2012. november 28., szerda

Zablisztes kenyérkék



Gyakran sütök kenyeret, mert szeretjük. Mostanában (már biztos észrevette, aki olvassa a blogot) megbarátkoztunk a zabliszttel. Szeretjük az ízét a kenyérben süteményekben. Az alma torta nagyon finom vele sütve. Egyik nagyon kedves munkatársamtól kaptam kóstolót, azóta is gyakran használom. Most tönkölyliszttel kevertem.





35 dkg BL 80-as liszt 
15 dkg zabliszt
10 dkg tk. tönkölyliszt
3,5 dl víz ( 2 evőkanál joghurttal keverve)
1 kk cukor
2,2 dkg élesztő
2 tk só
2 ek olaj vagy vaj olvasztva


Elkészítés:

Az élesztőt 2 dl folyadékkal, 20 dkg liszttel és a cukorral( a kimért 60 dkg mennyiségű lisztből )jó alaposan elkeverjük. És meleg helyen felfuttatjuk. Én mostanában az ablakpárkányra teszem, olyan szépen rásüt a nap.De bedughatjuk a mikróba is, amiben előzőleg 3 percig melegítettünk egy pohár vizet, vagy forró vizes nedves törlővel is letakarhatjuk. 
Ezt a fázist várjuk ki türelmesen, mert akkor lesz csak szép laza bélezetű kenyerünk, ha a massza felfut, visszaesik és bugyborékos lesz.
  Ez fél-egy óra hossza is lehet, a melegtől függően. Amikor szép bugyborékos, és magasra feljön akkor dagasztógépbe, vagy a kenyérsütő üstjébe öntjük és a többi hozzávalóval szép, rugalmas tésztát dagasztunk. 

A tésztát duplájára kelesztem, majd kétfelé veszem. Kis gömböcöket formázok, majd egy erre alkalmas kis kelesztő edénykébe teszem a varratokkal felfelé. Bármilyen kis kenyeres kosárka jó erre a célra, de én egyszerűen két műanyag gulyásos tálat bélelek ki tiszta csak erre a célra használt kendővel. A megformázott kis bucikat beleteszem, letakarom a kendővel és a duplájára kelesztem. Lehet csak egyszerűen kelesztő kosár nélkül is készíteni, ilyenkor a kis bucikat egyszerűen a formázás után az előkészített sütőpapírra ültetjük, a varrattal lefelé.

Amikor megkelek ez újabb egy óra, akkor óvatosan kiborítjuk a sütőpapírra a tésztákat, éles pengével bevágjuk, majd a sütő bemelegedéséig ez úgy 15 perc, megvárjuk amíg a bevágások kissé szétnyílnak. Ha jó meleg a sütő mehetnek is sülni. Forró gránitlapon , gőzös sütőben sütöttem, de jénaiban, tepsin is süthető.





2012. november 26., hétfő

Karácsonyi omlós keksz...a Páte sablée dícsérete



Először is szeretnék elnézést kérni a fotók minőségéért. Nincs műtermem, anélkül fotózni az elmúlt 1 hétben pedig lehetetlen. A néha már fojtó ködben, szürkeségben tegnap kora délután halvány napsugarak bújtak elő. Őszi , aranybarna színekkel. Mire kipakoltam, hogy végre valamit tudok fotózni, el is tűnt. Ezek az első képek sebtiben kattintgatva. De a keksz receptje ígérem kárpótol mindenkit. Már ha van , aki még nem sütöttem meg Michel Roux remek sablée receptjét. Számos blogot belinkelhettem volna, nagyon sokan megsütötték, én Mozzarelli  receptjéből dolgoztam. Jelenleg a 4. adag keksznél tartok, és mondhatom(nem kenyerem agyon dicsérgetni senkit) eddigi legjobb kekszrecept, amivel dolgoztam.Omlós, ropogós, ízletes és elsősorban legnagyobb előnye, hogy a kekszmintázóval készített minta nem tűnik el sütés közben. 


