen más gyümölccsel is elkészíthető)





Elkészítés:
A szobahőmérsékletű (ez most nem egy standard hőmérséklet:)))  vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját. Ezután hozzáadjuk a tejszínt, és habosra keverjük. Belekeverjük a sütőporral elvegyített lisztet is, végül pedig a tojások felvert habját is. A tepsinket kibéleljük sütőpapírral.belesimítjuk a masszát,kirakjuk a gyümölcsökkel és előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük. A tetejét porcukorral megszórva tálaljuk.
 






2012. június 17., vasárnap

Házi kenyér sütés gránitlapon



Még szerencse, hogy hirtelen felindultságomban, és örömömben nem kezdtem bele a posztba úgy másfél héttel ezelőtt.....

Mert akkor nem tudtam volna így együtt megmutatni, és megosztani veletek, hogy milyen nagyszerű dolog ez a gránitlapos sütögetés.
Aki gyakorlott kenyérsütő otthon, az tudja, hogy a milyen fontos dolgok játszanak egy-egy kenyérsütésnél....a külcsín és a belbecs...
Régi vágyam(és valószínű ezen a szinten marad) egy kemence. Udvarunk nem igazán alkalmas ennek megépítésére, nem beszélve arról, hogy egy-egy kenyér sütéséért nem  érdemes közel 3 óra hossza alatt felfűteni egy kemencét.
A párom úgy két héttel ezelőtt gránitlapot hozott és gondoltuk a grillezéshez kipróbáljuk. Nagyon finom a rajta készült hús, de a kenyér sütésnél maradunk:)





Szóval a gránitlap. 3 cm vastag és a sütő rácsára pont befér. Mezei, hagyományos gáztűzhelyem van. Semmi extra. A lapot a rácsra helyezzük és bekapcsoljuk a sütőt. A sütő aljába kis lábaskában vizet teszünk. Kb 45 perc alatt jól bemelegszik és felforrósodik a lap. Nem akarok technológiai dolgokat fejtegetni, mert nem értek hozzá, de akit érdekel, az itt  elolvashatja az előnyöket. Ami a legfontosabb (szerintem), hogy állandó hőt biztosít, a felmelegedett lap nagyon jól tartja a hőt, a megkelt kenyértészta amikor a  forró lapra kerül, rögtön elkezd sülni, emelkedni. Én 4 féle kenyeret próbáltam ki, és azt tapasztaltam, hogy nem laposodik el a kenyér, hanem szépen megtartja a formáját. De a legfontosabb: gyönyörű kemencés jellegű vastag , ropogós kenyérhéj képződik, míg a belseje puha lágy marad. 
Én eddig nem tudtam fedetlenül sütni. Vagy jénaiban, vagy sütőzacskóban sütöttem a kenyereimet.

Krumplis kenyér Limara receptje alapján

A krumplis kenyérrel kezdtem. Gondoltam egy jó puha szaftos kenyér biztos nem lesz rossz választás.
Limara receptjét választottam

Hozzávalók:
2 közepes méretű burgonya
50 dkg kenyérliszt
2 tk só
2 ek olaj
20 dkg öregtészta
2,5 dl a burgonya főzőlevéből
1 tk cukor
1 dkg élesztő

Elkészítés:
A hozzávalókból lágyabb, de ruganyos tésztát dagasztottam. Hagytam a duplájára kelni, félidőben átgyúrtam.
A megadott mennyiségből 3 db kis kerek cipócskát sütöttem. Dagasztás kelesztés után a tésztából 3 db kis cipót formáztam és a varrattal felfelé egyszerű gulyásos műanyag tálkába tettem, amit előzőleg kibéleltem belisztezett konyharuhával. Miután a cipók megkeltek, az előmelegített forró gránitlapra fordítottam a sütő két oldalát jól bepermeteztem vízzel és sütöttem. Sajnos egy rossz tulajdonsága azért van...rettentően nehéz a lap, de a ráccsal együtt kihúzva megbirkózható:)))

A többi kenyér mind a félbarna kenyerem receptje alapján készültek A vekni sima fehér kenyér öreg tésztával. A kerek rozsos kenyér a félbarna kenyér receptje alapján készült , annyi változtatással, hogy 10 dkg tk. rozsliszttel dagasztottam. 

