2012. szeptember 28., péntek

Kakaós csiga krémsajttal



Még csak szépen tálalt, beállított fotót sem tudok felmutatni, csak egy tepsi kakaós csigát. 
A tetején Jade remek sajtos krémjével.....kértek?

Hozzávalók:


50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
6 dkg olvasztott vaj
6 dkg cukor
2 kisebb tojás, de 1db nagyobb is tökéletes
1 kk só
1 tojás sárgája (fehérje mehet a fagyasztóba , jó lesz a krémesbe:D)
1 ek víz

Elkészítés :
A lisztet tálba szitáljuk , közepébe mélyedést nyomunk és abba morzsoljuk az élesztőt.Hozzáöntjük a langyos tejet, és elkeverjük úgy, hogy az élesztő elkeveredjen a tejben, közben egy kis lisztet is keverünk hozzá. Ezután vékony lisztréteget szórunk rá és és letakarva, meleg helyen kb.15 percig kelesztjük, amíg repedések nem mutatkoznak rajta. A vajat a cukrot és a tojásokat jól összekeverjük, az alaptésztához adjuk és jól kidagasztjuk. Cipóvá formáljuk, letakart tálban langyos helyen duplájára kelesztjük. Még lyukacsosabb lesz, ha még egyszer gyorsan átdagasztjuk, és ismét letakarva 15-30 percig kelesztjük.

A tésztát téglalappá nyújtjuk és megkenjük a következő kakaós krémmel:

5 dkg puha vaj
10 dkg cukor
2-3 evőkanál keserű kakaópor

Feltekerjük és cérna segítségével 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, a sütőt előmelegítjük. Ezalatt a csigák is újra szépen megkelnek. 200 fokon szép barnára sütjük.

Tetejüket még forrón megkenjük a következő mázzal:

5 dkg vaj
5 dkg cukor
10 dkg krémsajt(házi is nagyon finom, amit tejfölből készítünk)




2012. szeptember 22., szombat

Lángos





A napokban egyik nagyon kedves fórumozós ismerősöm lángost sütött. Igaz nem láttam vizuálisan, de elképzeltem magam elé és úgy döntöttem, hogy este már nem fogok hozzá, de a hétvégén sütök én is.

Minden adott volt hozzá. Hideg, borongós idő...(jól esett a meleg lángos), forró tea(jól esett a lángoshoz), előételnek a maradék császárgomba leves(jól esett utána a meleg fokhagymás lángos:)))

Nyamm  békebeli lángos receptje alapján sütöttem.Tökéletes, igazi.Mindig ezt a receptet  fogom használni, nem szeretem a hűtős, a kefíres változatot, nekem az túl sűrű, nehéz.





Hozzávalók :

4 dl víz
60 dkg kenyérliszt
2 tk só
1 dl olaj
1 tk. cukor
1 nagyobb főtt krumpli áttörve, lehűtve
3 dkg élesztő


Elkészítés:

A hozzávalókból lágy tésztát dagasztok. Duplájára kelesztem. Olajozott munkalapon, olajozott kézzel 12 egyenlő részre osztom. Kis cipókat formálok belőlük. Olajat forrósítok, és egyenként vékonyra húzgálva a tésztadarabokat kisütöm.
Fokhagymával tálalom.

Fokhagymás kence Nyamm oldaláról:
5 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
1 dl víz
Örök hála a kence receptért, eddig csak halovány sejtéseim voltak az arányokat illetően.







2012. szeptember 21., péntek

Fahéjas sült körte joghurtos krémmel


Almás után körtés...szenvedélyem a körték iránt onthatatlan, de sajnos már a kert utolsó darabjait esszük.A sok kedvenc gyümölcs közül azt hiszem ez a kedvencünk. 
Amikor hétköznap sietősen egy finom, könnyű desszertre vágyunk, ezt igazán érdemes elkészíteni. Finom, könnyű, egyszerű...





Hozzávalók:

4 db körte
fahéj,3-4 evőkanál cukor
5 dkg vaj
_________________
25 dkg mascarpone
25 dkg joghurt
2 dl tejszín
vanília
rum vagy aroma
cukor ízlés szerint





Elkészítés:

A körtéket megmossuk, magházát kiemeljük. A vágott felüket megszórjuk cukorral, fahéjjal.
Egy tűzálló tálban a vajat felolvasztjuk, és a körtéket hirtelen átsütjük rajta.Forgatva, hogy mindkét oldaluk megsüljön, és sült kéreg keletkezzen rajtuk.
Előtte a krémhez összekeverjük a mascarponét a joghurttal, a vaníliás cukorral. Keverünk hozzá kevés rumot, vagy aromát(ez elhagyható). A tejszínt felverjük, óvatosan a krémhez keverjük. Behűtjük.

A hideg krémet kis tányérokra adagoljuk, és a forró, pirult, fahéjas körtével tálaljuk











2012. szeptember 11., kedd

Vajas almás "kanapé" mézes, tejfölös joghurttal




Almás desszert. gyorsan , egyszerűen...
.......vajas leveles tésztából egyszerűen mennyei:) A frissen sült meleg kis "kanapék" hideg mézes, tejfölös joghurt kérmmel  igazán finomak.





