Kenyérről először....



Fehér kenyér gyorsan.
Vagy expressz.
Vagy minél hamarabb.
Vagy öreg tészta nélkül.
Vagy kovász nélkül.
Egyszerűen élesztővel.
Akár ezeket a címeket is adhattam volna a mai posztnak.
Egyre jobban, és egyre gyakrabban foglalkoztat a kérdés, hogy munka mellett is sütöm itthon a kenyeret. Még ha macerás is. Még ha idő igényes is. Akkor is. Ezt elhatároztam. Most már szinte napi rutinná vált. Meg az is, hogy néha nem teszek a tésztába sót, esetleg kihagyom az élesztőt,vagy egyszerűen nincs itthon öreg tészta. Sehol.
Meg aztán az ember fia iskolába jár, a férj dolgozik, meg a feleség is. Aztán jönnek a gyerekhez barátok is. És ők szeretnek együtt enni. Imádják a francia pirítóst. De pont olyan legyen a kenyér mérete, mint a piritós sütőnek! És nehogy legyen benne valamilyen mag???!!!!! Jesszus!

Nos ilyen körülmények között sült ez a kenyér. Na nem" játszott" mindegyik egyszerre, de...




Gyakran készül köretnek a sütőben héjában sült krumpli. Becsomagolva alufóliába és bedobva a sütő aljába. Kényelmes, és egészséges köret. Míg sül a hús, addig megsül a köret is.
Ezekből a megsült krumplikból dobtam bele néhányat ebbe a kenyérbe, és mondhatom, nagyon finom ízt ad az egyszerű fehér kenyérnek. Gyakran sütök kenyeret. Napi szinten. Minden lehetséges módot kipróbáltam már, de vannak ételek, amihez csak a fehér kenyér illik. Most írhatnám azt, hogy direkte krumplis kenyeret akartam sütni, de pont nem volt itthon főtt krumpli. Nem, nem, ez nem így történt. Egyszerűen eszembe jutott, beledobtam a tésztába, és kész. Jó lett. Intenzív krumplis íz.

Aki ismer, tudja, hogy régóta és sokféleképpen sütöm itthon a kenyeret. Minden változatát, variációját kipróbáltam már. Mániákus kenyérsütésben "szenvedek ".....


 


Recept:


60 dkg BL 80-as liszt
3,2 dl víz (vegyesen tejjel, ki , hogy szereti)
1 kk cukor
2 dkg élesztő
2 tk só
2 ek olaj
1 kh aszkorbinsav

fel lehet turbózni egy kisebb krumplival, vagy burgonyapehellyel.


Elkészítés:

Az élesztőt 2 dl folyadékkal ,a cukorral és 20 dkg liszttel( a kimért 60 dkg mennyiségű lisztből )jó alaposan elkeverjük. És meleg helyen felfuttatjuk. Én mostanában az ablakpárkányra teszem, olyan szépen rásüt a nap. Amikor szép bugyborékos, és magasra feljön akkor dagasztógépbe, vagy a kenyérsütő üstjébe öntjük és a többi hozzávalóval szép, rugalmas tésztát dagasztunk.
A tésztát a duplájára kelesztjük, (félidőben átgyúrjuk! ezt Limarától tanultam és milyen igaza van) és ízlés szerint formázzuk. Nálunk a hétköznapokra a "kocka" kenyér válik be. Ez pont befér a pirítós sütőbe:) :) :) Szóval formázás után sütőzacskó, és sütőforma. Ismét a duplájára kelesztjük, éles pengével néhány helyen bevágjuk, vizet spriccelünk a zacsekba. És mehet a forró sütőbe.
 Ez a kenyér ennek a receptnek az alapján  készült, annyi változtatással, hogy ment bele még 3 közepes héjában sült krumpli megtörve, és valamivel kevesebb folyadék. A dobozban meg jó sütni, mert ha lágyabb  is lesz a tésztánk a krumplitól, a forma megtartja...
 



Ebből az alapreceptből aztán bármilyen formában lehet sütni a kenyeret. Kedvelt variáció nálunk még a két kis hosszúkás forma, vagy a két kis buci....mindkettő esetében a tésztát ketté veszem és egymás mellett fedett tepsiben, vagy jénaiban, vagy sütőzacskóban sütöm....
 




Megjegyzések

  1. Gyönyörű kenyereket sütsz! Én is a kovász nélkülit szoktam sütni és meg vagyunk elégedve vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Én hétköznap, ha nincs öregtésztám akkor sütöm ezt a változatot. De ha időm engedi, akkor bizony a jó kovászos hosszú kelesztésű kenyeret szeretem sütni.

      Törlés
  2. Ilyen gyors kenyeret én is szoktam sütni / krumpli nélkül /.
    Van, amikor a tepsi közepére teszem, hogy direkt laposabb kenyér legyen belőle. Vacsorára --- életveszélyes!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen tényleg veszélyes....csak az a baj, hogy legtöbbször akkorra sül ki....

      Törlés
  3. Jaj, de jól néz ki, finom friss házi kenyér, nincs is annál finomabb...:)

    VálaszTörlés
  4. Jaj nekem!De szépek!:)Ügyes vagy nagyon, nagyon!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép és biztosan finom is.
    Üdv:Olgi néni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések