2013. február 24., vasárnap

Zsályás gombafasírt szezámmagos bundában


Vasárnapi ebéd egyik része volt ez a fasírozott. A nyáron, őszön nagyon sok gombát sikerült szednünk, tartósítanunk. Jutott a fagyasztóba is bőven. Gombafasírt friss gombából az igazi, de egy kis fűszerezéssel a fagyasztott gomba is ízletessé varázsolható.
Most őszi potypinkából készült, de bármilyen gombából készíthető.

Hozzávalók:

50 dkg gomba
1-2 tojás, attól függ mekkorák
zsemlemorzsa
só, bors, ételízesítő
1 kisebb fej hagyma
petrezselyem zöld 
3 gerezd fokhagyma
kevés olaj
ez az alap, amihez most került aprított zsályalevél 4-5 db
a fasírtok hempergetéséhez zsemlemorzsa, szezámmag

Elkészítés:

A gombát nagyon apró darabokra vágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. Én szeretem ha darabosabb , azért egy nagy vágódeszkán szétterítem és széles pengéjű késsel jó alaposan összevágom. . A kész gombát alaposan kinyomkodjuk a levétől. Kevés olajon megpirítjuk a hagymát,kihűtjük. A többi hozzávalóval együtt jó alaposan összegyúrjuk a gombás masszát. Itt lehet variálni, a tojás méretétől függően, mennyi zsemlemorzsa kerüljön bele. Inkább legyen ragacsosabb egy kicsit, minthogy sok kerüljön bele, és túl száraz legyen sülés után. Bátran fűszerezzünk, hisz a gomba elég ízetlen önmagában, főleg , ha fagyasztott is.
Kicsit állni hagyjuk, addig a zsemlemorzsa is felszívódik. Kis gömböket formázunk, és szezámmaggal kevert zsemlemorzsába forgatjuk.  Kissé kilapogatjuk, és forró olajban mindkét oldalát ropogósra sütjük.
Mondjuk egy jó kis  mentás , citromos joghurtkrémmel kínáljuk.


2013. február 20., szerda

Év forduló



Minden a kenyérsütéssel kezdődött.....aztán folytatódott, és most is tart. 

Itt a blogon.

Veletek.

Nem vetek számot, még csak tortát sem sütöttem, csak összeválogattam a kedvenc képeimet. 

Mert ma a blog ünnepel. 

És köszöni, hogy olvassátok :)

Boldog szülinapot blog!


2013. február 16., szombat

Mákos, hibiszkusz teás keksz



A vkf 54. fordulójára , amit ez alkalommal a Coffeinmentes blog szerzője Emma  írt ki készült ez a keksz. Igazi finomság... és egy kis különlegesség. A kiírás szerint teát, vagy kávét kellett valamilyen formában becsempészni az ételbe. Én egy eddig általam nem próbált módszert , a vajat színeztem meg a hibiszkusz te szálas változatával, majd a visszaszilárdult vajból kekszet sütöttem. Nem csak a színe, de az illata, íze is nagyon finom. Aki szeret teázni(mert én nagyon) és aki nem annak is ajánlom.
Nem cifráztam, a 3-2-1 elv szerinti linzer tésztát használtam.


Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj (nem margarin!)
10 dkg porcukor
2 evőkanál mák (szemes)
3-4 teáskanál szálas hibiszkusz tea levél
1 kávéskanál vanília kivonat, vagy aroma
csipet só




Elkészítés:

A vajat előző nap kis lábasba tesszük, hozzáadjuk a szálas teát és nagyon kis lángon megolvasztjuk. Pár percig hagyjuk még forrni, a de nem főni !amíg rózsaszínűre-pirosra nem festi a vajat a tealevél. Ezután sűrű szitán, szűrőn szűrjük le, tegyük kis edénybe, másnapig hagyjuk hűvös helyen. Ezalatt a vaj visszakeményedik.

Másnap a szoba hőmérsékletű de nem folyékony vajat, és a többi hozzávalót összegyúrjuk, hűtőben pihentetjük 1 órát. Lisztezett deszkán, vagy folpack között 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, tetszőleges formákkal szaggatjuk. 180 fokon világosra sütjük. Izgalmas ízű omlós kekszet kapunk. A tea  kissé savanykás íze jól harmonizál a keksszel . A nyers tészta szép rózsaszínű lesz, de sülés közben veszít színéből. 
halvány lilás rózsaszínes kekszet kapunk. 
Én egyszerű, drogériában kapható teát vettem, lehet a drágábbik változat szebbé színezi a tésztát, továbbá nem tudom, hogy a sütőpor és a tojás milyen kölcsönhatást eredményez a teával, mert ebben a receptben nem szerepel. 



Az alapötlet innen.


2013. február 12., kedd

Meleg céklás rizssaláta

A recept a februári Kifőztük oldalain  is megjelent


Húshagyó keddre egy húshagyó  ételt hoztam.



Hozzávalók:
20 dkg rizs
2 db cékla
kis csokor petrezselyem
1 evőkanál vágott menta

Az öntethez:
3 nagy mogyoróhagyma
3 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál cukor
2 evőkanál szójaszósz
1/4 teáskanál só
1 evőkanál rizsecet
1 evőkanál citromlé
őrölt bors

Elkészítés:

A rizst megfőzzük. A céklát héjastól megfőzzük, vagy alufóliába csomagolva sütőben megsütjük. A petrezselymet, mentát apróra szeleteljük.A megfőtt-megsült céklát meghámozzuk, apró kockára vágjuk.Elkészítjük a saláta öntetét. A hagymát, fokhagymát az olívaolajon megpirítjuk.Ízesítjük a cukorral, szójaszósszal,sóval, rizsecettel, citromlével, borssal. Egy nagyobb tálban összekeverjük a kifőtt rizst, a céklát, rászórjuk a petrezselymet, mentát, és rálocsoljuk a salátaöntetet. Melegen tálaljuk.

2013. február 9., szombat

Gombás, zöldborsós pite


Vajas leveles....boltiból. Meg egy kis maradék gombapörkölt. Sietős tejfölös csavart rudakat sütöttem csak úgy  házimozizáshoz. A tésztát ketté vágtam, az egyik feléből készült a pite a másikból a tejfölös csavart.
Ja, meg voltam a kedvenc boltomban, ahol ezt a szép kendőt vettem. Mert még nincs elég belőle :)





Hozzávalók:
1 csomag vajas leveles tészta fele (a másik felét felcsíkozzuk megkenjük tejföllel, sajttal megszórjuk, megcsavarjuk és megsütjük :D)
20-30 gomba
 2 dkg vaj 
1 kis fej hagyma
só , bors
petrezselyem zöld
10 dkg mirelit borsó
1, 5 dl tejszín
5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A vajon megpirítjuk a hagymát, a feldarabolt gombát, majd a zöldborsót hozzátesszük, fűszerezzük, és megsütjük. Hozzáreszeljük a sajtot, felfőzzük a tejszínnel. Hűlni hagyjuk. Én szeretem, amikor a töltelék kicsit folyósabb, szaftosabb. Ha valaki nem szereti, egy kanál étkezési keményítővel javíthat rajta.
A leveles tésztát ( a 25 dkg-ot) vékonyra nyújtjuk. Két korongot szabunk. Az egyik a teteje lesz. Egyszerűen lefordítjuk a tésztára a tálat és körbevágjuk. A másikat nagyobbra szabjuk, hisz a tálunknak mélysége is van. Egy 18 cm átmérőjű tűzálló tálat kibélelünk egy tésztakoronggal. Belekanalazzuk a gombás tölteléket. Befedjük a kisebb tésztakoronggal és a széleket jól összenyomkodjuk. A leeső részekből tetszés szerinti mintákkal díszíthetjük a tésztát. Én most kicsi szívecskékkel díszítettem. A szíveket vízzel ragasztjuk a tésztához , forró sütőben sütjük ropogósra, barnára. Nem kentem le semmivel, a tészta így is szép lett.

A tészta másik felét is kinyújtjuk. Ujjnyi vastagra csíkozzuk, szorosan egymás mellet hagyjuk. Megkenjük tejföllel, megsózzuk, megszórjuk reszelt sajttal. A hosszú csíkokat 2-3 felé vágjuk. tekerünk rajta párat, sütőlemezre pakoljuk és ropogósra sütjük. A pite tésztájából, ha marad, azt is feldarabolva megsütjük.






2013. február 8., péntek

Uzsonna





Uzsonna....fáradt nap után pihenni, finomat enni...nincs annál jobb :)

Pirítós és cékla pesto sok fokhagymával, egy kis almaecettel megbolondítva....így kerek a világ :) Sallalalala....

A pesto receptjét itt megtaláljátok


2013. február 3., vasárnap

Pesto, olajbogyó, spagetti



                        Minden a tervek szerint alakult. Sikerült megélnem a szülinapomat, ami valljuk be ebben a számkategóriában nem nagyon hagoztatandó. De azért sokan megnyugtattak, most jön igazán a szép korszak. Ha-ha...mihez képest? Az elmúlt x-ekhez képest? Na mindegy. A sok szép dolgok között munkatársam meglepett egy adag görög házi olajbogyóval sóban , citromosan pácolva, és egy nagy üveg házi olíva olajjal. Jajj , mit is lehetne ezekkel kezdeni? Hát először is illatozni, mert isteni illata, no és színe van mindkettőnek. Aztán kóstolni, mert hm...a házi az házi :)




A spagettit kifőztem, az olajjal pestot készítettem , de most dióval és  petrezselyemmel, az itt leírt módon. A kifőtt spagettit átforgattam a pestoval, már akkor isteni illata volt, az olajbogyókat pedig egyszerűen rápakoltam. A páclében volt finom paprika is, azt sem hagytam ki.
Így volt kerek és egész.....azaz majdnem, mert már csak egy olyan mozsarat kell beszereznem, mint Nigel Slaternek van. 

Zseniális, ahogy abban készíti a pestot :)





Kifőztük február


Megjelent a Kifőztük februári száma!

Gyertek olvassátok, töltsétek le, süssetek, főzzetek belőle!