2013. október 30., szerda

Burgonyás tejfölös kenyér vaslábasban sütve






Második alkalommal próbáltam ki az öntöttvas lábasomat. Nagyon meg vagyok vele elégedve. Szeretjük a rusztikus kenyereket, aminek van héja. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az edelényi Tájház kemencéjében gyakran süthetünk. Annyira megszoktuk, szeretjük, hogy próbálok itthon is hasonló állagú kenyeret sütni. 


Még tavaly kipróbáltam a gránitlapot, ami szintén nagyon jó..Feltéve, ha a gázszolgáltató is nagyon jó. Mert nálunk nem nagyon jó :(  
Sajnos a gáz minősége gyenge, és nem mindig elég a fedetlen kenyérnek. Inkább kiszárad, mint jól megsülne.


De térjünk át az öntött vas lábasra. 
Mindig a sütővel együtt melegítem fel a lábast. Jó forróra. A fedővel együtt. Ez 30-40 perc. 
Nekem kb. egy 5 literes ,magas falú lábasom van, amibe 1,5 kg súlyú kenyér pont belefér. Természetesen kevesebb is, de a 1,5 kiló a tetejéig kitölti a lábast.






A kenyér receptje:

25 dkg öreg tészta, vagy az előző kenyérből eltett kenyérmag
1,2 dkg élesztő
25 dkg főtt áttört burgonya
1 dl a burgonya főzőlevéből
1 dl langyos víz
2 nagy evőkanál tejföl
60 dkg bl 80-as liszt
3 mokkáskanál só
1 kevés méz
2 evőkanál olvasztott vaj, vagy 2 evőkanál olaj

Elkészítés:
Az öreg tésztát ,az élesztőt, a kimért mennyiségből 1 dl langyos vizet, 10 dkg lisztet a mézet jó alaposan összekeverünk. Galuska sűrűségűre. Lefedve állni hagyjuk addig, amíg felfut. Ez kb. 1- 1,5 óra.
A többi hozzávalót belekeverve rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük. 20 perc elteltével átgyúrjuk.
Ha megkelt kis cipót formázunk, varrattal felfelé kelesztőkosárban ismét a duplájára kelesztjük. Ez nagyjából 40-45 perc. Sütés előtt a sütőt a vaslábassal együtt előmelegítjük, felforrósítjuk. Ez nagyon fontos, mert így fogunk szép magas kenyeret kapni. 
A tésztát óvatosan a forró edénybe borítjuk, tetszőleges bemetszést ejtünk rajta, vízzel alaposan lepermetezzük, a fedőt rátesszük. Így sütjük 30 percet, majd a hőmérsékletet 200 fokra mérsékeljük. További 15 percet, majd fedő nélkül még 5 percet sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A megsült kenyeret óvatosan egy konyharuha segítségével kifordítjuk, rácsra téve hagyjuk kihűlni.







2013. október 28., hétfő

Toast kenyér








Van egy kenyérpirítónk, amit ilyenkor az ősz beálltával gyakran használunk.. Pirítós fokhagymával, forró tea....nincs is ennél finomabb reggeli. 
Igen ám, de a kerek kenyeret szabdalni kell, hogy beleférjen a pirítós sütőbe. Pocsékolni meg nem szeretünk.
Toast kenyeret tulajdonképpen bármelyik kedvenc kenyér receptünkből süthetünk. A lényeg, hogy vékonyra  legyen szeletelve, és lehetőleg szögletes formája legyen. Nem kutakodtam receptek után, mert a boltokban is legalább húsz féle toast kenyeret láttam. 
Ennél a kenyérnél nem a cserepes héj a lényeg, hanem a forma. Lehetőleg egyenletes felülete legyen, mert így a szeletelés is könnyebb. 
A kenyér mellé egy pár őszi képet is hoztam. Ugye nem baj?



Hozzávalók:
50 dkg BL 80-as liszt
2 dkg élesztő
csipet cukor
3 mokkáskanál só
2 evőkanál olaj, vagy olvasztott vaj
kb. 2,5-3 dl folyadék (lehetőleg tej, vagy tej-víz keveréke)



Elkészítés:

Az élesztőt elkeverjük 2 dl langyos folyadékkal és kb. 20 dkg liszttel. Ezeket a már kimért hozzávalókból vesszük el. Letakarva langyos helyen kelesztjük, amíg felbugyog. Ez kb. 1-1,5 óra. Ezután hozzáadjuk a többi alkotórészt, és viszonylag lágy tésztát dagasztunk. Nem baj ha lágyabb a szokásosnál. A forma úgy is megtartja. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük. Amikor megkelt lisztezett deszkán kilapogatom belőle a levegőt, és hosszúkásra formázom, olyan hosszúra, mint a sütődoboz.
Nekem egy széthúzható doboz formám van. Ennek a szélessége 12 centiméter. Pont elfér a kenyér szelet pirítós sütőben. 
Letakarva ismét kelesztem. Akkor lesz szép a kenyerünk olyan "toastos" (hűha de nemszeretem ezt a szót :(
ha a megkelt kenyér nem ér csak a forma közepéig. Így a sülés után sem lesznek túl nagyok a szeletek. A felületet hagyhatjuk simán, de be is vághatjuk kicsit. Én most így tettem. A képeken látszik, hogy nem lett cserepes. Ez a tejnek köszönhető.

