2013. január 26., szombat

Cékla pesto corzetti tésztával



Igazán üdítő dolog céklát enni télen. Ha ránézek máris jobb kedvem lesz tőle. Üde , szép színe mellet rendkívül egészséges , és nem utolsó sorban finom is. Ez a fogás gyorsan kész van, tápláló a tészta által, és a pesto, frissen egy kis tejszínnel megbolondítva igazán remek kísérője egy jó kis tésztának. A corzettit még a múlt héten készítettem, most a száraz tésztát egyszerűen kifőztem és a pestoval tálaltam. 

Pirítósra, salátákra is remek találmány.



Hozzávalók 1 adaghoz:

15 dkg főtt vagy sült cékla
5 dkg reszelt parmezán
5 dkg pirított tökmag
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
1 nagyobb gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A céklát puhára főzzük, vagy alufóliába csomagolva megsütjük a sütőben. Kihűtjük, héjától megpucoljuk , apró darabokra vágjuk. A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. A sajtot lereszeljük. Minden hozzávalót késes robotgépbe, vagy turmixba pakolunk és jól összeturmixoljuk. Pirítóssal, salátával, vagy tésztával tálaljuk. 
Én most kifőztem a múlt héten készített corzettiket, a pestóhoz kevertem kevés tejszínt és a tésztát ezzel tálaltam. Tetejére kerülhet még reszelt sajt, és pirított tökmag is.

Holnap reggelire pirítóssal fogom enni :)

Természetesen a tökmag dióval, fenyőmaggal is helyettesíthető.












2013. január 25., péntek

Mini kakaós csigák blundel tésztából


Szeretitek a vajas leveles tésztát? és a belőle készült finomságokat? 

Már lassan megszokássá válik, ha jön a hétvége, akkor vajas leveles. Készülhet belőle ezernyi finomság. Most (is) házi tésztát készítettem. Nem is akármilyet. Gondaanyu blogján Eszter lánya gyönyörű kakaós csigákat sütött blundel tésztából. Én most mini változatban sütöttem meg és csak a fele tésztából. Így is lett 3 tepsivel és bizony mindmegettük. Ja, porcukrot ne keressetek, mert nálunk senki nem szereti rajta.... 

A receptet, a pontos leírást a Kemencetűzön ITT találjátok. 

Zseniális, imádom....





2013. január 21., hétfő

Tejes zsemle


Péksütemény kategória. Gyakran sütök egyszerű , gyors zsemléket kifliket. Tízóraira, uzsonnára. Ha időm engedi még kísérletezni is sikerül a receptekkel. Ez úgy történik, hogy találomra teszem bele a hozzávalókat, és dagasztás közben adagolok bele még ezt-azt. Hát ez a zsemle is így született. Egy kisebb sütikiszúróval még mosolygósabbá tehetjük a zsemléket. Talán a csemeték is szívesebben eszik.



Hozzávalók 12 db 9-10 dkg-os zsemlékhez:

60 dkg liszt (kenyérliszt)
3 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
csipet cukor
2 teáskanál só
1 tojás
kb. 0,5 dl olaj vagy olvasztott vaj.
A hozzávalókból lágy de rugalmas tésztát dagasztunk. A lisztet dagasztótálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk. Ide jön a morzsolt élesztő ,a langyos tej a cukor. Kicsit össze keverjük , a szélekről ráhúzgáljuk a lisztet , hagyjuk 10-15 percig dolgozni az élesztőt. A többi hozzávalót is hozzátesszük. A dagasztást befejezzük. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk. 10-12 egyenlő darabra vágjuk, gömbölyítjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A tetejét tejjel lekenjük. A sütőt bekapcsoljuk. Amíg bemelegszik, addig kel a tészta. Forró sütőben szép pirosra sütjük. Ez már majdnem kalács :)Foszlós , puha, 





2013. január 16., szerda

Corzetti tökmagos petrezselyem pestoval


Mozzarelli még tavaly megkeresett, hogy szeretne egy corzetti mintázót. A párom el is készítette neki. Nagyon szép tésztákat készített vele. A részleteket a recept leírását nála elolvashatjátok. 
Én is az ő receptjét használtam, igaz, keményebbre gyúrtam a tésztát, kevesebb vízzel, így nem kellett annyit lisztezni.
Most több megrendelés is érkezett, amiket itt megnézhettek, a párom saját részre is készített egyet tulipános, szőlős mintával. A corzetti mintázókon eredetileg olasz családok címerei szerepeltek. Igaz ez nem a mi családi címerünk, és manapság inkább kedvenc mintánkat látjuk szívesen egy egy faragott mintázón, de szerintem az egyedi mintákkal is nagyon szép.




