2015. február 14., szombat

Mini pretzel zsemlék

A recept megjelent a Kifőztük februári számában



Hozzávalók 8 db mini zsemléhez:



30 dkg BL 80-as kenyérliszt


1,5 dl langyos tej

1 dkg élesztő
2 evőkanál olaj
2 mokkáskanál só
1 mokkáskanál cukor




A főzéshez:

1 liter víz
fél csomag szódabikarbóna
1 evőkanál cukor




Lekenéshez:

1 felvert tojás
nagy szemű tengeri só




Elkészítés:




A tejet meglangyosítjuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot. A lisztet beleszitáljuk, a sót, az olajat hozzáadjuk. Dagasztógéppel lágy, de nem ragadós tésztát készítünk. Szobahőmérsékleten lefedve 45 percet kelesztjük, majd lisztezett táblán átgyúrjuk. 8 db egyenként 6 dkg-os részre vágjuk, gömbölyítjük, felhasználásig sütőpapíros tálcán pihentetjük 15-20 percet.

Egy fazékban feltesszük a vizet főni. Hozzáadjuk a cukrot és a szódabikarbónát. A forrásban lévő vízben a  zsemléket 25-25 másodpercig főzzük oldalanként. Egy szűrőlapát segítségével a kerek sütőedénybe pakoljuk, aminek az alját előzőleg sütőpapírral kibéleltünk. Erre azért van szükség, mert a főtt zsemlék sülés közben könnyen odaragadnak az edény aljához. Tojással lekenjük, éles késsel, pengével tetszőleges bemetszést ejtünk rajta, megszórjuk a sóval, 190 -200 fokon sütjük 30 percet, vagy amíg szép barnára nem sül.





A zsemlék a Berghoff sütőedényében sültek