2015. szeptember 26., szombat

Welsh rarebit tükörtojással

A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában


Hozzávalók 4 személyre:

4 szelet kenyér
5 dkg vaj
1 evőkanál liszt
15 dkg vörös cheddar sajt
2 kávéskanál csípős mustár
1,5 dl sör
Cayenne-bors
1 evőkanál Worcestershire szósz

továbbá:
4 tojás
zsiradék

Elkészítés:
A felolvasztott vajon a lisztet zsemleszínűre pirítjuk. Beleöntjük a sört, és az egészet sűrű mártássá főzzük. Végül a lereszelt sajtot is beletesszük. Folyamatosan kevergetjük, amíg el nem olvad. Sózzuk, belekanalazzuk a mustárt, kevés Cayenne-borssal és a Worcestershire szósszal fűszerezzük. Sűrűn folyós állagúnak kell lennie.
A kenyereket megpirítjuk, elosztjuk rajtuk a krémet. Forró grillsütőben megsütjük. A melegszendvicseket frissen készített tükörtojással a tetejükön tálaljuk.


2015. szeptember 16., szerda

Körtemostarda

A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában



Hozzávalók:
1 kg körte
5 dkg aszalt sárgabarack
15 dkg cukor
2 teáskanál mustármag
4 teáskanál mustár
1,5 dl almaecet
1 teáskanál csili pehely
egy késhegynyi cayenne bors
1 darabka friss gyömbér reszelve
1,5 dl víz





Elkészítés:
A körtét alaposan megmossuk. Kettévágva magházától megtisztítjuk,kockára vágjuk. Egy fazékba öntjük a vizet  a cukorral, 10 percig sziruposra főzzük. Hozzátesszük a fűszereket, az almaecetet, a körtét. 5-6 percig főzzük, vagy amíg a körte meg nem puhul. 
Kissé lehűtjük, majd sterilizált üvegekbe töltjük. Légmentesen lezárjuk, dunsztoljuk. Elkészíthetjük friss fogyasztásra is, ilyenkor nem kell dunsztolni, csak hűtőben tartani. 
Tehetünk hozzá többféle  apróra vágott aszalt gyümölcsöt is.
Pikáns, édeskés, csípős , mustáros íze remekül illik sültekhez.


Tipp: a mostarda olasz eredetű gyümölcsköret, főtt és sült húsok kísérője. Hagyományosan többféle gyümölcs és aszalvány keverékéből készítik, pikáns, édeskés, csípős, mustáros íze remekül illik a sültekhez. Ha friss fogyasztásra szánjuk, nem kell dunsztolni, csak hűtőben tárolni.