2012. október 31., szerda

Zablisztes almatorta karamellöntettel


Van nekem egy ezeréves almás muffin receptem. nagyon finom, mert a reszelt alma puhává, szaftossá teszi a belsjét. Tört csokoládéval lehet megbolondítani. Alma helyett körtét is lehet belereszelni. Mindenhogy nagyon finom. Gondoltam átalakítom kicsit, így született ez a zablisztes torta. A zablisztnek nagyon finom íze van.természetesen csak sima liszttel is megsüthető, úgy is nagyon finom, a muffinból kiindulva:) 



Hozzávalók: 
3 db tojás
15 dkg cukor
1 vaníliás cukor
15 dkg vaj
csipet só
1 dl natúr joghurt
15 dkg zabliszt
15 dkg finomliszt
1 teáskanál sütőpor
30 dkg tisztított alma reszelve
2 evőkanál zabpehely+ 1 kanál a tetejére
1 teáskanál fahéj, csipetnyi őrölt szegfűszeg,aki szereti kardamomot, gyömbért, esetleg mézeskalács fűszerkeveréket is tehet bele

díszítésként 2 db alma









Elkészítés:
A tojásokat a cukrokkal habosra keverjük.A puha vajat, a joghurtot hozzáadjuk, sózzuk.
A liszteket a sütőporral összekeverjük , az előzőekbe keverjük.Az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük a masszához adjuk, hozzákeverjük a fűszereket, és a zabpelyhet is.
Egy 22 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk. Belesimítjuk a masszát, tetejét kirakjuk szeletelt almával, megszórjuk zabpehellyel. Előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig, de legalább 30 percig sütjük.
Én most 6 közepes muffint sütöttem, és egy tortát. Így a torta nem lett olyan magas vastag. Muffin formában is ugyanolyan finom.




Karamellöntet:
12 dkg cukor
2 evőkanál víz
70 ml tejszín
2,5 dkg vaj
cs. só

Elkészítés:

Tegyük egy edénybe a cukrot, és keverjük hozzá a vizet.
Közepes tűzön melegítsük addig, míg a cukor felolvad. Ezután kicsit magasabb hőfokon aranybarnára karamellizáljuk.
Amikor elérte a megfelelő színt, félrehúzzuk, és óvatosan hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és a sót.Visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett összefőzzük. Melegen kínáljuk a tortához. A hűtőben eláll ,ha sűrűsödne melegítéssel újra folyós lesz.







2012. október 28., vasárnap

Mustos , erdei gombás vadragu házi kenyérből készült szalvétagombóccal a vkf 52. fordulójára




VKF 52. fordulójára készült ez a fogás. 

TÉSZTAFALÓ ERDŐLAKÓ
avagy a tészta házassága az őszi erdő "gyümölcseivel"


Gomba szeretetünk töretlen. Sok recept fel sem kerül a blogra, pedig hetente fogyasztjuk a saját szedésű gombát.
A vad, a másik kedvenc összetevő.... és hát a tészta. Házikenyérből készült szalvétagombóc.... Tiszta tészta remek kiírással készült,az összetevők önmagában is remekek, hát még egy posztban összefoglalva:)
Az ilyen felkérésre nem lehet nemet mondani:DDD





Hozzávalók a raguhoz:
1 kg vaddisznó hús (vegyesen)
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál kacsazsír
2 evőkanál vaj
2-2 szál sárgarépa, gyökér
1 darabka zeller
só,bors
mustár
babérlevél
borókabogyó(ezek hiányába a vadas fűszerkeverék is megteszi)
1 evőkanál méz
3 dl must
1 dl vörösborecet
30 dkg erdei gomba
3 dl tejföl

Hozzávalók a szalvétagombóchoz:

30 dkg szikkadt házi kenyér
2-3 evőkanál liszt
10 dkg vaj, zsír vegyesen
10 dkg bacon (elhagyható)
1,5 dl tej
3 tojás
só, bors
1 csokor petrezselyem



Elkészítés:

A húst alaposan megtisztítjuk, vigyázva az esetleges szőrszálakra.
A hagymákat apróra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk.A zsiradékokon a hagymát megpirítjuk, rátesszük a fokhagymát is. A húst kevergetve átpirítjuk rajta, hozzáadjuk a zöldségeket , a fűszereket.Felöntjük vízzel. Fazékban, vagy kuktában puhára főzzük, sütjük. Menet közben ízesítjük, ha szükséges. A főzés befejezése előtt a gombát is hozzáadjuk. pár percig együtt főzzük. 1 evőkanál liszttel elkevert tejföllel besűrítjük. A szalvétagombóccal tálaljuk.