A tészta hozzávalói:
30 dkg liszt
2 tojás sárgája
1-1,5 dl víz
1 kiskanál só
A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. Fél órát pihentetjük, majd vékony kerek lappá nyújtjuk. 
Kerek lapokat szaggatunk belőle, majd a pecsét két része közé tesszük a tésztakorongokat, mindkét oldalt érdemes előtte kissé lisztezni, így nem ragad bele a tészta.Összenyomjuk, a mintázott tésztakorongokat szépen kirakjuk a táblára. Száríthatjuk, vagy frissen ki is főzhetjük. Ezt tettem én is. Lobogó sós vízbe pár csepp olajat tettem. A tésztát 3-4 részletben pár percig főztem. Nagyon jól viselte a főzést. A minta gyönyörűen megmaradt a tésztán. Szűrőkanálban lecsöpögtettem.
Egyszerű tökmagos petrezselyem pestoval tálaltam.

Tökmagos petrezselyem pesto:
20 dkg petrezselyem  (fagyasztott is jó)
10 dkg pirított tökmag
10 dkg parmezán sajt
1-2 dl olíva olaj ízlés szerint
2-3 gerezd fokhagyma, só, bors

Késes robotgépben a hozzávalókból pépesítve elkészítjük a pestot. A frissen kifőtt tésztával tálajuk




2013. január 12., szombat

Madártej



A madártej nem tudom miért, de minden fontosabb családi esemény része nálunk.Először is mindenki szereti. Kicsik ,nagyok. Aztán valami elérhetetlen erő sugárzik belőle, és azt mondja ettől erős leszel, ez erőt ad. Amikor a kisfiam született ,a kórházba ezt hozták nekem, egyem meg ez erőt ad. Megettem. Erőt adott. 

A madártej, az madártej. Nincs változtatás, nincs újítás, más szín, állag, csak úgy egyszerűen...




Hozzávalók:

1 liter tej
4 tojás
cukor ízlés szerint
kiskanálnyi vanília aroma
kevés liszt, vagy étkezési keményítő

Elkészítés:

A tejet egy nagyobb lábasban felforraljuk. Amíg felforr, a tojások fehérjét kevés cukorral, csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A fövő tejbe kanálnyi galuskákat szaggatunk a habból és mindkét oldalát pár másodpercig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük egy tányérra, addig ismételjük, amíg a hab el nem fogy. A cukorral, vanília aromával, a liszttel és kevés tejjel a sárgáját csomómentesre keverjük. A tejet besűrítjük vele. Forráspontig főzzük. A habgaluskákat óvatosan belerakjuk.

Tálaljuk. 

Télen melegen....




2013. január 4., péntek

VKF összefoglaló

                 A Vkf 53. fordulójára megérkeztek a pályaművek. Nagyon örültem, hogy a téma mindenkinek elnyerte tetszését. Ha jobban belegondolunk minden étkezéssel, főzéssel kapcsolatos emlékünk, amit otthonról hozunk meghatározzák későbbi főzési szokásainkat vagy így vagy úgy....


Jöjjenek hát a pályaművek a beérkezés sorrendjében, a kedves történetekkel:









Mosolytó a Gasztromosoly blog szerzője hamis  mézes puszedlival készült a kiírásra
"A következő recept gyermekkorom kedvence. Anyu sokszor és sokat csinálta, mindig sikere volt vele, aztán évekre elfelejtettük, majd tavaly ősszel eszembe jutott, és azóta többször megcsinálta már, ma az én közreműködésemmel."

___________________________________________________





Nyárikonyha, a Nyárikonyha blog szerzője a "kis feketéből" választotta receptjét a Régimódi narancskrémet

"Már régóta készülök írni a “kisfeketéről”. Nem, nem. Ez nem az a ruhadarab, amit minden nő szeretne, ha lenne a ruhatárában, mert tudja, hogy bármikor, bármilyen alkalomra, és bármennyi idő elteltével is felvehet. Bár a kisfeketéhez az én kisfeketém sokban hasonlít. A kisfeketét örökölheted. A kisfekete nem megy ki a divatból. A kisfeketéhez kötődnek emlékek, érzelmek. A kisfekete már nem biztos, hogy makulátlan, akár enyhén kopott. Sorolhatnám még a párhuzamokat napestig, de rátérek a lényegre: az én kisfeketém, az a családi receptesfüzet, amiből ráadásul nem egy van, hiszen a család női tagjainak valami rejtély folytán volt egy kisfeketéje, melyekből néhány hozzám került. A család férfi tagjainak kisfeketéjét nem örököltem meg, és ez nagy kár, mert keresztapám jónevű mestercukrász volt, és hát az ő kisfeketéjére igazán kíváncsi lennék.
Ha kinyitod az enyhén maszatos, csokoládéfoltos receptjegyzetet feltárul a múlt: a nagyi konyhája, a hétvégi kuktáskodás, benne van az anyád összes kolleganője, sőt még a szomszédok is. "


_____________________________________________________




                                                                                                       Gabriella  a Gabriella kreatív konyhája, és számos más blog szerzője Hollandiában élő cukrász, Wilton Master Dekoráló müvész  egy videot küldött a Mákos rácsosról.




