2013. május 31., péntek

Magvas kenyér kemencés jelleggel






 Nincs itthon kemencém.....de nem adom fel. Egyre jobban szeretjük a vastagabb héjú, rusztikus kenyereket. A kemence ilyet süt. A sütő csak hozzá hasonlót.
Egyszerű öreg tésztával sült kenyér, sok-sok magocskával a belsejében....




Hozzávalók:

50 dkg fehérliszt
10 dkg zabliszt, vagy bármilyen más liszt, készülhet csak fehér lisztből is
25 dkg öreg tészta (rozsos: az összmennyiségből nekem 10 dkg teljes kiörlésű rozsliszt)
1 dkg élesztő
3, 2 dl víz
2 evőkanál olaj
3 teáskanál só
8 evőkanál magkeverék

Elkészítés:
Az öreg tésztám  legalább 5 napos volt. Előző este elkevertem 2 dl vízzel, 20 dkg liszttel a kimért mennyiségből, az élesztővel. Letakarva hagytam a "jó hűvös" :( konyhában. Másnap reggel a többi hozzávalóval elkevertem, és rugalmas tésztát dagasztottam. A magokat száraz serpenyőben megpirítottam, majd a végén hozzádagasztottam.  Duplájára kelesztettem, félidőben egyszer átgyúrtam. Majd megformáztam, sütőpapírral bélelt sütőformába tettem. ismét kelesztettem. A sütőt előmelegítettem, aljába kis lábaskába vizet tettem. A tésztát meghintettem liszttel, bevagdaltam, és forró sütőben sütöttem szép ropogósra.







2013. május 28., kedd

Narancsos kakaókrémes kelt kifli




Hűvös időben meleg étket kíván az emberfia, még ha tavasz van, akkor is.Kakaós csiga egy kis csavarral....kakaókrémes kiflik....

A tészta a  jó öreg kalács recept.....





Hozzávalók

A tészta hozzávalói:

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
6 dkg olvasztott vaj
6 dkg cukor
2 kisebb tojás, de 1db nagyobb is tökéletes
1 kk só

A kenéshez:

1 tojás sárgája (fehérje mehet a fagyasztóba , jó lesz a krémesbe:D)
1 ek víz

A krém hozzávalói:

15 dkg puha vaj
15 dkg cukor
2  evőkanál jó minőségű keserű kakaópor
1 narancs reszelt héja
1 teáskanál vanília aroma



Elkészítés :

A lisztet tálba szitáljuk , közepébe mélyedést készítünk és abba morzsoljuk az élesztőt.Hozzáöntjük a langyos tejet, és elkeverjük úgy, hogy az élesztő elkeveredjen a tejben, közben egy kis lisztet is keverünk hozzá. Ezután vékony lisztréteget szórunk rá és és letakarva, meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük, amíg repedések nem mutatkoznak rajta. A vajat a cukrot és a tojásokat jól összekeverjük, az alaptésztához adjuk és jól kidagasztjuk. Cipóvá formáljuk, letakart tálban langyos helyen duplájára kelesztjük. Még lyukacsosabb lesz, ha még egyszer gyorsan átdagasztjuk, és ismét letakarva 15-30 percig kelesztjük.
Lisztezett deszkán 4 egyforma részre osztjuk,kerek lappá nyújtjuk.
 Közben elkészítjük a tölteléket. A vajat lágyra olvasztjuk, kikeverjük a cukorral, kakaóporral, a reszelt narancshéjjal,a vanília aromával és 2 lapot megkenünk vele. A másik két lappal, pedig beborítjuk. Lesz két nagy korongunk. Ezeket 8-8 egyenlő részre vágjuk óvatosan, hogy a kakaós töltelék ki ne folyjon. Kifli formára tekerjük . Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, a sütőt előmelegítjük. Amíg melegszik a sütő, a tészta is megkel. A kiflik tetejét tojással, vagy vízzel elkevert sárgájával lekenjük. 200 fokon szép mosolygósra sütjük.

Kakaós csigát készítettem már finom krémsajtos öntettel is.




2013. május 23., csütörtök

Édentől keletre


Rendhagyó módon, most nem receptet hoztam, hanem képes beszámolót a pünkösdi hosszú hétvégéről.
Aki ismer, és tudja hol élek, annak a bejegyzés címe nem fog fejtörést okozni. Évek óta (pontosan azóta, amióta Eger-Szilvásvárad között egy nemzeti ünnepünkön órákat álltunk a dugóban) elhatároztuk, hogy ilyenkor nem megyünk forgalmas helyekre. csak nyugodt, csendes kirándulásokra. És igen, az ország keleti részében is vannak szép helyek, ahová érdemes elmenni kirándulni, akár a szomszéd faluba is.






























2013. május 19., vasárnap

Gyümölcsös túrótorta




Névnapra készült ez az egyszerű, frissítő, könnyű, gyümölcsös torta. Rögtön kettő is :) Húgom a munkahelyére is vitt egy nagy tálcával, a másikat meg megettük.

