2014. május 29., csütörtök

Zsenge zöldborsó leves


Kell ehhez recept? Nem hiszem. 

Zsenge kerti zöldségek, ami éppen terem a kertben a borsó mellett. A répa, zöldség, apróbb mangoldlevél, a friss hagyma, fokhagyma szár.  A hozzávalókat tetszőleges méretűre formájúra vágjuk. Pár perc alatt előpároljuk majd vízzel felöntjük. Sózzuk, ízesítjük kedvünk szerint. Roppanósra főzzük. Végül friss petrezselyemmel megszórjuk. Mmmmm....minden nap megenném :)
Hedonisták megdobhatják egy tojásról készített friss tésztával, grízgaluskával. 







2014. május 21., szerda

Egyszerű fehér kenyér

A recept megjelent a Kifőztük májusi számában


Valahol el kell kezdeni....nincs se kovász, se elő tészta, se kenyérmag. Az első kenyér. Lehet próbálkozni. Az első után meg jöhet a sokadik. A kenyérből eltett tészta, a KENYÉRMAG, a hűtőben tárolva egy hétig eláll, a következő kenyér sütésénél pedig egyszerűen hozzáadjuk a tésztához. Felhasználható kovász indításához is. 



Hozzávalók:
50 dkg fehér kenyér liszt
2,5 dl víz (lisztfüggő)
2 dkg élesztő
csipet cukor
3 kávéskanál só
2 evőkanál olaj


Elkészítés:
A kimért mennyiségből elveszünk 1 dl vizet, 10 dkg lisztet, 1 dkg élesztőt. Alaposan összekeverjük a csipet cukorral, és letakarva szobahőmérsékleten tartjuk 1-1,5 órát. Ezalatt a tészta felfut, hólyagot vet. Hozzávegyítjük a többi hozzávalót, és kézzel, vagy géppel, rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva kelesztjük egy órát. Félidőben egyszer átgyúrjuk, így még rugalmasabb lesz a tésztánk. Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkára borítjuk,10-15 dkg-ot elveszünk belőle. Ez lesz a KENYÉRMAG, amit hűtőben tárolunk a következő kenyér sütéséig. Ezután  hosszúkásra formázzuk. Egy sütőformát kivajazunk, vagy kibélelünk sütőpapírral. Beletesszük a formázott tésztát, letakarjuk és újabb kelesztés következik legalább 40 percig. Előmelegített , forró, gőzös sütőben sütjük 40-50 percet. Sütés után rácsra tesszük hűlni.
Ebből a mennyiségből kb. 70 dkg-os kenyerünk lesz .








2014. május 8., csütörtök

Rózsakenyér zöld fűszeres túróval


A recept megjelent a Kifőztük májusi számában 



Hozzávalók:

50 dkg fehér kenyér liszt
2,5-3 dl tej-víz keveréke(lisztfüggő)
2 dkg élesztő
csipet cukor
3 kávéskanál só
2 evőkanál olaj

Töltelék:
10 dkg juhtúró (készülhet tehéntúróból, ricottából is)
10 dkg natúr krémsajt
2 evőkanál tejföl
1 csokor zöld fűszer ( snidling, medvehagyma,petrezselyem, kakukkfű )
só, fehér bors, 1 gerezd fokhagyma

Tetejére: lenmag, szezámmag



Elkészítés:
A kimért mennyiségből elveszünk 1 dl vizet, 10 dkg lisztet, 1 dkg élesztőt. Alaposan összekeverjük a csipet cukorral, és letakarva szobahőmérsékleten tartjuk 1-1,5 órát. Ezalatt a tészta felfut, hólyagot vet. Hozzávegyítjük a többi hozzávalót, és kézzel, vagy géppel, rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva kelesztjük egy órát. Félidőben egyszer átgyúrjuk, így még rugalmasabb lesz a tésztánk. Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkára borítjuk,10-15 dkg-ot elveszünk belőle. Ez lesz a KENYÉRMAG, amit hűtőben tárolunk a következő kenyér sütéséig. Amíg a tésztánk kle, elkészítjük a tölteléket. A juhtúrót, krémsajtot, tejfölt összekeverjük, ízesítjük, majd hozzákeverjük az apróra vágott zöld fűszereket.
Ezután a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a juhtúrós krémmel. Feltekerjük, és felszeleteljük,mint a kakaós csigát. Egy kerek formába rakjuk,letakarjuk és újabb kelesztés következik legalább 30 percig. Vízzel  lespricceljük, meghintjük a magokkal. Előmelegített , forró, gőzös sütőben sütjük 40-50 percet. Sütés után rácsra tesszük hűlni.




2014. május 3., szombat

Mandulás csokoládé álom



Ezzel a névvel nyerte meg a Borsodi Tájház kemencés Baráti köre és a Művelődési Központ  által szervezett sütemények versenyét ez az álom. Szerzője, legalábbis a piskótának Julia Child , megálmodója, és kivitelezője, pedig Kissné Eperjesi Katalin. A Paszternák János cukrászmester vezette zsűri egyöntetű véleménye érthető. Mivel szervezője, végén már kóstolója is voltam az eseménynek, mindenképpen meg kellett sütnöm nekem is. Mennyei. A receptet, amit a nyertestől kaptam ide másolom. csak ajánlani tudom mindenkinek.
Egyetlen értelmes fotó, még a húsvéti ünnepekben készült. Én torta formában sütöttem, a versenyen kockára vágva tálalták.

Hozzávalók a piskótához:

220 gr. étcsokoládé ( 70%) 
220 gr. vaj
1,5 kávéscsésze cukor
2 evőkanál porcukor
6 tojás
1,5 kávéscsésze liszt
2/3 csésze darált mandula (  durvára törve még finomabb)
4 kávéskanál rumaroma
csipet só
1 evőkanál holland kakaópor

Elkészítése:
A vajat egy keverőtálban alaposan kikeverjük a cukorral,majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és habosra verjük. A tojások fehérjét egy csipet sóval felverjük, közben adagoljuk hozzá a porcukrot. Gőz fölött megolvasztjuk a csokit, fél percig hűlni hagyjuk, majd a tojássárgájás keverékhez öntjük. Ezután sorban hozzáadjuk rumaromát, darált mandulát, a lisztet, a kakaóport, végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. utóbbit már csak kézzel dolgozzuk el, az előzőeket géppel. Sütőpapírral kibélelünk egy közepes méretű tepsit, vagy egy 26 cm -es tortaformát, majd kb. 30 percig sütjük vigyázva, hogy ne szárítsuk túl. Gáztűzhely sütőjében 4-5-ös fokozaton.

Hozzávalók a krémhez:

4-5 tojás
20 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg étcsokoládé (70 %)
2 evőkanál holland kakaópor
20 dkg vaj
mandula aroma (el is maradhat)

Elkészítés:
Az egész tojásokat a cukorral, a vaníliacukorral, egy fém keverőtálba tesszük és gőz fölött habos krémmé főzzük.( Ez kb. 20-30 percig tart, akkor jó, ha már teljesen világos színű, egészen besűrűsödik, illetve kicsit elkezd összeesni) levéve a tűzről hűlni hagyjuk. Egy másik fém tálban megolvasztjuk a csokit, kicsit hűlni hagyjuk, majd a főzött krémhez keverjük. Ezután hozzáadjuk a kakaóport, géppel összedolgozzuk. ha teljesen kihűlt, hozzáadjuk a vajat, majd géppel habosra keverjük.Végül megkenjük vele a torta/sütemény tetejét. Kakaóporral díszítjük a tetejét.

A nyertes sütemény Kissné Eperjesi Katalin  munkája