2016. június 28., kedd

Hagymás minikenyér

A recept megjelent a Kifőztük júniusi számában is


Ez a sütőforma a legjobb választás azoknak, akik szép, formás "kocka" zsemlét, minikenyeret szeretnének sütni.Szinte mindenféle recepthez alkalmas, a kedvenc zsemle, kenyérreceptünket bátran használhatjuk, csak a hozzávalókat kell egy kicsit átvariálni. Méretre szabni.


Sütőforma: Cookori


Mérjetek, szabjatok, vagy használjátok ezt a hagymás változatot. Sütésre fel! 



  • Hozzávalók 8 db-hoz
  • 40 dkg liszt
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,2 dl langyos joghurt vagy aludttej
  • 1 teáskanál só
  • 5 dkg vaj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • a formához: kevés zsiradék
A hagymát apró kockákra vágjuk, a vajon megpirítjuk, kihűtjük. A lisztet dagasztótálba szitáljuk,a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a joghurtot, elkeverjük a cukorral, és belemorzsoljuk az élesztőt. Ha megkelt, hozzáadjuk a sót, és alaposan kidagasztjuk, végül a sült hagymát is hozzádolgozzuk. A tésztát letakarva a duplájára kelesztjük. 8 egyenlő részre osztjuk, a zsiradékkal kikent formába rakva további 30 percig pihentetjük. 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük, majd 180 fokra csökkentve a hőmérsékletet további 20 percig vagy addig hagyjuk sülni, amíg szép barna nem lesz. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.







2016. június 24., péntek

Meggypuding

A recept megjelent a Kifőztük júniusi számában is 


  • Hozzávalók 5 db 2 dl-es formához, 2 dl-es bögrével mérve:

  • 1,5 bögre víz
  • 1/4 bögre kukoricakeményítő (3,2 dkg)
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 70 dkg meggy
  • 1/2 bögre nyírfacukor (10 dkg)
  • 3 evőkanál frissen facsart citromlé
  • a tálaláshoz:
  • tejszínhab
  • gyümölcs


A vizet, a kukoricakeményítőt és a sót összekeverjük. A tojássárgáját habverővel alaposan beledolgozzuk.
A meggyet kimagozzuk, turmixgépbe rakjuk a cukorral és a citromlével, nagy fokozaton pürésítjük. Fazékba öntjük, és felforraljuk. A vizes keményítőhöz öntünk 1 bögrényit a forró gyümölcspüréből. Alaposan elkeverjük, majd a maradék pürét is hozzávegyítjük. Gyakori kevergetés közben felforraljuk. 2 percig főzzük, majd azonnal poharakba, formákba töltjük. 2 órát pihentetjük, és tejszínhabbal, gyümölccsel tálaljuk.

Tipp: a desszerthez remekül felhasználhatók a fagyasztott gyümölcsök, de friss vagy másfajta gyümölcsökből is készülhet.



2016. június 21., kedd

Szamócás cseresznyés mini galette





Az erdei szamócának párja nincs. Hihetetlen illatával már messziről csalogatja az erdőben sétálókat. Gombázni, túrázni indultunk mi is. Kétféle vadcseresznyét, erdei szamócát, gombát virágokat  szedtünk. 



Hozzávalók 8 db-hoz

15 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
1 evőkanál cukor
csipet só
50 ml jéghideg víz

50 dkg szamóca és cseresznye vegyesen
4 evőkanál cukor
2 evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál vanília kivonat
8 db teljes kiőrlésű édes  keksz vagy zsemlemorzsa

1 tojás a kenéshez






A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csomagolva egy órát a hűtőben pihentetjük.



A cseresznyét kimagozzuk a szamócát megtisztítjuk. A cukorral, étkezési keményítővel összekeverjük. A tésztát 8 egyenlő részre vágjuk, mindegyiket gömbölyítjük. Egyesével 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk , széleiket körben felhajtjuk, ujjunkkal összecsíptetjük. A kekszeket összetörjük és a piték aljára szórjuk. A gyümölcsös tölteléket elosztjuk a  korongokon.Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, megkenjük a felvert tojással , majd előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percig sütjük.