A páte sablée alaprecept

250 g liszt
200 g enyhén puha vaj, apró darabokra vágva
100 g porcukor átszitálva
egy csipet só
2 tojássárgája


+
1 nagy narancs reszelt héja
1 darabka friss gyömbér reszelve, vagy 1 teáskanál őrölt gyömbér
1 mokkáskanál fahéj
Az ízesítések száma végtelen, a fantáziádra van bízva.

Elkészítés:

A lisztet a deszkára szitáljuk és egy kis mélyedést nyomunk bele.  A vajat, porcukrot, és a sót a mélyedésbe tesszük. gyengén összekeverjük, majd a tojás sárgáját is hozzá tesszük.

Addig dolgozzuk össze a hozzávalókat, amíg homogén tésztát kapunk.
 A tenyerünkkel a tésztát 3-4 alkalommal magunktól elfelé megnyújtjuk, amíg teljesen sima nem lesz. Cipót formázunk belőle, becsomagoljuk, majd felhasználásig hűtőbe tesszük.
A tésztát  lisztezett deszkán kb.3-4 mm -re  nyújtjuk, majd hullámos tésztaszaggatóval kiszaggatjuk.  Én ezután kekszmintázó kis pecsétekkel mintákat nyomtam a kekszkorongok közepébe.Előmelegített sütőben,kb. 180 fokon  sütőpapírral bélelt tepsiben, rövid idő alatt aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, hamar megsül.

Mondom.....ez a páté sablée dicsérete....mert ez a recept tényleg dicséretet érdemel.



2012. november 24., szombat

Rozsos zsemle esti kovászolással


Hideg zord estékre forró kakaóval.....és most nézem, hogy még nincs is fent a recept, pedig ez a nagy kedvenc :)

Hozzávalók:

60  dkg kenyér liszt 
10 dkg rozsliszt
kb. 4 dl folyadék( víz, tej, joghurt)
2,5-3 dkg élesztő
1 tk. cukor
2 tk. só
1 nagy evőkanál főtt krumpli 



Elkészítés:

Előző nap este : 

a dagasztótálba teszünk az élesztő mennyiségéből 1 dkg-ot és a receptben megadott mennyiségből elvéve 1 dl langyos folyadékkal, 10 dkg rozsliszttel a cukorral nokedli szerű tésztát keverünk. 
Letakarva egy éjszakán át hagyjuk kelni.

Másnap reggel:

a maradék hozzávalókat hozzáadjuk és lágy, de rugalmas tésztát dagasztunk. Meleg helyre tesszük kelni. Félidőben átgyúrjuk.

Amikor a duplájára kelt a tészta lisztezett deszkára borítjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk. Ez kb.8-10 dkg-os darabokat jelent. Hosszúkásra formázzuk és a tepsibe bekészített sütőzacskóba, vagy  csak egyszerűen tepsire pakoljuk.
Ezután újra duplájára kelesztjük a zsemléket. A sütőt előmelegítjük. A sütőzacskók belső tetejére vizet permetezünk, a zsemléket tetszés szerint magokkal szórjuk , vagy egyszerűen úgy hagyjuk. Forró sütőben szép pirosra sütjük. Ha gőzös sütőben sütjük, akkor a sütő aljába kis lábasba vizet teszünk és sütés közben is legalább kétszer permetezünk vizet a sütőtérbe. 





2012. november 18., vasárnap

Vigyázz , Kész, Főzz! 53., avagy RÉGI RECEPTEK NYOMÁN

                              A vkf 53. fordulójának stafétáját Tisztatésztától kaptam, aminek nagyon örülök. Nem mondom, hogy nem agyaltam rajta eleget, hiszen az 53. forduló, jócskán belenyúlik az adventi készülődésbe, és valljuk be , ilyenkor mindenki csakis "arra" tud gondolni. Hogy mire? hát a karácsonyra. Mire ezt a fordulót kiírom, lezárom, és összefoglalom bizony a karácsony már kopogtatni fog.

                A VKF történelmet  Selectfood Alíznál megtaláljátok. Ezer köszönet érte , hogy összefoglalta, nélküle nehezebb lenne kikeresgélni, milyen témakörök voltak eddig.  Bizony minden nagyobb témakör megfordult már a gasztroblogokon. Nehéz is volt dönteni. Sok ötletem akadt, de mindegyiket elvetettem, mert a blogokat nézegetve bizony már sok helyen karácsonyi készülődés folyik. A másik gondolatom, amiért ezt a témát választottam roppant egyszerű. Gasztro blogot írunk. Sokszor viszont elfeledkezünk az egyszerű dolgokról. Olvastam nem egy helyen, hogy jaj, már megint mit találjak ki, hogy ne legyen unalmas a blog. 

Ne gondolkodjunk így. Most nem. Szedjük elő a régi, szeretett emlékeket. Kicsit időzzünk el, gondoljunk a nagyira, anyukánkra, milyen egyszerű, mégis finom étellel várt minket, mikor gyerekek voltunk. Minden étel amit felnőtté válásunkig ettünk valahol a lelkünk mélyén emlékeket idéz. Egy tányérka, a kedvenc kanalunkkal(mert nekem volt ilyen, és azzal nem ehetett senki csakis én). A vasárnapi húsleves, amit a mamival készítettünk és tálaltunk a családnak. A 77 palacsinta, amit akkor sütöttem, mikor még a tűzhelyet fel sem értem, apám remek szőlős karfiolsalátája, aminek az ízét azóta is a számban érzem. 
A dédi sparheltján sült krumplilángos és a felejthetetlen fasírozott. Nagyanyám rántott húsa, amit a konyhán ettem minden nap , ahol dolgozott, és mindig eltette nekem a legszebb szeletet zsemlébe és szalvétába csomagolva. A forró zsámiska hideg tejbe szaggatva talán soha nem fog olyan jól esni....
A karácsony a szeretet ünnepe. Emlékezzünk szeretettel kedvenc receptjeinkre. 

 RÉGI RECEPTEK NYOMÁN 

kutakodujnk, kedvenc receptek nyomán, nem baj, ha nem karácsonyi, de ha az ,még jobb.Legyen az édes, sós, keserű, savanyú, előétel, főétel, tészta,desszert, egytálétel vagy bármi más. . A bejegyzésbe szeretném,ha  egy kedves emlék rövid történetét is leírnád, ami a recepthez kötődik. 

A recepteket, a linkeket  2012. december 10-ig várom az ovoda1@citromail.hu email címre.  Hosszabb határidőt nem szeretnék, mert a karácsony előtti időszak szeretnénk ha mindenkinek nyugodt, szeretetteljes, békéscsaládi körben telne.

VKF-re fel!!! 

2012. november 17., szombat

Krumplilángos és az igazi ősz



Milyen az igazi ősz? A tényleg ősz?...hűvös, nyirkos, ködös, hamar sötétedős, fázós, még nem szoktuk meg a hideget érzős, gondolkodós, karácsonyra hangolódós, emlékeket felidézős, forró teázós, gombázós, kandallómegrakós, zokni szárítós, túrázós.

A kertben még az utolsó koktélparadicsomok várják, hogy a vasárnapi húslevesbe, vagy egy jó zsíros kenyérre kerüljenek, egy forró tea mellé. A póréhagymák katonásan sorakoznak a felásott kert szélén. A gyümölcsfák  levelei még kapaszkodnak, az utolsó füzér erős paprikát is felfűztük.
És milyen az ősz bent? Krumplilángos sütős, kötős, horgolós, varrós, stoppolós, olvasós, házi mozizós, mákdarálós ,diótörős, Nils Holgerson mesenézős, zenehallgatós, olyan őszi.....


