2014. január 30., csütörtök

Házi csirkemájpástétom


Csirkemáj pástétom, ahogy mi szeretjük.  Egyszerűen...Friss házi kenyérrel....
Mostanában szeretek vaslábasban sütni. Olyan szép héjat ad a vaslábas a kenyérnek. Kemence közelébe ritkán jutunk. Ez meg olyan kemencepótló :) 

Nincs új recept, csak pár kenyeres fotó. Ugye nem baj? Olyan szépek, gondoltam megosztom veletek. 
Azért a pástétomot is nézzétek, meg készítsétek el. Mert finom....

Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
2 nagy evőkanál kacsazsír
1 nagy fej vöröshagyma
só, bors, majoránna, zsálya
10 dkg vaj

Elkészítés:
A hagymát apró kockára vágjuk, a zsíron megpirítjuk. A csirkemájat megtisztítjuk, daraboljuk. A zsíron megpirítjuk. Közben fűszerezzük. Pár perc alatt megsütjük. A végén beledobjuk a vajat, kevergetjük, míg elolvad. A májat kihűtjük. Botmixerrel pürésítjük, vagy darálón ledaráljuk. Ha kell még ízesítünk rajta. 
Csinos kis edénykébe rakjuk, kihűtve friss kenyérrel, péksüteménnyel fogyasztva nagyon finom . Ha nagyon stílusosak akarunk lenni, akkor a tetejére zsírt olvaszthatunk. De én most nem akartam stílusos lenni :)








2014. január 25., szombat

Szalagos fánk


Egész pontosan ezen a néven szerepel minden szakácskönyvben . Szalagos vagy sem, azt nem tudom, de finom. És ez a lényeg.

Mindenfajta hűhót tessék félretenni, aki sütésére vállalkozik. Nincs benne hókuszpókusz. Semmi varázslat. És nem kell túlmisztifikálni azokat a szalagokat. Van/nincs-mindegy. A gép megdagasztja. Duplájára keleszti. Ember kiborítja deszkára, kiszaggatja , pihenteti, fejjel lefelé forró olajban kisüti. Nem baj, ha nem szabályos, nem túl magas. Csak finom legyen. Házi baracklekvárral az igazi, meg sok porcukorral. Én szoktam töltve (is) készíteni. Mondjuk magozott meggyel.




Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
1 ek porcukor
csipet só
5 dkg olvasztott vaj
2 tojás sárgája
1 pohárka (2 cl) rum

Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval lágy tésztát dagasztunk. Jól kidolgozzuk. Másfélszeresére kelesztjük. Deszkára borítjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kerek szaggatóval kis tésztákat szúrunk ki a tésztából. Letakarva pihentetjük egy fél órát. Olajat forrósítunk egy nagyobb  lábasban. A tésztákat a forró olajba rakjuk,úgy, hogy az az oldala, ami a deszkát érte, felfelé legyen. Közepükbe mélyedést nyomunk. Rögtön letakarjuk fedővel. Kis idő múlva megfordítjuk a fánkokat az olajban, de már nem fedjük le. Szűrőkanállal kiszedjük. Porcukorral, lekvárral kínáljuk.

Meggyes változat:

Fagyasztott, vagy befőtt meggyet kimagozunk, levétől lecsepegtetünk. A kiszaggatott fánkokból egynek a közepébe teszünk egy adag meggyet, egy másik koronggal pedig befedjük. Széleit összenyomkodjuk. Pihentetjük, majd úgy sütjük, mint a hagyományos fánkot. Ha nagyobbra szaggatjuk, akkor elég egy korongot félbehajtani, összenyomkodni és kisütni.










Forrás: Süteményeskönyv

2014. január 17., péntek

Félbarna kenyér öntöttvas lábasban sütve




Csak egy kenyér.......szimplán. Mostanában nem sütök sokat. Meg nem is főzök. Meg újat se főzök, meg nem is sütök. De ez a kenyér olyan szép lett. Hát megmutatom .

Félbarna kenyeret már sütöttem jénaiban, amiről itt olvashattok Ez most vaslábasban sült. A vaslábas egy csudajó dolog. Állagra, ízre, kinézetre is teljesen más eredményt kapunk, mintha jénaiban sütnénk.

A vaslábasban sütésről itt olvashattok: Vaslábasban sült kenyér


Recept:
60 dkg összmennyiségű lisztből:
9 dkg világos rozsliszt rl 90-es
51 dkg kenyérliszt bl 112,vagy bl 80-as
20-25 dkg öreg tészta , vagy kovász szintén világos rozsliszttel 
kb.3,2 dl víz (lisztfüggő)
1 dkg friss élesztő
1 kk méz
2 tk só
2 ek olaj (elhagyható)


Elkészítés:
Az öreg tésztát ,az élesztőt, a kimért mennyiségből 1 dl langyos vizet, 10 dkg lisztet a mézet jó alaposan összekeverünk. Galuska sűrűségűre. Lefedve állni hagyjuk addig, amíg felfut. Ez kb. 1- 1,5 óra. Ezt a műveletet akár előző este is elvégezhetjük.
A többi hozzávalót belekeverve rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük. 20 perc elteltével átgyúrjuk.
Ha megkelt kis cipót formázunk, varrattal felfelé kelesztőkosárban ismét a duplájára kelesztjük. Ez nagyjából 40-45 perc. Sütés előtt a sütőt a vaslábassal együtt előmelegítjük, felforrósítjuk. Ez nagyon fontos, mert így fogunk szép magas kenyeret kapni. Vigyázva, hogy nehogy megégessük magunkat, kivesszük a forró edényt belefordítjuk a megkelt tésztát, lefedjük, és a sütőben fedetten sütjük.
Nekem általában jénaiban 50 percig sül a kenyér, ebben a lábasban 40 perc alatt ropogósra sült a kenyér.
A megsült kenyeret óvatosan egy konyharuha segítségével kifordítjuk, rácsra téve hagyjuk kihűlni.