2013. november 23., szombat

Fonott kalács


Nem szoktam recepteket ismételgetni, de ezt most megteszem. Ez a tészta, ez az eljárás nemcsak a hagyományos már előzőekben leírt "csíkos" kalácsnak remek. Fonottan készítettem most. Remekül működik. Nem kel túl, szépen megtartja a formáját, és hihetetlenül foszlós. Nem beszélve arról, hogy nem kell csak egyszer keleszteni. 
Dagasztás közben úgy tűnhet, hogy keményebb a tészta az átlagosnál. Ez azért van, mert nincs kelesztve, hanem dagasztás után rögtön formázva. De a formázás után a 40 perces kelesztés bőven elég. 
Aki nem szereti az édesítő ízét, az természetesen cukorral is elkészítheti. Ehhez a mennyiséghez 8-10 dkg cukor kell. A receptben leírtakból 6 db 20 dkg-os kis fonott kalács készíthető.




Hozzávalók: 

60  dkg liszt 
3 dl tej
1 dl étolaj
3 dkg élesztő
csipet só
30 szem édesítő tabletta vagy
10-15 dkg cukor
3 ek. keserű kakaópor
1 mokkáskanál vanília kivonat
1 tojás a kenéshez!!!

Elkészítés :
A tejet meglangyosítjuk és az édesítőtablettákat feloldjuk benne. Kis idő kell neki, nem baj, ha a tej melegebb, mire elolvad a tabletta, a tej is langyosra hűl. Utána belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk feloldódni a tejben. Minden hozzávalót (a kakaópor kivételével!!!) a kenyérsütő üstjébe pakolunk és a szokott kalácstészta dagasztás módszerével bedagasztunk. Ha kész a dagasztás ketté vesszük a tésztát és az egyik felébe 3 ek. keserű kakaóport dagasztunk. A kakaóport keverjük ki 1-2 evőkanál langyos tejjel, így elkerülhetjük, hogy a mindenünk kakaóporos legyen, és a tésztába is könnyebben dagasztható :) Ha valaki édesen szereti ehhez a kakaó porhoz még tehet 4-5 szem édesítőt porrá törve --én nem szoktam. 
És! Nem kelesztjük langyos helyen a tésztát, hanem azonnal dolgozhatunk vele. Mégpedig: a fehér és a barna tésztát 3-3 felé osztjuk  : 3 fehér és 3 barna gombócunk lesz.

Ezután tetszés szerint járunk el. Tovább harmadoljuk a kis gömböket. Hosszúkásra sodorjuk és 3 szálat összefonunk.
Így lesz 6 db kicsi 20 dkg-os kalácsunk. Természetesen nagyobbakra is készíthetjük. 
Én most 4 gombóckából csíkos kalácsot sütöttem, kettőből pedig kis fonottakat.
A friss tészta rugalmas, könnyű vele dolgozni. Formázás után tojással lekenjük, kb. 40 percet kelesztjük, és 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük. 






2013. november 15., péntek

Omlós almás táska



Almásat sütni nagyon jó dolog. Mert ott van ugye az alma,meg a sok finom fűszer, amivel még finomabbá tesszük.
Egyszerű omlós tészta, némi fehérborral. Megsülve a csücskök jó ropogósak, a töltelék illatos. 


Hozzávalók:
25 dkg liszt
12 dkg vaj
4 dkg zsír
2 dkg cukor
csipet só
2 tojás sárgája
1 evőkanál fehérbor
kevés tejföl

Töltelék:
4 nagyobb almát apró szeletekre vágunk. Kevés vajat pirítunk, mézzel, fahéjjal kardámommal ízesítjük az almát. Pár percig összeforgatva pároljuk. Csak addig, amíg a méz elolvad. 

Tetejére :

 5 dkg durvára vágott dió
2 evőkanál cukor



A tészta hozzávalóiból omlós tésztát gyúrunk. Lisztezett felületen vékonyra  kinyújtjuk , négyzet alakúra vágjuk . Az egyik felére kis halmokat rakunk. A kimaradt tojásfehérjével megkenjük a széleket. Átlósan behajtjuk. Villával lenyomkodjuk. Tepsire rakjuk. Tetejét is megkenjük a tojásfehérjével. és cukrozott, durvára vágott dióval jól megszórjuk. 180 fokon aranybarnára sütjük.









2013. november 2., szombat

Sárgarépás, magvas kenyér





Gazdag, igazi őszi kenyér. A friss kerti sárgarépa, a pirított magvak teszik ízletes kenyérré.Rajongásom az ilyen típusú kenyerekért megosztó. Megértem. Nem szeretheti mindenki. Éppen ezért előfordul, hogy csak magamnak sütök, kisebb mennyiségben. Amikor hagyományos szögletes kenyeret sütök, ez a kisebb kenyérke pont befér a széthúzható doboz mellé a sütőbe. 





Hozzávalók 2 kisebb, vagy 1 nagyobb sütőformához:

40 dkg BL 80-as liszt
5 dkg zabliszt
5 dkg graham liszt
2 dkg élesztő
1 mokkáskanál méz
3 mokkáskanál só
2 evőkanál  olvasztott vaj

kb. 2,5 dl víz
15 dkg sárgarépa reszelve
összesen 20 dkg napraforgómag, szezámmag vegyesen, pirítva
5 dkg pirított durvára darabolt dió
kevés zsiradék a forma kikenéséhez





Az élesztőt elkeverjük 1 dl langyos folyadékkal és kb. 10 dkg liszttel és a mézzel. Ezeket a már kimért hozzávalókból vesszük el. Letakarva langyos helyen kelesztjük, amíg felbugyog. Ez kb. 1 óra. Ezután hozzáadjuk a többi alkotórészt, majd rugalmas tésztát dagasztunk. A végén beledagasztjuk a sárgarépát, és a magokat is. A szezámmag-napraforgómag keverékéből meghagyunk 3 evőkanállal, az lesz majd a forma bélése. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük. Amikor megkelt lisztezett deszkán kilapogatjuk belőle a levegőt, és hosszúkásra formázzuk, olyan hosszúra, mint a sütődoboz.
Ekkor a sütődobozt vékonyan kikenjük zsiradékkal, majd megszórjuk a félretett szezámmag-napraforgómag keverékével. beletesszük a formázott tésztát, tetejét egy kicsit megvizezzük, oda is szórunk a magokból. Jól lenyomkodjuk, hogy sülés után ne peregjenek le róla.
Letakarva ismét kelesztjük.

Forró gőzös  sütőben 40-50 perc alatt szép pirosra sütjük.

A kenyér belseje szaftos, puha marad, a sárgarépának köszönhetően.
A folyadék mennyisége változhat a liszt minőségétől, és a sárgarépa nedvesség tartalmától.
A kenyér a hagyományos kenyér receptből is lekészíthető. A magokat és a répát a végén beledagaszthatjuk kedvenc kenyér receptünkbe is. 





Mostanában sütött őszies hangulatú kenyér receptjeim:

Toast kenyér

Diós, sült hagymás szőlős kenyér

Kenyér recepteket itt