2013. március 29., péntek

Húsvét


Áldott húsvétot kívánok!

 Hozzá még finom sonkát, vödör vizet, piros tojást, csoki nyuszit......és hómentes pihenést:)



2013. március 23., szombat

Zablisztes szeder cobbler fahéjas mascarpone krémmel



Olyan lassan ér ide a szeder szezon, a szervezetünk pedig szinte kiabál a vitaminokért. A fagyasztó tartogat még meglepetéseket, egy kis nassolni való pedig mindenkinek kijár, főként így hétvégén. Már évek óta nem csinálunk nagy felhajtást a húsvéti nagy előkészületekből, ezért 1 héttel előtte is belefér egy kis édesség. 

A cobbler isteni desszert. Mert egyszerű, mert hamar megsül, és mert ezernyi variációja van. Én mégis szederrel szeretem a legjobban. Nyáron kötelezően hideg fagyival. Ilyenkor pedig egy kis lágy édeskés krémmel tálalom.




Hozzávalók:


Gyümölcsös részhez:
60 dkg  szeder, vagy bármilyen más gyümölcs
4 ek cukor
1 vaníliás cukor
2 ek liszt vagy étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor

Tésztás részhez:
15 dkg sima liszt
10 dkg zabliszt
5 dkg cukor
1 vaníliás cukor
1 cs. sütőpor
10 dkg vaj
1 tojás
1,5 dl joghurt vagy tejszín
pici só


+cukor a tetejére

Krém: 
2 dl mascarpone (házi, lecsöpögtetett sűrű tejfölből)
5 dkg porcukor
fél mokkáskanál fahéj



Egy pite sütőt vagy jénait vagy apró kis sütőformákat  kivajazunk. Beleszórjuk a még fagyos gyümölcsöt.Természetesen friss gyümölccsel is készülhet.
Megszórjuk a cukrok+liszt keverékével. 

A tésztához a száraz részeket összekeverjük (liszt+sütőpor+cukor+só), a tojást elkeverjük a joghurttal vagy a tejszínnel. A vajat a lisztes keverékbe morzsoljuk, eldolgozzuk, hozzá öntjük a tojásos keveréket, összedolgozzuk. Lágy ragacsos masszát kapunk, de ez nem baj. Lisztes kézzel kis gömböcöket formálunk és rádobáljuk a gyümölcsre. Nem baj ,ha nem teríti be teljesen, mert sülés közben összenőnek. A tetejét megszórjuk cukorral( a barna cukor még jobb) , mehet a 160 fokos sütőbe 20-25 percre. Akkor jó , ha a gyümölcs sziruposan rotyog, a teteje, pedig ropogós barnára sült:D

A langyos desszertet a lehűtött fahéjas mascarpone krémmel tálaljuk.



2013. március 21., csütörtök

Pudingos csiga



Még a "nagyontavaszváró" hangulatban is jólesik néha egy kis meleg,kényeztető kalács. Pudingos csiga, mégpedig házi pudinggal készítve. 


Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
1,5 dl langyos tej
3 dkg olvasztott vaj
3 dkg cukor
1 kisebb tojás
csipet só


A pudinghoz:
5 dl tej
8 dkg cukor
2 evőkanál kakaópor
4 evőkanál keményítő
2 tábla étcsokoládé 

Elkészítése:
A pudingot célszerű előző nap, vagy a készítés előtt pár órával elkészíteni. 

A tejet felfőzzük. Közben a cukrot, kakaóport , keményítőt, összekeverjük egy kevés hideg tejjel, amit előzőleg a kimért 5 dl-ből vettünk el. A felforralt tejhez hozzákeverjük ezt a keveréket, 2-3 percig főzzük, majd a tűzhelyről levéve belekeverjük a darabokra vágott csokoládét. Addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad benne a csoki. Nagyobb lapos tányérra simítottam, hogy hamarabb kihűljön.


