2016. november 30., szerda

Gyömbéres-fahéjas almaleves

A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazinban is.



Hozzávalók
  • 5 nagyobb alma
  • 1 kávéskanál reszelt gyömbér
  • 1,5 kávéskanál őrölt fahéj
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • 1 citrom kifacsart leve
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 3 dl Mizo laktózmentes tej
  • 1 pohár Mizo laktózmentes tejföl (150 g)
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • a tálaláshoz:
  • habcsók (elhagyható)

Elkészítés

Az almát meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk, a gyümölcshúst vékony szeletekre vágjuk. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi, fűszerezzük, hozzáadjuk a citromlevet, a sót, a cukrot, és 10 percig főzzük. A tejet és a tejfölt csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel, majd hőkiegyenlítéses módszerrel behabarjuk vele a levest. Pár percig még főzzük, ha szükséges, után ízesítjük. Forrón, habcsókkal tálaljuk.



2016. november 28., hétfő

Gyors hajtogatott tepertős pogácsa

A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazinban is.


Hozzávalók
  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 15 dkg tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 3 kávéskanál só
  • 15 dkg darált, fűszeres tepertő
  • a tetejére:
  • 1 tojás
Elkészítés

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, elmorzsoljuk benne a vajat. Kis mélyedést készítünk a közepébe, ide tesszük a tejfölt, a tojássárgáját és az élesztős tejet. Az egészet jól összedolgozzuk. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk; ha nagyon ragadna, szórunk még hozzá lisztet. Kb. 1/2 órát letakarva kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk, és a kívánt vastagságra nyújtjuk. A darált tepertővel vékonyan megkenjük, és bejgli módjára feltekerjük. Így is pihentetjük 20 percet. Kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és tepsibe sorakoztatjuk. Itt további 1/2 órát pihentetjük. A felvert tojással lekenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Tipp: ezzel a technikával szép, réteges lesz a pogácsa, és hamarabb elkészül. A nyújtáskor legyünk óvatosak, hogy a rétegek megmaradjanak.

2016. november 1., kedd

Kurkumás-ecetes karfiol

A recept megjelent a Kifőztük októberi számában is


  • Hozzávalók 4-5 db 7 dl-es üveghez

  • 1,5-2 kg karfiol
  • üvegenként 1/2 friss csilipaprika (elhagyható)
  • 2 l víz
  • 20 dkg cukor
  • 2,5 dl ecet (10%-os)
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál kurkuma
  • babérlevél
  • egész bors
  • koriandermag
  • mustármag
  • 1 kávéskanál borkénpor



A befőttesüvegeket tisztára mossuk, sterilizáljuk. A megtisztított karfiolt kisebb darabokra szedjük. A vizet felforraljuk, ízesítjük a cukorral, az ecettel, a sóval és a kurkumával. Kihűtjük, belekeverjük a borkénport is. Közben az üvegek aljára tetszőleges mennyiséget szórunk a fűszerekből, elrendezzük bennük a karfiolt. Felöntjük az ecetes lével, légmentesen lekötjük, és hűvös helyre tesszük. Ízlés szerint készíthetjük csípős paprikával is.