2013. április 29., hétfő

Vendégposzt : Kemencében sült kapros túrós lángos







A hétvégén országszerte remek rendezvények várták a kedves látogatókat a Tájházak Napja alkalmából.Barátainkkal mi is részesei lehettünk egy kicsit ennek a napnak. Sok-sok tepsi kenyérlángost megsütöttünk. A hangulat nagyon jó volt, az idő remek, a nézelődők, látogatók pedig nagyon kedvesek. A 20. tepsi kenyérlángos után a kemence eléggé kihűlt, félve vetettük be ezt a kapros túrós lángost/kalácsot, de nem kellet csalódnunk.



Fogadjátok szeretettel Gabi barátnőm zseniális receptjét és szívet melengető történetét édesapjáról.....

"Cserehát egyik legeldugottabb és legszebb völgyében fekvő falu Szanticska. A falucska neve Szent Istvánt idézi, hisz az államalapító „szentecskét” az itt élők így becézték. Édesapám itt született, itt nevelkedett. A nyolcvanas évek végén a kis falunak mindössze két lakója volt csak, egyikőjük Apukám nagynénje. Utoljára ő hozott nekünk kemencében készült kapros-túrós lángost, amelyet réges-régen Déd nagymamám készített a földekről hazatérő férfiaknak. Édesapám nagyon sokat mesélt arról, hogy milyen finomakat sütött a nagymamája.
Szombaton ismét felkerekedtünk Babettel kemencés sütögetésre, s elhatároztam, hogy örömet szerzek Édesapámnak…


Kapros-túrós lángos: (2 nagy lángos)

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- egy marék cukor
- egy kevés só
- 1 db tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
-  kb. 3 dl tej

Töltelékhez:

-      - 0,5 kg tehéntúró
-      - cukor ízlés szerint
-      - 1 db tojás
-      - aprított kapor ízlés szerint
-      - csipet só


Elkészítés:

Az élesztőt fél dl tejben, kicsi cukorral megfuttatom. Dagasztó tálba teszem a lisztet, kis mélyedést készítek, beleteszem a többi hozzávalót, majd az élesztős tejet is. A tésztát kézzel jól kidolgozom. Közepes keménységű tésztát készítek. Konyhai törlővel letakarom, jól megkelesztem (kb. fél óra alatt). Amíg a tészta kel, addig összekeverem a töltelék hozzávalóit.
A megkelt tésztát két részre osztom. Négyzet alakúra nyújtom, közepébe terítem a túró felét. Behajtom a négy sarkát (utólag kiderült, hogy egészen középig), majd újra behajtom a négy sarkát, hogy nyolcszögletű legyen. Kb. 20 percet kelesztem, majd a tetejét tojással lekenem, és mehet a kemencébe.
Láttam Apukámon, hogy felidéződtek a régi emlékek, amikor a frissen kisült lángost elé tettem. Számomra felért egy igazi Apák napjával ez a szombat délutánJ…"
ui: A lángos otthon a sütőben is megsüthető.
A jó öreg kemence sok szép kenyeret , lángost kiszolgált már







Itt már  a huszadik tepsi kenyérlángost dagasztottuk :D

2013. április 22., hétfő

Margitka Néni tulipános kertje



Margitka Néni csodálatos tulipános kertje.....a szomszédban. Minden nap gyönyörködöm bennük, ha elmegyek a kert mellett. Ma bemerészkedtem egy fotózásra. Cserébe kaptam egy szép csokrot. Megköszöntem :) Egy kis elő- anyák napi hangulat .....