Krumplis kenyérkék megvágva


Fehér vekni sülés közben és a kelesztő kosárban

Kerek kilós rozsos kenyér
 Ezt az utolsó kenyeret ma sütöttem szintén a félbarna kenyerem receptje alapján. Az öreg tésztám azonban már nem volt a legfrissebb így az élesztő és 20 dkg víz, valamint 2 dl víz keverékével összekevertem, és felfuttattam. A továbbiakban a receptben megadottak szerint jártam el, de egy nagyobb kb. 1,5 literes kerek műanyag edényben kelesztettem, amit kibéleltem lisztezett konyharuhával. (Következő projekt a kerek és más egyéb formájú kelesztőkosár beszerzése) Azt kell mondjam ez lett a legszebb kenyér. Az élesztett öreg tésztás kenyér sütéséről szintén Limaránál olvashattok.
Mindenképpen ajánlom kipróbálásra, de a sütő és a dagasztott kenyér tészta  mindenképpen befolyásolják a  minőséget. Ha a kemencés , masszívabb kenyeret szeretnénk sütni, mindenképpen jó választás a gránitlap.
Azt hiszem a hazai forgalomban lehet kapni kimondottan sütő követ.


Száz szónak is egy a vége....1
Félbarna kerek kenyér megvágva

A kisült kenyér  a gránitlapon



2012. június 13., szerda

Zöld trifle





Noémi a Mandulasarok blog szerzője remek témát indított a a VKF 49. fordulójára.
Be kell valljam, hogy még soha nem indultam vkf-en. nem magyarázom a bizonyítványom, de a Noémi kiírását nem tudtam kihagyni. Blogja, fotói, remek és különleges receptjei inspirálnak és lenyűgöznek egyszerre. Egy nagyon könnyen elkészíthető fehéret hoztam, mert a téma ugye fehér és...valamilyen szín. Ugye kitaláltátok, hogy én melyik színt választottam:DDD





Kiinduló pont a trifle volt. Ami egy desszert.És mi szeretjük. De Noémi a sorok között reménykedve írta, sósat hozzunk. Jött azért először minden. Fehér-piros,eperrel ugye...de az nem sós:) Nem mintha az eperből nem lehetne sósat, sőt....





Zöld trifle hozzávalók: 4 adag 

- 20 dkg sovány túró
- 1 kis pohár natúr joghurt lecsepegtetve
ebbe a zöldek:
- sok-sok menta, koriander,petrezselyem, metélőhagyma,bazsalikom
- só, őrölt fehér bors

- 2 dl tejszín habbá verve cukor nélkül

- poharanként 1 lapocska pászka

- párolt fejtett zöldborsó poharanként 4 evőkanállal

1 kevés olíva olaj








Elkészítés:

A túrót áttörjük. A lecsepegtetett joghurttal krémes állagúvá keverjük. A zöldeket(ne sajnáljuk, mert ettől lesz finomságos) aprítjuk, majd a túrós krémhez keverjük. A tejszínt habbá verjük, óvatosan a tórós krémhez keverjük.
A fejtett zöldborsót (vég szükség esetén lehet fagyasztott is) az olíva olajon pár másodpercig pároljuk. Szinte csak megforgatjuk, mert nyersen is puha. A pászkát apró darabokra tördeljük.
A túrós krémet, a párolt zöldborsóval és a pászkával felváltva poharakba rétegezzük. Frissen fogyasszuk. 
A pászkát apró csíkokra tördelve kínálhatjuk a pohárkrémünk mellé kanál gyanánt:DDD 















2012. június 11., hétfő

Graham kenyér



Sajnos egyre kevesebb időm jut az itthoni kenyérsütésre....ezért szimplán élesztővel készült ez a kenyér is. Ha az élesztő felfuttatásának menetét betartjuk, akkor garantáltan finom kenyerünk lesz...
.......azért a kovászos a tuti:)))



Recept:


50 dkg BL 80-as liszt 
20 dkg graham liszt

kb. 3,7 dl víz (fele tej is lehet, vagy joghurt, Író) lisztfüggő...
1 kk cukor
2,2 dkg élesztő
2 tk só
2 ek olaj
1 kh aszkorbinsav (elhagyható)









Elkészítés:

Az élesztőt 2 dl folyadékkal, 20 dkg liszttel és a cukorral( a kimért 60 dkg mennyiségű lisztből )jó alaposan elkeverjük. És meleg helyen felfuttatjuk. Én mostanában az ablakpárkányra teszem, olyan szépen rásüt a nap.De bedughatjuk a mikróba is, amiben előzőleg 3 percig melegítettünk egy pohár vizet, vagy forró vizes nedves törlővel is letakarhatjuk. 
Ezt a fázist várjuk ki türelmesen, mert akkor lesz csak szép laza bélezetű kenyerünk, ha a massza felfut, visszaesik és bugyborékos lesz.Ez fél-egy óra hossza is lehet, a melegtől függően. Amikor szép bugyborékos, és magasra feljön akkor dagasztógépbe, vagy a kenyérsütő üstjébe öntjük és a többi hozzávalóval szép, rugalmas tésztát dagasztunk. 

A tésztát duplájára kelesztem, majd kétfelé veszem a tésztát.Kinyomkodom belőlük a levegős buborékokat, majd a tésztákból hosszúkás vekniket formázok és sütőpapírral bélelt tepsire, vagy a nagy jénaiba, vagy sütőzacskóba és tepsire  teszem egymás mellé . Alaposan belisztezem. Hagyom duplájára kelni. 