A tésztából lágy kalácstésztát dagasztunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a kihűlt pudinggal. Feltekerjük, és kisebb darabokra vágjuk. Fektetve, vagy állítva elhelyezzük a sütőlapon. 180 fokos sütőben sütjük szép aranybarnára.

Természetesen hagyományos pudingporral is elkészíthető.






2013. március 18., hétfő

Kemencés kenyérsütés az edelényi Tájházban



Régóta, nagyon régóta szerettük volna már kipróbálni a kemencés kenyérsütést. Sok éve sütök itthon kenyeret, de a kemencés kenyér sütést még nem volt szerencsém kipróbálni. Eddig. Szerveződött ez a dolog már egy jó ideje. Aztán egyszer csak megérettünk a feladatra. Igen. Sokan félnek , hogy belevágjanak, elkezdjék. nem nagyobb ördöngősség ez, mint egy hagyományos sütés. Kell hozzá egy jó kenyértészta, egy kemence, és sok dolgos kéz, akik segítenek dagasztani, kemencét fűteni, olykor fotózni, és aztán a langyos , frissen sült , ropogós kenyeret megenni....csak úgy magában . 

Az már csak egy plusz szépsége volt a vasárnapnak, hogy olyan patinás helyen tehettük ezt, ahol mindenki szívesen sütne kemencés kenyeret. Kis városunk tájházában, ahol minden bútordarab, berendezési tárgy, a régmúlt csodáit idézi elénk. 
Nem akarok én a régmúltban élni, csak a hangulata hiányzik...de az nagyon.

A kemencés kenyérsütés praktikáit nagyon kedves ismerősöm Gondaanyu a Kemencetűz blog írója  és párja segítségével tanulkoztuk ki. 


Első próbálkozásunkra semmi panaszunk nem lehet. A kenyér tésztája hihetetlenül jó volt. Ruganyos szép cipókat szakítottunk ki és vetettünk be a kemencébe. A kemencét hagyhattuk volna még szellőzni, mert a kenyerek kicsit túlsültek. De hibából tanul az ember. Mi is így teszünk. Ezért vasárnap újabb próba következik. A megsült kenyereket kicsit megkapartuk, veregettük, így ettük meg. Finom bélezetű, ropogós héjú kenyereket sütöttünk. Közben jókat beszélgettünk élveztük a vasárnapi napsütést, sütöttünk két nagy tepsi kenyérlángost is.....


Jöjjön hát a képes beszámoló. Úgy, ahogy mi láttuk....



















Szerettem volna elhozni Nektek az edelényi Tájház hangulatát, a kemencés kenyérsütés szépségét. Remélem sikerült :)



2013. március 16., szombat

Levesben főtt töltött csirke sütőben sütve


Nagy kalsszikus , még nagyanyámtól tanultam. Anno nagyon gyakran készült így a töltött csirke . Gazdaságossági okokból (is) A leves nagyon finom a benne főtt csirkétől. Nem marad meg a főtt hús, ami bizony gyakran előfordul. Aztán
meg a vasárnapi sültünk is megvan. Szóval two in one :) :) :)

Hozzávalók:

1 konyhakész csirke 

töltelék
az alap:
-tojásonként 1 szelet szikkadt kenyér, vagy 1 db zsemle(ez a mai zsemléknél simán kettőt jelent)
-1 kis fej vörös hagyma
-némi zsiradék kb.1 evőkanál
-1 nagy csokor petrezselyem
- só, bors, piros paprika, ételízesítő
-ízlés szerint fokhagyma 1-2 gerezd

aztán ki, hogy szereti:
- párolt gomba
-csirkemáj
-mindenféle zöld fűszer(nálam most frissen a kertből)
lestyán, kapor, zsálya,zöldhagyma

Elkészítés:
Általában 3 tojásról készítem.