A krumplilángos békebeli receptje dédnagyanyámtól:

Drága dédnagyanyám mesterien sütötte a krumplilángost. Forró platnyira pakolta a szép sárgásfehér kruplis tésztakarikákat és falapáttal, de sokszor kézzel igazgatva ügyelte, hogy meg ne égjenek....
A konyhába beépített kis sparheltjában mindig égett a tűz, és olyan meleget csinált a házba, mintha minden gyereke, unokája, dédunokája egyszerre látogatna haza hozzá.
Szerettem nála lenni, csak úgy lestem minden mozdulatát, amikor a konyhában dolgozott.

És pontosan emlékszem, azt tanította, hogy a krumplilángosba nem kell tojást tenni....

Receptet nem is írok, mert nem tudom a mennyiséget meghatározni.

Tetszőleges mennyiségű krumplit héjában, vagy anélkül megfőzünk. Ha megfőtt leszűrjük, megtörjük, vagy krumplinyomón áttörjük és megvárjuk amíg kihűl. Ha kihűlt, annyi lisztet keverünk, gyúrunk hozzá, hogy lágy, de nem túl ragadós tésztát kapjunk. Közben sózzuk, és egy kanálnyi  zsírt, vagy olajat keverünk hozzá. Összegyúrjuk, vékony hengerré formázzuk. Kis darabokat vágva, mindegyiket vékony, kerek lappá nyújtjuk. Forró vaslapon, vagy jófajta vas serpenyőben zsiradék nélkül mindkét oldalát megsütjük.
Mindkét oldalát megkenjük olvasztott zsírral, vagy olajjal és ízlés szerint sózzuk.



















2012. november 16., péntek

Vaníliás, citromos mini kalácsok




Hát eljött az idő, amikor nincs idő....na jó ez nem egészen igaz, de mégis. Nincs idő főzni, fotózni, nincs fény, mert mire hazaérek sötét van. Tehát marad a hétvége....
Meg ez az ötlet. Forró friss kalács kicsit másképp sütve. Most konzerv dobozban. Semmi extra. Csak egy kis szederdzsem a kalács szeletekre. Mmmm....



50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
6 dkg olvasztott vaj
6 dkg cukor
2 tasak bourbon vaníliás cukor
2 kisebb tojás, de 1db nagyobb is tökéletes
1 kk só
1 citrom reszelt héja

1 tojás sárgája (fehérje mehet a fagyasztóba , jó lesz a krémesbe:D)
1 ek víz
tetejére szezámmag, mandula szeletek, mák....

Elkészítés:



A lisztet tálba szitáljuk , közepébe mélyedést nyomunk és abba morzsoljuk az élesztőt.Hozzáöntjük a langyos tejet, és elkeverjük úgy, hogy az élesztő elkeveredjen a tejben, közben egy kis lisztet is keverünk hozzá. Ezután vékony lisztréteget szórunk rá és és letakarva, meleg helyen kb.15 percig kelesztjük, amíg repedések nem mutatkoznak rajta. A vajat a cukrot és a tojásokat jól összekeverjük, az alaptésztához adjuk és jól kidagasztjuk. Cipóvá formáljuk, letakart tálban langyos helyen duplájára kelesztjük. Még lyukacsosabb lesz, ha még egyszer gyorsan átdagasztjuk, és ismét letakarva 15-30 percig kelesztjük.

Konzerv dobozokat szilikonos sütőpapírral kibélelünk, és a kalács tésztát elosztjuk benne, úgy, hogy a doboz feléig legyenek. Ez a mennyiség kb. 4-5 db konzervdobozra elég. Fonhatunk is a kalácsokon, úgy szebb lesz a tetejük. A dobozokat langyos helyre tesszük, a tésztát duplájára kelesztjük. Tepsire sorakoztatjuk, előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 percig sütjük. 





Jó sütögetést a hétvégére! Vasárnap hozom a VKF kiírást!!!

2012. november 11., vasárnap

Mini almás piték


Kedves ismerősökkel találkoztam a hétvégén. Szerettem volna valami karácsonyi hangulatú édességgel kedveskedni. Hasonlót már készítettem a receptje itt, csak a tésztája volt más. Most a klasszikus amerikai pite receptjét használtam. Igazi omlós finomság. A pálcikákat a gyerekek kedvéért érdemes használni. Praktikus és mutatós is.
A tészta nagyon jó, addig gyúrjuk újra amíg el nem fogy a kis formák szaggatásával.