Hozzávalók:

Vizes piskóta 22 cm-es tortaformához:
2 tojás
2 evőkanál hideg víz
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
csipetnyi sütőpor

Krém:
2 dl tejszín
25 dkg túró
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál mascarpone vagy sűrű tejföl 
15 dkg porcukor
fél citrom reszelt héja
tetejére gyümölcs és tortazselé tetszés szerint
esetleg zselatin a tejszínbe

Elkészítés:

A piskótához a vizet a tojások sárgájával elkeverem, hozzáadom a cukrot, és robotgéppel fehéredésig keverem. Óvatosan belekeverem a sütőporos lisztet, majd a felvert tojások fehérjét is. 22 cm-es tortaformába teszem, megsütöm. A tejszínt kemény habbá verem, a túrót áttöröm, és a többi hozzávalóval összekeverem. A piskóta korongot visszateszem  a kapcsos tortaformába.A citromos krémet a piskótára kenem, tetejét tetszés szerinti gyümölcsökkel díszítem, és tortazselével bevonom.




2013. május 13., hétfő

Teljes kiőrlésű kenyér


Nagyon régóta sütöm ezt a kenyeret, de a blogra valahogy nem került fel. Ilyenkor tavasszal különösen szeretjük, a sok zöldséggel, finom hideg joghurttal , pirítva egy kis zsályával, és olíva olajjal remek kenyérke.

Hozzávalók:

30 dkg aktív kovász ( fele-fele arányban bl 80 -as kenyérliszt és teljes kiőrlési rozslisztből)
30 dkg teljes kiőrlésű liszt vegyesen ( tönköly, zab,rozs)
0,5 dkg friss élesztő
1 mokkáskanál méz
2 dl folyadék vegyesen joghurt és víz
2 evőkanál olíva olaj
2 mokkáskanál só
3 evőkanál  aprított pirított dió
2 evőkanál zabpehely, tökmag, szezámmag vegyesen



Érett , aktív kovász  az igazán jó ehhez a recepthez . A kovászt elkeverem a meglangyosított folyadékkal,kevés liszttel az élesztővel a mézzel. Hagyom szobahőmérsékleten pihenni, éledezni 1-1,5 órát. Addig megpirítom a diót és a magokat száraz serpenyőben. Miután az élesztőn már látszik, hogy szépen dolgozik a többi hozzávalót is hozzáteszem. Kézzel dagasztom, hiszen sok a teljes kiőrlésű liszt benne. Kissé ragacsos, lágyabb tésztánk lesz, ami nem baj. Lisztfüggő minden recept, ezért elképzelhető hogy kicsivel több, vagy kevesebb folyadékra lesz szükség. Letakarva duplájára kelesztem.Ez lehet több óra is. Félúton egyszer-kétszer átgyúrom. 3 egyforma darabba veszem, és tetszőleges formára igazítom. Most kerek kis bucik lettek. Sütőpapírral bélelt tepsire rakom, letakarva duplájára kelesztem. Ez újabb 45 perc. A sütőt előmelegítem. Jól megpermetezem vízzel, vagy rakok egy kis tálkába vizet a a tepsi alá. A tetejét is megkenem vízzel, megszórom egy kis maggal, és 200 fokon  barnára sütöm. 

Kovász  hiányában előző este, vagy akár 2 nappal is a folyadékból , a megadott mennyiségű lisztből 10 dkg -ból, valamint 10 dkg bl 80-as lisztből, kb. 2 dkg élesztőből gyors kovászt készítünk. A hozzávalókat összekeverjük, és letakarva erjedni hagyjuk. A maradék hozzávalókat belekeverve a recept szerint dolgozunk tovább.







2013. május 2., csütörtök

Bográcsban sült harcsapaprikás kapros vajas galuskával


Május 1.    Emlékeimben még bőszen él a fehér zoknis felvonulások emléke. Nagyanyám akkor még javában az edelényi étterem dolgozójaként hősiesen főzte a virsliket, osztotta a hűvös "borsodit". 

 Az idő csodálatos volt, a menüt meg hozta a szomszéd. De milyen menüt.....Csodaszép harcsát, amit nem győzünk dicsérni. 
A harcsát előző nap kifiléztem, jól összeforgattam a lecsós alappal, pihent egy éjszakát, így az íze is sokkal finomabb lett.

Hozzávalók:
1 kg harcsafilé
3-4 fej vöröshagyma
10 dkg bacon
1-2 evőkanál zsír
paprika, paradicsom, vagy kész lecsó ízlés szerint
só, bors, piros paprika
tejföl

A galuskához:
30 dkg liszt
8 dkg olvasztott vaj
2 db tojás
víz amennyit felvesz
kapor

Elkészítés:

A harcsafilét előzőeste összeforgatjuk az apróra vágott paprika-paradicsom, só és bors keverékével. Én nem igazán szeretem a korai primőr paprikát, paradicsomot, így a jó öreg házi készítésű üveges lecsót használtam. Másnap a bacont kiolvasztjuk, ha kell pótoljuk még 1-2 evőkanál zsírral. Az apróra vágott   vöröshagymát rátesszük, lassú tűzön lesütjük. A pirospaprika hozzáadásával sűrű pörköltalapot készítünk .Rátesszük a maradék paprikát , paradicsomot, vagy egy jó adag lecsót, majd a bepácolt halfilét is. Összeforgatjuk, majd felöntjük vízzel. Ízesítjük , fűszerezzük. 10-15 percig főzzük. A végén tejföllel behabarjuk.

A galuskához a hozzávalókat alaposan összekeverjük, forró vízbe szaggatjuk. Pár percig főzzük, majd leszűrjük. A paprikással tálaljuk.






Éljen május másodika is......