2015. január 31., szombat

Mini pretzel kenyerek

A recept megjelent a Kifőztük februári számában


Hozzávalók 4 db 25 dkg-os kenyérhez

60 dkg BL 80-as kenyérliszt
3 dl langyos tej
2 dkg élesztő
3 evőkanál olaj
1 csapott evőkanál só
1 mokkáskanál cukor

A főzéshez:
3 liter víz
1 tasak (5 dkg ) szódabikarbóna
1 evőkanál cukor

Lekenéshez:
1 felvert tojás
nagy szemű tengeri só







Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot. A lisztet beleszitáljuk, a sót, az olajat hozzáadjuk. Dagasztógéppel lágy, de nem ragadós tésztát készítünk. Szobahőmérsékleten lefedve 45 percet kelesztjük, majd lisztezett táblán átgyúrjuk. 4  db 25 dkg-os részre osztjuk, hosszúkásra formázzuk, előkészített sütőpapíros tepsin kelesztjük 15-20 percet.
Egy fazékban feltesszük a vizet főni. Hozzáadjuk a cukrot és a szódabikarbónát. A forrásban lévő vízben a  kis kenyereket 25-25 másodpercig főzzük oldalanként.  Két szűrőlapát segítségével  kiemeljük a fövő vízből.
Tepsire rakjuk,éles pengével tetszőlegesen bevágjuk,lekenjük tojással, megszórjuk sóval, 190-200 fokon sütjük 30 percet, vagy amíg szép barna színe lesz.


2015. január 13., kedd

Zellerkrémleves


 Zellert mindig lehet a zöldségesnél kapni. Előfordul, hogy nincs a zöldje rajta, ilyenkor a fagyasztóba eltett zeller zöldet használom. Házi kenyér mindig akad itthon. Most magvas, zablisztes kenyeret sütöttem, abból használtam fel pár szeletet. A rozmaring igen jól bírja a hideget, még mindig szép zöld kint a kertben. Természetesen szárított zöld fűszert is használhatunk.

Hozzávalók a leveshez:
30 dkg zeller
1 csokor zeller zöld 
5 dkg vaj
1 evőkanál liszt
1 dl tej
1 tojássárgája
só, bors ízlés szerint
1,5 liter csirke alaplé

Hozzávalók a kenyérkockához:
3 szelet kenyér
1 evőkanál vaj
rozmaring, csipet só


Elkészítés:
A zellert megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, a zeller zöldet felaprítjuk. A vaj felén félig puhára pároljuk. Feleresztjük a húslével, puhára főzzük. A megmaradt vajból és a lisztből rántást készítünk,és a leveset berántjuk vele. Összeturmixoljuk, ha szükséges, sóval, borssal ízesítjük. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel, állandó keverés mellett a levesbe öntjük. Forrásig hevítjük.
Amíg a leves fő , elkészítjük a kenyérkockákat. A szikkadt kenyeret apró kockákra vágjuk. A vajat felhevítjük a serpenyőben, rádobjuk a kenyérkockákat ,megpirítjuk. A végén beleszórjuk az apróra vágott rozmaringot, és megszórjuk egy csipet sóval.

A levest forrón tálaljuk.




2015. január 4., vasárnap

Rozmaringos- olajbogyós rózsa kenyér

A recept megjelent a Kifőztük januári számában


Hozzávalók:
50 dkg BL 80-as liszt
2,5-3 dl tej-víz keveréke(lisztfüggő)
2 dkg élesztő
csipet cukor
3 kávéskanál só
2 evőkanál olaj
Továbbá:
1 ág friss rozmaring
magozott olajbogyó tetszés szerinti mennyiségben
  

Tetejére: lenmag, szezámmag

Elkészítés:
A kimért mennyiségből elveszünk 1 dl vizet, 10 dkg lisztet, 1 dkg élesztőt. Alaposan összekeverjük a csipet cukorral, és letakarva szobahőmérsékleten tartjuk 1-1,5 órát. Ezalatt a tészta felfut, hólyagot vet. Hozzávegyítjük a többi hozzávalót, és kézzel, vagy géppel, rugalmas tésztát dagasztunk. A dagasztás végén beledagasztjuk az apróra vágott magozott olajbogyót, az apróra vágott rozmaringot, és a zúzott fokhagymát. Letakarva kelesztjük egy órát. Félidőben egyszer átgyúrjuk, így még rugalmasabb lesz a tésztánk. Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkára borítjuk,a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk.Feltekerjük, és felszeleteljük,mint a kakaós csigát. Egy hosszúkás formába rakjuk,letakarjuk és újabb kelesztés következik legalább 30 percig. Vízzel  lespricceljük, meghintjük a magokkal. Előmelegített , forró, gőzös sütőben sütjük 40-50 percet. Sütés után rácsra tesszük hűlni.

A kenyér Berghoff  edényben készült.