2012. november 6., kedd

Citromos, gyömbéres keksz



Kekszet bármikor, bármilyet...legyen mindig itthon valami rágcsálni való.Egyszerű, gyors keksz. Az alap liszt, cukor, vaj.Most megbolondítottam egy csipetnyi gyömbérrel és reszelt citromhéjjal.Nem használok sütőport, mert a kekszmintázó mintája elvész sülés közben.

Hozzávalók:

25 dkg liszt
15 dkg vaj
9 dkg porcukor
1 teáskanál vanília kivonat
fél citrom reszelt héja
csipetnyi friss gyömbér



 Elkészítés:


A hozzávalókat összegyúrjuk. Hűtőben pihentetjük egy órát. Kinyújtjuk, tetszőleges mintákkal szaggatjuk, előmelegített sütőben 10-15 perc alatt világosra sütjük. Sütis dobozban sokáig eláll...na , ha nem ennénk meg:)



2012. november 4., vasárnap

Mangold leves(ek)



Nektek van még mangoldotok? Nekem nagyon szépek még a kertben. Az egyik bokrot ki kellett szedni, mert a komposzt tetején csücsült, az meg ugye(a komposzt) ment a földbe beásódni:p
A levelek viszonylag zsengék voltak, a szára még nem volt szálas. Sajnáltam kidobni. Olvastam valahol, hogy a szárból a spárgakrémleveshez hasonló ízű levest lehet készíteni. Megpróbáltam...nem csalódtam, isteni finom lett. A leveléhez már eleve volt elképzelésem. Melengető , gazdag zöldséglevest akartam.



Hamis spárgakrémleves, sajt chipsszel

Hozzávalók:

1 nagy szál póréhagyma
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
60 dkg mángold szára szeletelve
1 közepes burgonya
1,5 dl tej
2 dl tejszín
fél citrom leve
só, bors
15 dkg zsírosabb sajt a levesbetéthez

Elkészítés:

A zsiradékokon dinsztejük meg a hagymákat, dobjuk rá a mangold szárakat felszeletelve. Fűszerezzük, adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát, öntsük fel annyi húsleves, zöldségleves alaplével amennyi ellepi.Fedő alatt főzzük puhára. Ez a mangold szár öregségétől függ. Botmixerrel pürésítsük a levest. Adjuk hozzá a tejet és a tejszínt is. Forraljuk össze, fűszerezzük, ha szükséges.
A sajt chipshez a sajtot reszeljük le. Felforrósított teflon edénybe evőkanállyi halmokat rakjunk. Ha megpirult, fordítsuk meg egy lapát segítségével. Vegyük ki, és rögtön tegyük egy muffin sütő mélyedésébe. Így kapunk kis kosárka formákat.
Tálaljuk vele a levest.





Melengető mangoldos zöldségleves  fehérborral

Hozzávalók:

1 nagyobb sárgarépa
mangold levél az apróbból legalább 8-10 darab
3 grezed fokhagyma

1 kisebb zeller
2-3 evőkanál vaj
3 db babérlevél
1,5 dl fehérbor
30 dkg burgonya
só,bors , őrölt kömény
2 dl tejföl

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk. A zsiradékon a hagymát a babérlevéllel megpirítjuk. Hozzáadjuk a répát a zellert, a burgonyát, majd felengedjük a borral. pár percig főzzük, míg a bor elpárolog. 1 liternyi zöldség alaplével felengedjük. Sóval és őrölt köménnyle ízesítjük. Ha a zöldségek megpuhultak a tejföllel sűrítjük.
A fokhagymákat kevés zsiradékon megpirítjuk, rádobjuk a darabokra tépett mangoldot. Átforgatjuk, majd a leveshez adjuk. Pár percig együtt főzzük. Közben ízesítjük ha szükséges.

Nagyon finom mindkét leves.



Forrás: Nők lapja konyha