2016. június 16., csütörtök

Caprese saláta tésztával, rukkolával




A recept megjelent a Kifőztük magazinban is




Hozzávalók
20 dkg farfalle tészta
frissen őrölt bors
1 közepes vöröshagyma
4 evőkanál balzsamecet
1 teáskanál nyírfacukor
4 evőkanál olívaolaj
10 dkg mozzarella
30 dkg koktélparadicsom
10 dkg rukkola


A tésztát bő, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, kihűtjük.
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és az ecettel, sóval, borssal, cukorral ízesítjük. Belekeverjük az olívaolajat. Az öntetet összevegyítjük a tésztával. A mozzarellát lecsepegtetjük, ha nagyobb darabot használunk, akkor apróbb falatokra tépkedjük. Kevés rukkolát félreteszünk a díszítéshez, a többit  felaprítjuk. A koktélparadicsomokat félbevágjuk. Az egészet összeforgatjuk a tésztával, ízlés szerint fűszerezzük, és a félretett rukkolával díszítve tálaljuk.


2016. június 11., szombat

Piknik tésztasaláta üvegben



A recept megjelent a Kifőztük májusi számában is







Hozzávalók 4 db 1/2 l-es üveghez
4 dl joghurt
fokhagyma
zöldfűszerek
olívaolaj
1 citrom
20 dkg főtt tészta
1 kígyóuborka
2 sárgarépa
20 dkg koktélparadicsom
1 kisebb jégsaláta


A joghurtot elkeverjük ízlés szerint sóval, zúzott fokhagymával, aprított zöldfűszerekkel, kevés olívaolajjal és a citrom kifacsart levével.
A megtisztított zöldségeket tetszőleges darabokra vágjuk, majd az öntettel és a tésztával a csavaros tetejű befőttevegekbe rétegezzük.


Tipp: főtt vagy sült húsokkal gazdagíthatjuk.



2016. június 10., péntek

Magazin ajánló

               Amikor kezembe veszek egy újságot, legyen az gasztronómiai vagy más témájú, rögtön a fotókat nézem meg. Vizuális beállítottságom mellett amatőr fotósként is szemlélem. 

                 A Stahl magazin májusi különszáma az Ínyenc ízek könnyedén szemnek tetsző. Izgalmas receptek,, praktikák, ötletek  mellett klassz fotók. Ha röviden akarnám összefoglalni ennyi elég is lenne. Már a címlap remek fogást ígér, nem mindennapi körettel. Magyaros konyhát vezető háziasszonyok is kedvet kaphatnak hozzá, hisz a lencse itt teljesen új  szerepet kap. Köretként viszi a hátán a lazacszeleteket.




                  A köszöntőt mindig szívesen olvasom. A rövid összefoglaló mellett Wichmann Anna mindig egy kedves történettel , hasznos ötletekkel kedveskedik. Szívem szerint a Tudásmorzsák rovatot mindig kivágnám és lefűzném valami gyűjtőmappába. Igaz, eddig is tisztában voltam vele, hogy a sárgarépa főve kevésbé vitamindús, mint nyersen, hogy az eperben rengeteg C-vitamin van,  de mindig jól jön ha erre emlékeztetnek. A magazin aktuális receptjeihez igazodva fűszerkeverékek receptjét is megtaláljuk, valamit pro-kontra eldönthetjük, hogy akarunk -e gyümölcscentrifugát vagy nem. Lírai vonalon is kedveskedik nekünk az újság egy -egy idézettel. 
             Az aktuális , szezonális gyümölcsök, hozzávalók főszerepet kapnak , kiegészítve remek hozzávalókkal. Praktikus tanácsokat kapunk a málna fagyasztásáról , tárolásáról, felhasználásáról. A csokoládés málnapite pl. olyan gyönyörűséges, hogy rögtön kedvet kap az ember az elkészítésére. A nagyadag, a másnap is felhasználható ételek mellett a rizottókészítés  rejtelmeit is elsajátíthatjuk. A karcsúsító olasz fogások remek recepteket rejtenek, Egy-egy klasszikus, újszerű, könnyed receptbe bújtatva. Az eper és a bogyós gyümölcsök felhasználására a könnyed kora nyári desszertek egyszerű, könnyen elkészíthető recepteket kínálnak. 