"Nagyon szerettem nyaranként nagyiéknál nyaralni. Nagy városi lányka voltam, aki imádott falun lenni. Imádtam az állatokat és imádtam, ahogy nagymamám készítette a nyári konyhában a finomabbnál finomabb süteményeket. Az egyik kedvencem a mákos rácsos süti volt. Büszke voltam, hogy a mákot én darálhattam. Nálunk ez a süti délutáni süti volt.. finom friss boci tejjel. :-

________________________________________________________









Hajosagi a Tetovált lány konyhája blog szerzője a magyar és az olasz konyhát ötvözve küldte be receptjét a birsalmás csirkét magyaros körettel.


"Rengeteget gondolkodtam, talán még soha ennyit, egy recepten. Tudtam, hogy nagymamám repertoárjából fogok valamihez nyúlni, de ismét egy hajnali insomnia kellett ahhoz, hogy rájöjjek, mihez. Van neki egy roppant egyszerű (nem karácsonyi, bár már olyankor is készítette) "találmánya", almás-savanyú káposztás csirke. Eredetileg egy tepsibe kell tenni egy réteg savanyú káposztát, rákarikázni hagymát, rá a lisztben forgatott csirkecombokat, erre jönnek az almaszeletek alaposan meglocsolva tejföllel, és mehet a sütőbe. Rizst is szokott hozzá kínálni, bár a savanyú káposzta és az alma is elég köretnek."

____________________________________________________

Emma a Koffeinmentes blog szerzője kedves gyermekkori emlékét elevenítette fel, a mackó formájában. Nem újdonság számomra ez a recept, hisz Emma gyermekkorát , mint kiderült tőlem pár km-re töltötte. Bizony nálunk is kedvelt étel ez a mai napig. És hozzá még egy kedves történetet is mellékelt.

"Tavasz volt. Hosszú napom volt a gimiben, nem volt időm enni. Leszálltam a buszról és sietősen hazafelé vettem az irányt. Csak egy dologra tudtam gondolni. A táskám nehéz volt, annyi mindent kellett aznap is cipelnem: a sok füzetem, a könyvek. A napot csak megkoronázta az, hogy dolgozatot is írtunk. De nem baj, gondoltam, hamarosan ez már úgysem számít. Befordultam az utcasarkon, megálltam a kerítés előtt. Már ott éreztem az illatát. Igen, Mama aznap mackót sütött. Rohantam befelé, Nagyapám a lócán ült.
-Már vártunk!-mondta. 
-Én is, azt hittem sosem érek haza!
-Gyere csak- hallottam Mama hangját a konyhából a verandára- ma mackót sütöttem!
-Jaj, de jó, annyira éhes vagyok! Finom lett?
- Csak amilyen szokott -mosolygott. Sok krumpli, kevés liszt!
Leültem és ettem. Talán 6, de lehet hogy 8 darab volt, de az is lehet 12. Nem számoltam, csak azt tudtam, hogy én ezt annyira szeretem, hogy bármennyit meg tudok belőle enni. Mindennek kb 20 éve. 
És nem csak akkor szerettem, hanem ma is! És ma már nem csak én, hanem a Fiaim is.  Ha Nagymamám ma megkérdezi, mit főzzek, mire jössz? Biztosan azt válaszolom, mackót kérek, Mama! "

____________________________________________________







Hannka a Hannka blog szerzője kavart tésztát kavarintott a kiírásra, és bizony szívünknek kellemes emlékeket idéz, amikor arról ír, hogy a nagyi mellett állva leste el a sütés , főzés fortélyait.

"Emlékszem, vasárnaponként - a reggeli miséről hazaérve - együtt főztünk, nagymamám, anyukám és én, és ezeknek az együtt főzéseknek mindig olyan jó hangulata volt. Soha nem éreztem tehernek, nagyon jól éreztem magam a felnőttek közelében, és szép lassan akaratlanul is ellestem a konyhai fortélyokat. Imádtuk a nagyi által készített szilvás gombócot, ízes derelyét, hájas pogácsát, kavart tésztát és olyan isteni keksztekercset tudott készíteni, ami nekem azóta sem sikerül olyan finomra."