Amikor megkelek ez újabb egy óra,   éles pengével bevágom, majd a sütő bemelegedéséig ez úgy 15 perc, megvárjuk amíg a bevágások kissé szétnyílnak. Ha jó meleg a sütő mehetnek is sülni. Én mindig nagy jénaiban sütöm, mert az én sütőm nem szépen süt. Vagy sütőzacskóban. Mindkét esetben vizet permetezek a jénai, vagy a sütőzacskó tetejébe. Szép pirosra , ropogósra sütjük.











2012. június 8., péntek

Sörkifli


Ezt a kiflit mindenképpen meg kellett sütnöm.Egyszerűen amikor megláttam , tudtam, hogy kell ez nekünk. Moha  gyönyörű sörkiflijeit nem lehet űberolni, de valami, valami hasonlót azért meg lehet próbálni.
Puha , lágy , foszlós kifli.....reggelire, vacsorára.......bármikorra. Igaz, hogy az eredeti recept sörkiflinek hívja, de kakaóval és vajjal is nagyon finom. 



Hozzávalók :

- 50 dkg liszt
- 1 csapott evőkanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 3,5 dl tej (fele lehet víz) 
- 1,5 dl olaj
- 2,5 dkg friss élesztő

a tetejére:

nagy szemű só, mindenféle magok:len,szezám,tökmag  stb....





Az élesztőt  a langyos cukros tejbe belemorzsoljuk és félretesszük. A lisztet a sóval tálba szitáljuk, beleöntjük az élesztős tejet és az olajat, majd lágy tésztát dagasztunk belőle.Duplájára kelesztjük.
Ezután lisztezett deszkára borítjuk,  és nagyjából 60 cm átmérőjű körré nyújtjuk. 
12 cikkre vágjuk,feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 
Ismét kelesztés következik. Mielőtt a sütőbe tennénk, vízzel alaposan megspricceljük, tetszés szerinti magokkal, sóval megszórjuk, és a 200 fokra melegített gőzös sütőben szép pirosra, ropogósra sütjük.

És megvárjuk, amíg kihűl, mert ellenkező esetben ha vacsorára esszük, nem fogunk tudni aludni:DDD













2012. június 3., vasárnap

Gersli rizottó



A kert....szép, és adakozó.....attól függetlenül, hogy mifelénk hetek óta egy csepp eső sem esett. A híradásokban minihurrikánról hallani, itt meg....kong a föld a szárazságtól. Felhők jönnek-mennek, kavarognak, majd egy hatalmas szél elröpíti őket valahová. A vízgyűjtő tartály már üres, reménykedünk...talán....esik, valamikor.


Egy újabb remek gersli recept......Rizottó mostantól gersliből. Nem is tudom , eddig miért nem próbáltam ki. Pedig szeretem, a gerslit. Most már a gersli rizottót is. Szerintem nagyon jó alapanyag a rizottóhoz.
A kert pedig telis tele mindenféle kiegészítővel hozzá. Az újhagyma , a zsenge borsóhüvely, a friss sóskalevél, a picike mángold hajtások ,az egyeselt mini sárgarépák....

Legfőbb inspirálóm Frau Paprika az Imbiszről.Nagyon klassz és íncsiklandozó gersli recepteket találtam nála. 
A variációk száma végtelen, a hozzávalók függvényében.




Gerslirizottó, az alap:

20 dkg gersli
3 szál újhagyma
1 fej vöröshagyma
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 ek.vaj, 1 ek olaj
1 dl száraz fehérbor
1 liter húsleves alaplé( egyszerűen csontot főztem házi készítésű ételízesítővel
só, bors

Zöldséges rész:
sárgarépa, zsenge zöldborsó hüvely, mángold, sóska...és bármi a mihez kedvünk és kertünk van.

Elkészítés:

A gerslit alaposan átmossuk. Esetleg éjszakára beáztatjuk. Főzés előtt leszűrjük. A hagymákat apróra vágjuk, és a vaj, olaj keverékén szépen megfonnyasztjuk. Rátesszük a gerslit, átforgatjuk, majd ráöntjük a bort. Hagyjuk , hogy teljesen felszívódjon.Ezután a forró alaplé felével felöntjük. Lehet merőkanalanként is adagolni, ki hogy szereti. Időnként kevergetve, folyamatosan adagolva az  alaplevet roppanósra, vagy puhára főzzük a gerslit.Ha szükséges sóval borssal ízesítjük. Én jobban szeretem roppanósan, és kevesebb lével. A főzési idő kb 40-45 perc. 
Közben a zöldségeket egy wokban, vagy egy serpenyőben egy kevés olajon megpirítjuk. Ez pár perc. 
Összekeverjük a gerslit és a zöldségeket és tálaljuk. Nagyon finom:)