Forró gőzös  sütőben 40-50 perc alatt szép pirosra sütjük.
Igazán szépen csak másnap kihűlés után lehet szeletelni egy jó éles késsel, vagy szeletelő géppel. 



Aki nem akar csak fehér kenyeret, az variálhatja teljes kiőrlésű liszttel is. 

Szendvicsnek is kiváló :)














2013. október 20., vasárnap

Diós, sült hagymás ,szőlős kenyér


Sokszor elég csak beszélgetni valamiről , máris jön az ihlet. A kenyeres csoportban finom hagymás , vörösboros kenyérről beszélgettünk, amit egy helyi üzletlánc kínál. 
Gabi barátnőmtől meg amúgy is kaptam egy helyes kis sütőformát....a kertben a szőlőtőkén utolsó árva kék szőlő fürtök várták sorsukat. Minden együtt volt ötlet, anyag, sütő forma. 


Hozzávalók 1 nagyobb vagy 2 kisebb formához:
25 dkg öreg tészta
1,2 dkg élesztő
15 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
10 dkg világos rozsliszt
25 dkg kenyérliszt
fél pohár joghurt
kb. 2 dl víz
3 mokkáskanál só

Továbbá:
1 fej lila hagyma
1 teáskanál méz
1 evőkanál kacsa zsír
1 teáskanál vaj
1 fürt szőlő
2 marék dió, mogyoró apróra vágva , megpirítva





 Elkészítés:
A lila hagymát apróra vágjuk, a vaj, zsír keverékén lassú tűzön megsütjük, közben a mézzel ízesítjük. Kihűtjük. A Diót, mogyorót apróra vágjuk, száraz serpenyőben megpirítjuk. 
A kenyér tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk. Én a dagasztás közben beletettem 8-10 szem kék szőlőt, ami csodásan megfestette az egyébként is barnás tésztát. A végén  belegyúrjuk a magokat, a kihűlt sült hagymát. 
A tésztát langyos helyen duplájára  kelesztjük. A megkelt tésztát kezünkkel ellapogatjuk. Megszórjuk a szőlőszemekkel és óvatosan, hogy a szemek ne törjenek felcsavarjuk a tésztát. Formába tesszük, majd újra kelesztjük. Forró, gőzös sütőben ropogós , barnára sütjük. 
Önmagában is nagyon finom, de egy sósabb kecskesajt csodákat művel ezzel a kenyérkével.






2013. október 16., szerda

A kenyér világnapja






Október 16. a kenyér Világnapja

Süssetek kenyeret ezen a napon, és ajándékozzátok meg valakit.


Kenyér recepteket az alábbi linken találtok:





2013. október 6., vasárnap

Ősz



A legszebb évszak.....színekben , fényekben , ízekben, szavakban, képekben.......
















Áprily Lajos 
Ősz 


Most már a barna, dérütötte rónán 
mulandóságról mond mesét a csend. 
Most már szobádba halkan elvonulhatsz 
s hallgathatod az álmodó Chopint. 

Most már a kályhatűz víg ritmusára 
merenghetsz szálló életed dalán, 
míg bús ködökből búcsút int az erdő, 
mint egy vöröshajú tündérleány.





















2013. október 5., szombat

Sóágyon sült csirke olívás, fetás paradicsomsalátával



Az utolsó paradicsomokból , amit még a fagyok előtt a kertből megmenekítettem a kedvenc salátám készült. Egyszerű, sóágyon sült csirkével. 
A saláta különlegessége, hogy Görögországból kaptam nagyon finom házi fetát, olívaoljat és olajbogyót. Ettől lett igazán finom a saláta. Itt is köszönöm Ildikó :)







Saláta recept


1 kg paradicsom
1-2 fej zsenge hagyma
20 dkg feta
1 üveg olívabogyó(magozott)
1 dús szál friss bazsalikom
3-4 ág friss kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
4 ek. balzsamecet
6 ek.olívaolaj
1-2 csipet porcukor
só,bors

Elkészítés:
A paradicsomot , hagymát, fetát felszeleteljük, az olívabogyó felét hozzákeverjük a zöldségekhez.
A másik felét nagyon apróra vágjuk, ez lesz a mártás alapja. Hozzákeverjük a balzsamecetet, a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, ízlés szerint sót, borsot, és az olívaolajjal jól elkeverjük. Meglocsoljuk vele a salátát, megszórjuk a friss, apróra vágott bazsalikommal és tálalhatjuk.

Csirke:

1 kg-os kisebb testű egész csirkét alaposan megtisztítunk, szárazra törölgetünk. Hasába egy ág kakukkfüvet és egy fél citromot teszünk. 1 kg durva sót tepsibe szórunk. Ráfektetjük a csirkét és fedetlenül ropogósra sütjük. 
Aki nem szereti, a fűszereket el is hagyhatja. Remek, grillcsirkéhez hasonló húst kapunk. 

A saláta zamatos öntete nagyon jól illik a csirkéhez.