Szalvétagombóc elkészítése:

Amíg a ragu fő, elkészítjük a szalvétagombócot.
A kenyeret felkockázzuk, hozzákeverjük a lisztet.A bacont kiolvasztjuk, megpirítjuk, a vajat a zsírral felolvasztjuk összekeverjük a kockázott kenyérrel. A tojásokat a tejjel a fűszerekkel jól kikeverjük a kenyeres keverékhez öntjük. Alaposan összekeverjük hűtőben pihentetjük amíg a  vizünk felfő.
A masszát két darab alufólia darabra simítjuk, melyet előtte alaposan bezsíroztunk) hosszú rudat formálva(annyira hosszút, hogy a fazékba amiben főzni fogjuk beleférjen), becsomagoljuk, végeit betekerjük. 30 percig főzzük. Kiemeljük a főzővízből, kibontjuk a fóliából, felszeletelve tálaljuk a raguval.Friss petrezselyemmel és forró pirított vajjal kínáljuk.


A mustot frissen préseltük ki a kertben termett szőlőből. Must hiányában egyszerűen vörösborral készítjük.





És ha már erdő ajándéka, akkor néhány kép az erdőről, ahová rendszeresen járunk:






Szép hetet kívánok mindenkinek!

2012. október 27., szombat

Málnás, fahéjas birsalmazselé, gyömbéres birsalmasajt







Akár fordítva is írhattam volna a címet, mert a birsalma sajt fennmaradó finom levéből készült a málnás birsalmazselé. És igen, anyukámnak még van(volt) folyton érő málnája , aminek mi nagyon örültünk. De elfogyott, és még mielőtt szörnyülködni kezdene valaki, hogy belefőztem a zselébe, megnyugtatom, hogy nem főztem bele. Megettük. A zselébe pedig fagyasztott málna került.





Hozzávalók:

a birsalmasajt főzőlevéből 3 dl
30 dkg birsalmapép
40 dkg cukor
20 dkg málnapép
2in1 dzsemfix
fahéj ízlés szerint


Elkészítés:

A birsalmasajtból leszűrt levet, a birsalma pépet a cukrot összekeverjük. A fagyasztott málnát kevés vízzel feltesszük főni. Pár perc alatt puhára főzzük, átpasszírozzuk.Hozzákeverjük a birshez.Végül a dzsemfixet is hozzákeverjük, és a leírás szerint főzzük. 
Természetesen, ha nem készítünk sajtot, akkor is elkészíthetjük.








Birsalma sajt:

2 kg birsalmát alaposan megtisztítunk, felszeletelünk héjával, magházával együtt és annyi vízzel, ami éppen csak ellepi feltesszük főni.Ha megpuhult, leszűrjük. A főzőlevet félretesszük. A birsalmáról a magházat eltávolítjuk és héjával együtt alaposan összeturmixoljuk, vagy passzírozzuk. Ennél a fázisnál elvehetünk a pépből, ha a fenti birsalmazselét is szeretnénk elkészíteni A birsalmapépet megmérjük és kg-ként 70-80 dkg cukrot számítva a cukorral együtt feltesszük főni. Sűrű barna pépet főzünk mindaddig, amíg a kívánt állagot el nem érjük. A főzés befejezte előtt darabka gyömbért reszelhetünk bele ízesítésként.
Ez a folyamat akár több óra is lehet. Lassú tűzön , folyamatosan kevergetve dolgozzunk. A masszát kissé kihűtjük, majd szilikonos sütőpapírra simítjuk 1-2 cm vastagon. Szellős helyen hagyjuk szikkadni. 2-3 hét múlva fém kiszúróval tetszőleges formákra szaggatjuk, porcukorral behintjük.