Hozzávalók :

1 csomag vajas leveles tészta
4 db nagyobb alma
1-2 evőkanál citromlé
4 evőkanál barna cukor
1 mokkáskanál fahéj
8 dkg olvasztott vaj
1 tojás

Tálaláshoz:

1 kis doboz tejföl
1 kis doboz joghurt
3-4 evőkanál méz

A tejfölt és a joghurtot simára keverjük a mézzel.



Elkészítés:

A tésztát szobahőmérsékleten kiengedjük. Vékonyra nyújtjuk. A sütőt bekapcsoljuk. Az almákat megmossuk, héjastól vékony szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk a citromlével. Elkeverjük a cukorral, fahéjjal, olvasztott vajjal. A tésztát 8 egyenlő kis négyzetté, vagy téglalappá vágjuk. Széleit fél centi vastagon visszahajtjuk, hogy az olvadó vaj ne tudjon kifolyni. Az almás keveréket egyenletesen elosztjuk a kis tortákon, széleit lekenjük tojással. Forró sütőben 15-20 perc alatt ropogós pirosra sütjük.
Tálaláskor mézzel ízesített hideg tejfölös joghurtot vagy vaníliafagyit kínálunk hozzá.


Megjelent a Kifőztük augusztusi számában




2012. szeptember 9., vasárnap

Mángoldos sertésszűz leveles tésztában magyaros körettel



Nagy rajongói vagyunk a friss zöldségeknek. Szeretjük a hússal, tésztával kombinálni. A mángold gyönyörű a kertben. Nem győzöm felhasználni. Ez egy igazán könnyű és finom ebéd.

Ezzel a receptemmel szeretnék nevezni a Nyárikonyha rendezte: Zöldfűszerek és levélzöldek  VKF 51. fordulójára.






Hozzávalók a sertésszűzhöz

80 dkg sertés szűz pecsenye
4 db 10*20 cm-re nyújtott kész vajas leveles tészta
1 evőkanál olaj
1 csokor zsenge mángold, vagy8 db kelkáposzta levél
só, bors


Elkészítés:
A szűzpecsenyét előkészítjük. Sózzuk, borsozzuk az 1 evőkanál olajon serpenyőben körbesütjük. Előkészítjük a zöldeket. A mángold vastagabb szárát levágjuk. Forró fövő vízbe mártjuk pár másodpercre. Így könnyebben tekerhető, és hamarabb megpuhul sülés közben.A tésztára fektetjük a zöld leveleket,rá a húst. Betekerjük .A végeket aláhajtjuk,tetejét  villával  megszurkáljuk, tojással lekenjük, és előmelegített sütőben 200 C fokon 15 perc alatt készre sütjük.


Hozzávalók a körethez:

fél kg paradicsom
fél kg paprika
3 nagy fej vöröshagyma  
2 dl tejföl
10 dkg húsos szalonna
kapor

Elkészítés:

A paprikát , paradicsomot felkarikázzuk. Félretesszük. A szalonnát apró kockára vágjuk, egy serpenyőben kisütjük. A hagymát nagyon apró kockára vágjuk, vagy reszeljük. A kisült hagymapörcöt kiszedjük a zsiradékból, félretesszük. A hagymát megpirítjuk a zsiradékon, majd ráöntjük a tejfölt. Felfőzzük, sózzuk borsozzuk, végül megszórjuk frissen vágott kaporral.
Tálaláskor felszeleteljük a sült húst, tányérra  rendezzük, mellé tesszük a  a paradicsom, paprika karikákat.Rá halmozzuk a tejfölös hagymamártást, megszórjuk a szalonnapörccel esetleg még friss kaporral.



A recept megjelent a Kifőztük augusztusi számában



2012. szeptember 6., csütörtök

Fahéjas körtekrémleves


Az anyukám kertjében legalább három féle körtefa van. Egyik zamatosabb , mint a másik. Igaz, már a fa nagyon öreg azt hiszem a legelsőt a 60-as években ültette még nagyapám, amikor elkezdődött az építkezés. De a jó öreg fa még most is terem. A legeslegfinomabb pusztán vajas kenyérrel elmajszolni ozsonnára, de édességnek, levesnek, befőttnek dzsemnek is kitűnő. Én nagyon szeretem aszalva is...

Ez a leves hidegen finom igazán. Főzni is potom 5-8 percig kell, amíg megpuhulnak a körteszeletek:)))



Hozzávalók:
60 dkg körte pucolva , tisztán mérve
fél liter víz
1 kis rúd fahéj, 2-3 db szegfűszeg
3 evőkanál cukor
csipet só
2 dl tejszín
2 dl tejföl


 Elkészítés:

A körtéket meghámozzuk, apró darabokra vágjuk. Felöntjük a vízzel. Hozzáadjuk a sót a cukrot a fahéjat, a szegfűszeget. nagy lángon 5-8 percig főzzük. Kiemeljük a fűszereket. Botmixerrel pürésítjük. Kicsit hűlni hagyjuk. A tejfölt, a tejszínt hozzáöntjük, és ezekkel a hozzávalókkal is alaposan elkeverjük a levest. Ízlés szerint tehetünk hozzá még cukort, őrölt fahéjat. Ki hogyan szereti.Hűtőbe téve tálalásig jól behűtjük. Tejszínhabbal, aszalt körte szeletekkel gazdagíthatjuk. Én most egyszerű vajas leveles tésztát sütöttem hozzá fahéjas cukorral.