2015. december 21., hétfő

Narancsos csokoládés fonott kalács


A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában

Hozzávalók
50 dkg liszt
1 csipet só
5 dkg cukor
2 dkg friss élesztő
2,2 dl langyos víz
1 egész tojás
1/2 dl olaj
1 narancs reszelt héja
a töltelékhez:
10 dkg étcsokoládé
6 dkg vaj
1 evőkanál keserű kakaópor
2 evőkanál cukor
a tálaláshoz:
porcukor


A lisztet a dagasztógép üstjébe szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a vizet, az élesztőt belemorzsoljuk, rászórunk egy kevés cukrot. Az ujjunkkal összekeverjük, kevés lisztet húzunk rá a tál széléről, és 10 perc alatt az élesztőt felfuttatjuk. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és alaposan kidagasztjuk. Letakarva 1 órát pihentetjük.
Mielőtt a tésztát kinyújtanánk, elkészítjük a tölteléket. A csokoládét és a vajat mikrohullámú sütőben vagy vízgőz fölött megolvasztjuk. Belekeverjük a kakaóport meg a cukrot, és sima masszává keverjük.




Amikor a tészta megkelt, deszkára borítjuk. Kettévesszük, és nagy, vékony téglalapokká nyújtjuk. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a deszkát nyújtás előtt nagyon vékonyan lekenjük olajjal, így nem fog visszaugrani a tészta. Ha kész az első lap, a töltelék felét széles pengéjű késsel elkenjük rajta, majd feltekerjük. A másik lappal ugyanígy járunk el. Letakarva 10 percet pihentetjük. Ez idő alatt a töltelék megköt kissé, és könnyebb lesz a tésztával dolgozni. Mindkét rudat hosszában kettévágjuk, és a vágással felfelé helyezzük el, kettőt-kettőt egymásra, kereszt alakban. Körben haladva, egyesével a szálakat kör alakúra fonjuk. A kalácstésztát sütőpapírral bélelt tepsire emeljük. 160 fokon 20 percig sütjük, vagy amíg szép barnára nem sül. Porcukorral tálaljuk.

Ez egy szép nagy kerek fonott kalács lesz. ha valaki kisebbet szeretne, akkor a tésztát és a tölteléket felezni kell és a folyamatot kétszer kell végigcsinálni. Így két kisebb kalácsot kapunk.



2015. december 19., szombat

Szilvalekvárral töltött mézeskalács


Gyakran előfordul, hogy a kelleténél több mézeskalácsot sütünk, mint ami igazán elfogyott volna. Vagy nem sikerül szépre, vagy már unalmas az írókázás. Sietős, gyors megoldás , ha lekvárral ragasztunk össze egyet-egyet.

Hozzávalók 70-80 db-hoz
70 dkg liszt
3 tojás
10 dkg cukor
35 dkg méz
5 dkg vaj
1 kávéskanál szódabikarbóna
szilvalekvár a töltéshez

Habosra keverjük a tojást, a cukrot, a mézet és a vajat, majd beleadagoljuk a lisztet. A szódabikarbónát is hozzáadjuk, és  jól összedolgozzuk a tésztát. Lisztezett deszkán 3 mm vastagságúra nyújtjuk. majd tetszőleges formákra szaggatjuk, 200 fokra előmelegített sütőben sütjük. Vigyázat, nagyon gyorsan megsül!
Ezután szilvalekvárral összeragasztunk egy egy darabot.











2015. december 17., csütörtök

Tejszínes almaleves habgaluskával

A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában



Hozzávalók
5 dl cukormentes almalé
4 tojássárgája
7 dkg nyírfacukor
2 dl habtejszín
2 dl tej
3 dl víz
1 vaníliarúd
a habgaluskához:
4 tojásfehérje
1 csipet só
10 dkg porcukor



Az almalevet 5-10 percig kis lángon főzzük; ezalatt kissé besűrűsödik, majd kihűtjük. A tojássárgáját a cukorral kikeverjük. A tejszínt, a tejet és a vizet a vaníliarúd kikapart magjaival felfőzzük. A cukros tojáshoz szedőkanállal teszünk a forró léből, alaposan elkeverjük, majd az egészet a tejszínes keverékhez vegyítjük. Lassú tűzön besűrítjük. Langyosra hűtjük, és az almalevet is belekeverjük.
A habgaluskához a tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval és a cukorral. Teáskanállal gyöngyöző vízbe szaggatjuk. Mindkét oldalát 1-1 percig főzzük, majd szűrőkanállal óvatosan kiszedjük. A levest tányérokba szedjük, és a habgaluskával tálaljuk.
Hidegen vagy melegen egyaránt finom.