_______________________________________________









Mindenmentes Nóri a Nóri mindenmentes konyhája blog szerzője Salátás fuszulykát főzött füstölt csülökkel glutén és tojásmentesen:

"Gondolkodtam egy darabig... Régi recept, hagyományos ízek, alacsony glikémiás indexű diéta, tejtermékmentes, tojásmentes, gluténmentes... Aztán eszembe jutott.
Nem a nagyi receptje ugyan. Ezt a levest apukámmal főztük együtt, ha nem is gyermekkoromban, de jó pár éve már, hogy hazajártam vidékre minden hétvégén Budapestről, az egyetemi éveim alatt. Apukám 63 évesen, muszájból tanult meg főzni, és az első pár hónap (hét?) után már hihetetlenül élvezte. Egyszer arra értem haza, hogy egy megsárgult lapú erdélyi szakácskönyvből halászta elő ezt a receptet.  Később többször is elkészítettük a  salátás fuszulykát, mert nagy sikere volt.
Apukám a hagyományos ízeket kedveli: a füstös, fűszeres, zsíros ételeket, így most egy tőlem talán szokatlan recept következik. Megkésett mikulás-ajándék a régi ízek kedvelőinek."

___________________________________________________








Chef Viki a Házias konyha blog szerzője igazi vasárnapi reggelit hozott gyermekkorából :

"Vasárnap reggeleken (is) papa korán kelt - reggelit készített. Akkoriban telente  mindig sor került néhány hangulatos, kemény munkával, de ízletes végeredménnyel záródó disznótorra. Volt egy koca, ami minden évben fialt 6-8-10 kismalacot. A legszebb hármat papa kiválasztotta, a többit eladta. A kismalacokból aztán termetes disznókat hizlalt, s mikor elérkezett az idő, összetrombitálta a családot, s a jószág jobblétre szenderült :-) 

A friss kolbászok a mélyhűtőbe kerültek, s ilyenkor csak elő kellett venni egy-egy karikát.

A kolbászhoz héjában sült krumpli dukált. Papa mindig kiválogatta az apró szemeket, amikor felszedte a kertből a krumplit, kifejezetten erre a célra! Nagy tepsibe terítette, s a lerben puhára sütötte kb. 40 perc alatt. Az illata 
az egész házat átjárta, amit a mai napig imádok, és azonnal nosztalgiát érzek :-)


___________________________________________________                                               

             
 Rubin  a Rubin konyhájából  egészséges, finom zellersalátát küldött. 

"Nálunk az apai nagyapám volt a családi események séfje, sült húsok, székelykáposzta és saláták mestere. Az ő egyik receptjét hozom a VKF-re: zellersalátát készítettem."


_____________________________________________________

Igazán hagyományosat, magyart, gyermekkori emléket talán hazánktól távol a legnehezebb sütni főzni. Az emlékek azonban segítenek. Erre a kiírásra több külföldön élő bloggertől érkezett pályamű. Ilyen recept érkezett  Cooking Liszt Erikától   a Dublin felett az ég blog szerzőjétől. Aki versenybe szállt távol hazájától egy igazán magyar desszerttel. Drukkoltunk neki sokan,  a helyi újságban is megjelent a verseny résztvevőivel együtt.

_________________________________________________ 



Tari Judit Kincsesbarlangjából minden gyermek és felnőtt kedvencét a Madártejet hozta el:


"Mivel régi receptek nyomát kellett kutatni, adott volt, hogy a legütősebb forrást választom: a Nagymamámat! ;-) Voltunk otthon két hétre, én persze elfelejtettem elkérni, akkora volt a rohanás, úgyhogy a digitális világnak köszönhetően jutott el hozzám a recept: Anyával felhívattam a Mamát, ő lediktálta, Anya pedig küldte mailben. Végre valóban jó valamire ez a sok elektronika ;-)

Reform blog ide vagy oda, ez most bizony tejjel készült... (de nem cukorral :-P)"

_________________________________________
Colors in the kitchen blogján minden torta gyönyörű. Ez a régi recept torta formában pedig igazán méltó egy vkf kiírásra.


"Ez a sütemény gyerekkoromban nagy kedvenc volt! Édesanya gyakran sütötte nekünk. Eddig ez a recept az ő kézzel írott füzetében volt, amit gyakran lapozgattam és egy idő után már sütöttem is belőle. A füzet sokszor zsírfoltos lett, de pont attól olyan varázslatos. Internet ide vagy oda, én úgy tudom még mindig gyakran azt használja! Hozzám viszont már elektronikusan jutnak el a régi receptek (távolság miatt). Megkérem, hogy begépelje, vagy ha siet, akkor fényképezi nekem.
Itt a blogon több olyan recept szerepel, amit vagy Ő vagy nagymamáim sütöttek nekünk."

_______________________________________________


Zizi a Zizi kalandjai blog szerzője klasszikus karácsonyi fogást hozott a Mákos gubát

"Egyből beugrott, hogy mit fogok készíteni a felhívásra. Két hónapja hagyta itt ezt a csodálatos bolygót drága nagymamám és nagyon sokat gondolok rá azóta is. Pláne most az ünnepek közeledtével. Eszembe jut, hogy tavaly még együtt memória játékoztunk karácsonykor. Igaz minden kört én nyertem meg - nagyképűség ide vagy oda, verhetetlen vagyok memóriában :) -, de második helyen a 88 éves nagyi végzett, sokkal fiatalabbakat maga mögé utasítva! A mákos guba mindig is az ő receptje volt. Minden évben ő sütötte meg az egész családnak december 24-e estéjére."



Jómagam a linzerel készültem a kiírásra.  A bejegyzésben mindent leírtam, mit jelent nekem a nagymamám, a családi hagyományok. Jöjjenek most olyan kommentek, amiket TI írtatok játékon kívül:

A nagymamák drága kincsek,és azok is maradnak eltávozások után is.Örökké bennem él az emléke,az a sok gondoskodás amit tőle kaptam.Amikor megtanított tésztát nyújtani,vagy amikor az első ételt elkészítettem ahogy azt ő tanította.Remélem én is ilyen mami leszek egyszer.Nagyon hiányzik."


"Az élet nagy ajándéka, hogy ilyen sokféleképpen tudunk emlékezni drága, eltávozott Nagymamáinkra. És ezeket a Tőlük örökölt kincseket nagyon- nagyon meg kell őrizzük, hogy tovább adhassuk. Így élnek Ők is tovább bennünk, a tetteinkben, hétköznapjainkban és az ünnepeinkben."

Köszönöm mindenkinek, hogy a karácsonyi adventi készülődés ellenére is volt ideje egy kicsit nosztalgiázni,elküldeni , leírni érzéseit, élményeit. 

A vkf 53. fordulója lezárult, de a kedves emlékek ott maradnak a blogokon egy egy bejegyzés formájában, a szívünkben, a főztünkben...

A stafétát ezennel átadom Emmának a Coffeinmentes blog szerzőjének. Jó játékot kívánok mindenkinek!!!





2013. január 1., kedd

Sajtos rúd






Tegnap Zazálea sajtos rúd receptet keresett. Sürgősen. Ő már csak ilyen....szerethetően őszinte, hihetetlenül sokoldalú, és bár személyesen nem találkoztunk az éteren át is érzem, hogy egy fantasztikus ember. Minden mondatával meglep,minden írásával rámutat, hogy emberek vagyunk vágyakkal, emlékekkel, ígéretekkel..... minden "Napi" fotójával olyan újat mutat, hogy várom minden nap.....utálom a közhelyeket, imádom az egyéniségeket. Ő az...minden porcikájában........
.......nem gasztroblogger interjú ez, nem is reklám, és nem is bemutatás, csak egyszerűen egy érzés. Mert amikor karácsonykor kék kedvenc konyhaszekrényét kaptam fotóajándékba nem volt alkalmam megköszönni. De most van. Köszi....minden értelemben köszi. 
  

Olyan ez a recept, mint egy szép mese. Mindig eszedbe jut...... Beleivódott emlékeimbe oly sok más kedvességgel együtt K. Marika néni receptje.





Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg fagyos zsír
1 tojás
1 evőkanál só
1 teáskanál cukor
3 dkg élesztő
tej amennyit felvesz
10-20 dkg reszelt sajt
tojás a tetejére



Elkészítés:

A liszthez adjuk a sót, cukrot, élesztőt belemorzsoljuk,  nem kelesztjük meg előtte. A zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajt felét és tejjel összegyúrjuk. A tej mennyisége a zsírtól függ. Én házi zsírral szoktam gyúrni, úgy az igazi. 1 órát pihentetjük hűvös helyen. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, derelye vágóval csíkokra szeljük, vagy perec szaggatóval kiszaggatjuk. Én ilyenkor szoktam tojással lekenni, reszelt sajttal megszórni, utána tepsire pakoljuk. A sütőt előmelegítjük, forró sütőben sütjük aranybarnára.

 Omlós lesz, mint a régi zsúrpogácsák, olyan szájpadlásra tapadós...istenség :)