2013. április 21., vasárnap

Kemencében sült medvehagymás krumplis pogácsa





Sokadik alkalommal találkoztunk kisvárosunk tájházában kemencés kenyérsütésre. Igaz a kenyér és a kenyérlángos nagyon finom, de gondoltuk ha már van medvehagyma , akkor használjuk fel. 
Ez a recept nagyon krumplis. Önmagában is remek pogácsa , de így vajjal, tejföllel, aprított zölddel meghajtogatva igazán finom. Még finomabb lett volna, ha a kemencében nem sül meg nagyon a teteje.
A legnagyobb keletje mégis a pogácsa leeső részeiből összegyúrt kis vakaréknak volt, amit csak "úgy" bedobtunk a tepsik mellé.  



Hozzávalók:
50 dkg liszt
30 dkg főtt áttört burgonya
1 dl tej
1 dl burgonya főzőlé
2,5 dkg élesztő
2 evőkanál vaj vagy zsír
csipet cukor
3 mokkáskanál só

A hajtogatáshoz:
2-3 evőkanál lágy vaj, vagy zsír
2-3 evőkanál tejföl
1 nagy csokor medvehagyma vagy zöldhagymaszár vagy snidling

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. Utána a többi hozzávalóval lágy tésztát dagasztunk, vagy inkább gyúrunk. Nem igényel annyi dagasztást mint egy kenyértészta. Hagyjuk a duplájára kelni. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, megkenjük a lágy zsiradékkal, megszórjuk a csíkokra vágott medvehagymával, feltekerjük, mint a bejglit. Két oldalról is felhajtjuk. Pihen kb. 15 percet. Majd óvatosan kinyújtjuk ujjnyi vastagra, vigyázva, hogy a tejföl ne nyomódjon ki. Nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, forró sütőben szép pirosra sütjük. Ha van leeső részünk bátran gyúrjuk össze, tegyük a többi pogácsa mellé, vagy süssük meg külön. 
Mi most kemencében sütöttük, de gáz és villanytűzhelyben is süthető.










2013. április 10., szerda

Vaníliás kalács édesítővel





 Ez a recept nagyon régi, még a 80-as években volt nagy sláger és "szacharinos kalács" néven vált halhatatlanná. Évekig nem sütöttem, feledésbe merült,de pár éve  kedves barátném megsütötte, eszembe juttatta. Köszönet érte :)

Annak idején az édesítőszerek palettája nem volt túl széles. Ma már számos más nagyon jó minőségű édesítőszer kapható, azokkal is elkészíthető. Előnye, hogy nem kell csak egyszer keleszteni, és a tészta állagának köszönhetően a csíkok olyan kis mutatósak maradnak a kalácsban sülés után :)







Hozzávalók:

60  dkg liszt 
3 dl tej
1 dl étolaj
3 dkg élesztő
csipet só
30 szem édesítő tabletta
3 ek. keserű kakaópor
1 mokkáskanál vanília kivonat
1 tojás a kenéshez!!!

Elkészítés :
A tejet meglangyosítjuk és az édesítőtablettákat feloldjuk benne. Kis idő kell neki, nem baj, ha a tej melegebb, mire elolvad a tabletta, a tej is langyosra hűl. Utána belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk feloldódni a tejben. Minden hozzávalót (a kakaópor kivételével!!!) a kenyérsütő üstjébe pakolunk és a szokott kalácstészta dagasztás módszerével bedagasztunk. Ha kész a dagasztás ketté vesszük a tésztát és az egyik felébe 3 ek. keserű kakaóport dagasztunk.Ha valaki édesen szereti ehhez a kakaó porhoz még tehet 4-5 szem édesítőt porrá törve --én nem szoktam. 
És! Nem kelesztjük langyos helyen a tésztát, hanem azonnal dolgozhatunk vele. Mégpedig: a fehér és a barna tésztát 3-3 felé osztjuk(gyk.: 3 fehér és 3 barna gombócunk lesz:)))
Kinyújtunk egy fehér és egy barna tésztát , egymásra tesszük és feltekerjük, mint a beiglit. A másik két lappal ugyanígy járunk el. Tehát lesz három szép rúd belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és langyos helyen kelesztjük . Sütés előtt egy tojással lekenjük . Ugyanúgy sütjük, mint a hagyományos kalácsokat. 