A formázás ötletét itt találjátok.

2012. október 22., hétfő

2012. október 20., szombat

Snickers brownies karamellás krémsajtos tejszínhabbal


Ha lúd, legyen kövér.....tartja a mondás. Nem jellemző, hogy gyakran sütnék ilyen tömény édességet, de az ünnepelt, akinek készült nagy csokirajongó. Mégpedig a browniesban szereplő márka a nagy kedvence.
Éppen 13. szülinapját ünnepli, így torta helyett készült.
Igyekeztem eredeti, amerikai receptet választani, de már a mértékegységeknél megakadtam. Jellemzően nem vagyok hozzászokva a csészés méréshez, főleg édességnél nem. A hideg vajat meg egyébként is elég nehéz csészében kimérni:D
De egy nagyon kedves FB-os olvasóm segítségemre sietett, és egy hasznos mértékegység átváltós oldalt ajánlott.





Hozzávalók:

1 csésze vaj=22,5 dkg
2 csésze cukor=40 dkg(én csak 30-at használtam)
1 vaníliás cukor
4 tojás
3/4 csésze keserű kakaópor= kb. 9 dkg
1 csésze liszt=12 dkg
1/2 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál só
4 szelet Snickers csoki



Ajánlom figyelmébe mindenkinek a mértékegység átváltót, hisz az amerikai receptek nem a mi mértékegységeinkkel dolgoznak:)






Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk, a cukorral jól kikeverjük. A tojásokat egyenként hozzáadjuk. Majd a többi , száraz hozzávalókat is hozzákeverjük. A sütőt előmelegítjük. Egy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A csokikat kis darabokra vágjuk. Vagy beleforgatjuk, vagy a tetejére rakjuk a tésztának. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük.Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, akkor jó ha a teteje megszilárdult, de a közepe még ragacsos.



Karamellás krémsajtos tejszínhab:

2 dl tejszín
10 dkg porcukor
10 dkg krémsajt, vagy natúr vajkrém
 2-3 evőkanál karamellkrém

A tejszínt felverjük a porcukorral. A krémsajtot és a karamellkrémet belekeverjük. A sütivel tálaljuk.

Karamellkrém: 

Nem volt itthon sűrített tejem, így tej és cukorból lassú főzéssel készítettem.
5 dl tejet 15 dkg cukorral elkevertem, adtam hozzá egy csipetnyi szódabikarbónát. Felforraltam, majd forrás után nagyon lassú tűzön főztem 2 óra hosszát. Ezalatt szépen besűrűsödik. Kihűlés után kevertem a tejszínhez. A maradékot üvegbe tettem, hűtőben eláll.






2012. október 16., kedd

Kovászos zablisztes bagett a kenyér világnapjára




A kenyér világnapjára.........

Recept a jól bevált rozsos bucik, de most rozsliszt helyett zablisztet használtam, és 20 dkg aktív kovásszal dagasztottam. Természetesen az eredeti recept szerint is süthető.

Süssetek ti is a Kenyér világnapjára és hozzatok fotót is ide: Kenyér világnapja





2012. október 13., szombat

Vajas karamellás, diós birsalma szósz


Írtam már, hogy anyukám kertje telis tele van mindenféle csuda finomsággal.A birsalmafa gyönyörű termése sok ötletet adott , igazi ősz finomság ez a mostani.
Friss fogyasztásra palacsinták, kalácsok, pirítós kenyér ideális kísérője, de télire eltéve is kiváló csemege.