2015. december 11., péntek

Tiramisukeksz



A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában is


Hozzávalók
a tésztához:
30 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
20 dkg lágy vaj
10 dkg nyírfaporcukor
1 evőkanál rum
1 tojás
a forgatáshoz:
néhány evőkanál nyírfacukor
a szóráshoz:
keserű kakaópor
a krémhez:
20 dkg mascarpone
5 dkg lágy vaj
1 csomag vaníliás cukor (10 g)
1/2 teáskanál azonnal oldódó kávé
2 evőkanál nyírfaporcukor




A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, majd elmorzsoljuk benne a vajat. A tojással és a rummal összegyúrjuk. Diónyi gombócokat formázunk a tésztából, és nyírfacukorban megforgatjuk. A golyókat sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kissé távolabbra sorakoztatjuk, és pohár aljával mindet kissé lenyomkodjuk. 160 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a kekszek széle barnulni nem kezd; ez 6-8 perc. Ezután kihűtjük.
A krémhez a mascarponét a vajjal alaposan kikeverjük, és ízesítjük a többi hozzávalóval.
2-2 kekszet krémmel megtöltünk, a tetejüket kakaóporral megszórjuk. Érdemes 1 éjszakát pihentetni, másnapra megpuhul.


2015. december 7., hétfő

Fügés-mazsolás-diós kenyér

A recept megjelent a Kifőztük novemberi számában is



Hozzávalók 1 kerek kenyérhez
20 dkg kenyérmag
1,2 dkg friss élesztő
50 dkg kenyérliszt
10 dkg világos rozsliszt
3,5 dl víz
2 evőkanál olívaolaj
3 kávéskanál só
továbbá:
1 marék pirított dió
1 marék mazsola
2 füge








A fügét és a diót apróra vágjuk, az utóbbit száraz serpenyőben megpirítjuk.
A hozzávalókból tésztát dagasztunk. A végén belegyúrjuk a mazsolát, a diót és a fügét. Langyos helyen a duplájára kelesztjük. Ezután a kezünkkel ellapogatjuk, cipót formázunk belőle, majd szakajtóban kelesztjük további 45 percet. Előmelegített, forró vaslábasba borítjuk, fedővel lefedjük. 20 percig 220 fokon, további 20-30 percig 200 fokon sütjük. Mielőtt kivesszük, 5 percig fedő nélkül hagyjuk pirulni.
Önmagában is nagyon finom, de sajtokkal az igazi.



2015. december 6., vasárnap

Ünnepi almás kalács



A hagyományos, kedvenc almás kalácsunkat varázsolhatjuk ünnepi hangulatúvá egy karácsonyi kiszúróval.





Hozzávalók
35 dkg liszt
15 dkg vaj vagy zsír
csipet só
2 evőkanál cukor
fél csomag sütőpor
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
1-2 evőkanál tejföl
1-2 evőkanál barna cukor
1 kg alma tisztán mérve reszelve
őrölt fahéj, kardámom
cukor ízlés szerint
4-5  evőkanál darált dió
közepes méretű csillag formájú kiszúró







Elkészítés

Az almát héjastól lereszeljük, egy hőálló edényben megpároljuk. Közben ízesítjük a fűszerekkel , a cukorral. Kihűtjük. Amíg az alma hűl, elkészítjük a tésztát. 
A lisztet átszitáljuk. Hozzáadjuk a sót, cukrot, a sütőport. Elkeverjük. A zsiradékkal elmorzsoljuk. Beledolgozzuk a tojásokat és a tejföllel közepes keménységű tésztát készítünk. 1/3 részét félretesszük, a többi tésztát tepsi méretűre nyújtjuk. A zsírozott tepsibe simítjuk. Megszórjuk a dióval. Rásimítjuk a kihűlt tölteléket. A maradék , félretett tésztát vékonyra nyújtjuk. Csillag formájú kiszúróval kiszaggatjuk a tésztát, az alma tetejére pakoljuk úgy, hogy kissé fedjék egymást. A tojásfehérjével lekenjünk, megszórjuk egy kevés barna cukorral. Előmelegített 180 fokos sütőben sütjük 20 percet, vagy amíg szép barna nem lesz a tésztánk teteje.