És amit kapunk : egy rugalmas, szép kalácsot...

Természetesen bármilyen más édesítővel dolgozhatunk. 

2013. április 5., péntek

Sajtos pogácsa


Egy egyszerű pogácsa receptet hozok, ami a család kedvence a  vajas pogácsa és a krumplis tepertős pogácsa mellett. A hozzávalókat tekintve majdnem egyezik a vajas pogácsa receptjével, a sajt mennyisége több, és egész tojással készül a 2 db sárgája helyett.
Az egész telet sikerült betegség nélkül megúsznunk, de most mikor már elvileg és gyakorlatilag tavasznak kellene lennie, most lett beteg mindenki :((( Ilyenkor minden kívánság teljesül. Ez a pogácsa is így sült, kívánságra.


Hozzávalók:

50 dkg liszt
20 dkg vaj (margarinból 25 dkg)
3 dkg élesztő
1 egész tojás
1 dl tej
1 kis doboz tejföl
15 dkg reszelt sajt
3 mokkáskanál só


Elkészítés:

Az élesztőt egy csipet cukorral az 1 dl langyos tejben megfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, elmorzsoljuk benne a vajat és a reszelt sajtból 10 dkg-ot. Kis mélyedést készítünk és ide adagoljuk a tejfölt, az egész tojást és a felfuttatott élesztős tejet. Az egészet jól összedolgozzuk. Az a lényeg, hogy egy lágy, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Ha nagyon ragadna adjunk még hozzá lisztet. Én gyakran járok így. A liszt minősége , a tojások nagysága és a tejföl sűrűsége is befolyásolhatja a tészta állagát. Ezután, ha szépen összeállt a tészta kb. fél órát pihentetjük letakarva. Lisztezett felületre borítjuk a tésztát, és kinyújtjuk a kívánt vastagságra és mint a bejglit feltekerjük. Így is pihentetjük 20 percet.Ettől nem lesz leveles, csak olyan szép.... Kinyújtjuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és tepsibe sorakoztatjuk. Itt ismét pihen és kel még fél órát. Ez idő alatt lekenjük egy kis langyos tejjel és tetejét a maradék 5 dkg sajttal  megszórjuk. A sütőt előmelegítjük . Forró sütőben sütjük, a hőfokot NEM! vesszük le sülés közben. Szép aranybarnára sütjük.








2013. április 2., kedd

Gluténmentes burgonyapogácsa zöldfűszerrel




Gyakran előfordul, hogy a nagy főzésben sokkal több burgonyapürét készítek, mint amennyit elfogyasztanánk. Ilyenkor általában kenyérben végzi, most egy üde, krémes és nem utolsó sorban gluténmentes kis pogácsákat hoztam belőle. "gyönyörű" időjárásunk következtében csak holdjáró bakanccsal lehet bejutni a sarjadékhagymáért, és az évelő fokhagyma zsenge , ízletes töveiért, de nem adtam fel. :):):)






Hozzávalók:
1 kis müzlis tálka kész burgonyapüré (hidegen)
2 nagyobb burgonya durvára reszelve
só, bors
egy csokor újhagyma
friss petrezselyem, zsálya, kakukkfű ízlés szerint
1 tojás
1 evőkanál kukorica, vagy burgonya keményítő
kevés olaj a sütéshez

Elkészítés:
A nyers burgonyákat meghámozzuk, durvára reszeljük, levétől kinyomkodjuk. A zöld fűszereket apróra vágjuk. A tojással, a burgonyapürével a reszelt burgonyához keverjük, fűszerezzük sóval borssal. kanálnyi darabokat veszünk kevés olajon mindkét oldalát megsütjük jó ropogósra. Én megbolondítottam egy kevés chilivel is. Igazán finom a krémes püré és a ropogós kéreg.