 Hozzávalók egy 3 dl-es üveghez

2 nagyobb birs alma, 1 db savanyásabb alma
50 gr cukor
2 evőkanál méz
1 evőkanál vaj
30 gr aprított mogyoró vagy mandula vagy dió
csipetnyi fahéj
2 evőkanál mazsola





Elkészítés:

A birsalmát megtisztítjuk, héját rajta hagyjuk, magházát kivágjuk, és annyi vízben amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Puhára főzzük. Leszűrjük, a gyümölcsöt pürésítjük botmixerrel.Az almát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk. A cukrot egy lábasban világosra karamellizáljuk, hozzáadunk két evőkanál mézet,1 evőkanál vajat,valamint a diót, kicsit megpirítjuk. A birsalma pépet,az apró kockára vágott almát  hozzátesszük a karamelles dióhoz, ízesítjük fahéjjal,mazsolával, és kb. 5 percig főzzük gyakran kevergetve.Hűtőben pár napig eláll. 
Télire is készíthetjük, de akkor hagyjuk el a vajat, és tetejére késhegynyi tartósítót téve, üvegekbe töltve, lezárva tegyük el.



Hasonlót készítettem már almából, úgy is nagyon finom....

2012. október 6., szombat

Almáspite falatok


Nagyon sok külföldi oldalon láttam már, hogy a klasszikus sütiket ilyen kis falatoknak, sütinyalókáknak, készítik el. A klasszikus almás kalácsot mi is nagyon szeretjük Gondoltam egy próbát megér. Kisebb mennyiséggel, két változatban sütöttem. Az egyik felét fapálcikákkal, a másikat muffin formában. Mindkettő nagyon finom lett. Igazán különleges. Igaz egy kicsit macerásabb, időigényesebb.
A tésztához sem a klasszikus almás pite receptet használtam, hanem egy kicsit lágyabb, inkább kalácsosabb tésztát.
A töltelék pedig fele-fele arányban alma, és birsalma.



Hozzávalók
Tészta:
25 dkg liszt
5 dkg cukor
1 tk sütőpor
1 csipetnyi só
1 tojás
15 dkg fagyos , hideg vaj
1 tojás a tetejére

Almás rész:
1 kg alma-birsalma vegyesen(készülhet csak almával is)
1-2 evőkanál citromlé
3 evőkanál barna cukor
fahéj ízlés szerint
1-2 evőkanál méz
5-5 dkg mazsola és dió 

A sütinyalókákhoz kis falapocskák. A muffinhoz papírok



A tésztához a lisztet a száraz hozzávalókkal elkeverjük, összedolgozzuk a vajjal  és a tojással. Hűtőben pihentetjük 1 órát. Addig elkészítjük a tölteléket.
Az almát kockára vágjuk a birsalmát lereszeljük. Meglocsoljuk a citromlével. A cukrot világosra pirítjuk rátesszük az almát és puhára pároljuk. A diót apróra vagdaljuk, száraz serpenyőben megpirítjuk. Ha az alma megpuhult ízesítjük a fahéjjal, mazsolával a mézzel.. Ha túl savanyúnak találjuk még édesíthetjük cukorral. Az alma fajtájától függően lehet, hogy a töltelékünk folyós lesz. Ezt 1-2 evőkanál puding porral javíthatjuk,  1-2 percig főzzük az almás péppel. A kész tölteléket kihűtjük.

  

A sütinyalókákhoz kis korongokat szúrunk ki, ráhalmozzuk a tölteléket, tojással lekenjük a széleket, beillesztjük a falapocskákat, befedjük egy másik tésztalappal. Kis mintákat vágunk a tetejére. Ettől egyrészt mutatósabb lesz, másrészt a gyümölcs gőze is szabadon távozik.A széleket összenyomkodjuk, tojással lekenjük. Érdemes a fedő lapocskákat egy mérettel nagyobbra szabni, mert a töltelék magas , az illesztés könnyebb lesz.
A muffinhoz a sütőformákat kibéleljük kis papírokkal. A sütő méretétől függően kerek korongokat vágunk kb. a fele tésztából. A töltelékkel megtöltjük, és kis csíkokkal befedjük a tetejét.Csíkok helyett lehet egy másik lappal is befedni. Tojással lekenjük. 180 fokon aranybarnára sütjük.

Ebből a mennyiségből kb. 6 db muffin és 12 db sütinyalóka lett.