2016. június 9., csütörtök

Füstölt sajtos, burgonyás kocka

A recept megjelent a Kifőztük májusi számában is

Hozzávalók
50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
1/2 dl langyos tej
12,5 dkg vaj
3 evőkanál főtt, áttört burgonya
1 tojás
1,5 dl tejföl
10 dkg reszelt füstölt sajt
1 csapott evőkanál só
1 kávéskanál cukor
a tetejére:
1 tojás
5 dkg reszelt füstölt sajt

Az élesztőt a cukorral a tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, a sajtot, a burgonyát, elmorzsoljuk bennük a vajat. Kis mélyedést készítünk a közepére, ide adagoljuk a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztős tejet. Az egészet jól összedolgozzuk. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk; ha nagyon ragad, szórunk még hozzá lisztet. Amikor összeállt, kb. 1/2 órát letakarva pihentetjük. Lisztezett felületre borítjuk, és a kívánt vastagságra nyújtjuk. Megkenjük a tojással, megszórjuk a sajttal. Éles késsel 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk, és tepsibe sorakoztatjuk. További 1/2 órát pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.







2016. június 3., péntek

Cseresznyés-meggyes krémsajtos pite




Ropogós tésztaréteg, krémes, sajtos , szaftos gyümölcsös töltelékkel. Ha igazán szép pitét akarunk sütni, akkor szánjunk rá időt. Készítsünk elő vonalzót, egy klassz zenét, mert itt aztán figyelni kell, és mértani pontossággal vágni. :) Jó munkát hozzá. :) 




Hozzávalók:

A tésztához

30 dkg liszt
5 dkg cukor
csipet só
20 dkg hideg vaj
6-7 evőkanál hideg víz

A töltelékhez

1 kg cseresznye-meggy vegyesen
20 dkg cukor
3-4 evőkanál étkezési keményítő

A krémsajtos részhez

10 dkg krémsajt
5 dkg cukor
10 dkg görög joghurt
1/2 citrom reszelt héja
1 evőkanál étkezési keményítő

1 tojás a kenéshez





Elkészítés

A lisztet gyúrótáblára szitáljuk, hozzáadjuk a sót,cukrot, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a hideg vizet. Rugalmas tésztát gyúrunk, 1/3-2/3 arányban elosztjuk,fóliába csomagolva hűtőbe tesszük.

A krémsajtos részhez az összes hozzávalót robotgép tartályába rakjuk, alaposan összekeverjük. Felhasználásig félretesszük. 

A töltelékhez a cseresznyét, meggyet kimagozzuk, egy nagyobb tálban összekeverjük a cukorral és a keményítővel.
A tészta nagyobb felét kinyújtjuk, tapadásmentes piteformába simítjuk. A kisebbik felét a pite díszítéséhez használjuk. Itt aztán mindenki a fantáziájára bízva készítheti el a fedő réteget. Lehet csak szimplán kinyújtani, beborítani a gyümölcsöt, csíkokra vágni egy derelyevágóval, fonatot készíteni. Ha igazán szép és mutatós pitét szeretnénk, akkor bizony vonalzóra is szükségünk lesz. 
Először a fonatot készítettem el. 3 db vékony csíkot vágtam a kinyújtott tésztából, óvatosan, hogy ne nyomjam össze a tésztát megfontam, félretettem. A kibélelt piteformába aljára rakjuk a krémsajtos tölteléket,, majd  a meggyes tölteléket is. A csíkozáshoz  vékony és vastag csíkokat vágtam, úgy, hogy lelógjanak a forma széléről. Váltakozva, egymás alatt-fölött átbújtatva megfontam. A széleket alaposan összenyomkodtam, hogy a töltelék ne folyjon ki. Lekentem tojással, és a hármas fonattal körbe "szegtem". Ezzel eltüntettem a szépséghibákat a széleken. A fonatot is lekentem. 
Előmelegített sütőben sütjük 200 fokon 30 percig, majd a hőmérsékletet 180 fokra mérsékelve sütjük még 30-40 percet. 

Sütés után minimum 2 órát pihentetjük. Így a töltelék is megszilárdul annyira, hogy vágható legyen.