A szikkadt kenyér szeleteket vízbe, vagy tejbe áztatom. Jól kinyomkodom, egy nagyobb tálba helyezem. A tojásokat hozzáadom.
A hagymát apróra vágom, olajon vagy zsíron megfonnyasztom, mehet ez is a kenyérhez. Van aki a petrezselymet a hagymával megdinszteli, én csak frissen aprítom a többi zölddel együtt. ha májat, gombát is szeretnénk, azt a hagymával együtt készítjük. Pár percig a hagymával együtt pirítjuk az apróra vágott gombát, csirkemájat.
Fűszerezzük .Mindig teszek bele egy kis kaprot, lestyánt, zsályát, de csak módjával.

Az egészet összekeverjük. Kóstoljuk.
A csirkét megtöltjük. A hasába, a bőre alá egyaránt teszünk a töltelékből. Nem kell túlságosan megtölteni, mert akkor fövés közben kireped.

A húslevesben főzzük körülbelül egy órát. Mielőtt nagyon megpuhulna, óvatosan kiemeljük két nagyobb kanál segítségével. tepsire tesszük,jóféle kacsa, libazsírral meglocsoljuk, majd forró sütőben ropogósra sütjük.








A húsleves és töltelék receptemet itt olvashatjátok 

2013. március 10., vasárnap

Házi krémes


Pénteken ebéd után nagyon vártunk valamit, kollektívan vártuk. Szinte már reménykedtünk, de nem....
Gondoltam, majd akkor én, majd itthon sütök. Na de nem nőnapon, majd utána. Nőnapon becsokiztunk, tegnap meg olyan adag habos, fahéjas kávét kaptunk, hogy a szombati desszertet is letudtuk. Mai ebédünk konfitált tarja volt , jólesett utána ez a remegős házi krémes. Gondaanyu blogján is megtalálható, tőle vettem az ötletet, de én házi tésztával készítettem.



Hozzávalók 2 laphoz:
30 dkg liszt
15 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
1 dl tejföl
csipet só
1 kiskanál ecet

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk. Nem kell pihentetni. Ketté veszsük, nagy tepsi hátulján vékonyra nyújtva két lapot sütünk. Kicsit megszurkáljuk sütés előtt. Hólyagos, leveles tésztát kapunk. Én jobban szeretem, mint a bolti leveles tésztát. 

Krém:

8 tojás fehérje (fagyasztóból használtam szobahőmérsékleten kiengedve)
30 dkg cukor
4 csomag vaníliás pudingpor
0,5 liter tej
0,5 liter víz


A pudingporból 20 dkg cukorral , a vízzel és a tejjel sűrű krémet főzünk. Közben a tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. Még a forró pudingos krémhez keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön nagyon össze,1-2 percig együtt főzzük, majd a forró krémet rásimítjuk a közben előkészített lapra. Én egyszerűen egy tepsibe rakom az egyik lapot. Befedjük a másik lappal, és igyekszünk távol tartani mindenkit a hűtőtől, úgy 1 óra hosszára. Addig van remény, hogy megdermed a krém, és nem úgy jár mint a miénk.



2013. március 8., péntek

Isten hozott tavasz.....





Tavasz....talán... már.... végre.... valahára. Meg nőnap.....kultikus mivolta éveink előrehaladtával egyre fontosabb. 
Mint a szokások, amiket nehezen dobunk le. Várjuk a virágot, a szót, a mosolyt, a kedvességet. Meg a tavaszt....:) 

Mostanában egyre gyakrabban veszem észre magamon, hogy hangulatot keresek.....képekben, beszédben, életben. "A" hangulatot, "azt a" pillanatot...talán most jutottam el oda, hogy megtaláltam azt amit igazán szeretek csinálni.

 Ez egy blog. Érzésekkel, vágyakkal, hangulatokkal. Most ilyen. Virágos, meleg után vágyakozó, kicsit talán romantikus???? Világ életemben nem volta az a romantikus fajta....most meg? Hát ez van......Ha tetszik nagyon örülök, mondom ez egy hangulat....pillanatnyi, egyszeri....vagy mégsem?