Kolbászos bableves

 

Valahogy sehogy sem akar alakulni ez a tavaszi, szép időjárás. Reggel -5 fok volt az emeleten, ma pedig éppen csak elérte a + 5-öt. A szomszéd néninél lefagyott a gyönyörűséges hóvirág és nem berzenkedtem felvenni a téli kabátot sem:(((
 Tavaszi zöld ide, vagy oda, még mindig jól esik egy gazdag, tartalmas, meleg leves. 

Ez a leves kísérleti szándékkal főződött, és meggyőződésem, hogy fog még főződni nem kísérleti jelleggel is. Az elmúlt hetekben házi készítésű, saját gyártású projektbe kezdtünk. Sonkát, szalonnát, húsokat pácoltunk , füstöltünk.Készítettünk házi füstölt kolbászt is Gabojsza receptje alapján, nagyon finom lett! Kísérlet- képpen egy kisebb  adagot citromos ízesítéssel füstöltünk fel, ami már nyersen , megsütve is osztatlan sikert aratott.

Egyszerű bablevest készítünk, amit jól bezöldségelünk. Sárgarépa, zeller és a zöldje, hagyma, fokhagyma, gyökér, karalábé darabolva. A száraz babot (kb. fél kilót) megfőzök. Én mindig kuktában készítem, mert elfelejtem előző este beáztatni, főleg ha aznap ötlöm ki mi lesz a menü. Fokhagymával, babérlevéllel, kevés sóval majdnem készre főzöm a babot. A majdnem kész állapotnál bezöldségelem, és hozzáadom a karikára vágott kolbászt, jelen esetben citromosat. Ha minden megpuhul vékony paprikás, fokhagymás rántást készítek, ezzel és egy jó adag tejföllel készre főzöm. Pikánssá teszi egy kis plusz citromlé, de anélkül is nagyon finom.

Citromos kolbász receptje....ha valaki rászánná magát , hogy otthon elkészítse:

10 kiló félkövér disznóhús, melynek 1/3-a zsiradék
3 dkg őrölt cayanne bors
1 dkg őrölt kömény
5 db citrom
25 dkg só

A húst  a zsiradékkal ledaráljuk. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. Hozzáadjuk a húshoz. Hozzákeverjük a fűszereket, és nagyon alaposan összedolgozzuk.Kolbászbélbe töltjük, és szikkadás után hideg füstre tesszük, amíg el nem nyeri a világos barna színt. Hűvös helyen tárolva 2 hónapig eláll. paprikás krumpliba, bablevesbe főzve jön ki igazán finom íze. De frissen megsütve is nagyon finom.

Forrás: Falusi disznóvágás ( by Tolnai Kálmán)




Megjegyzések

  1. egy jó nagy tányérral rendel:) citromos kolbász..wow:)

    VálaszTörlés
  2. Húú, ez nem semmi! Imádom az ilyen tartalmas leveseket...:) A citromos kolbász izgalmasan hangzik! Édesanyámnak mutattam a töltelékkel készült levesedet, és egyből nekiállt, holnap kóstolok...:)

    VálaszTörlés
  3. Brutáááááál...:DDDDD

    "Lájkoltam":)))

    VálaszTörlés
  4. Mondtam Neked, én sütésre csináltam, útra és kolbászkákat. A citromos kolbi pedig fííínom ! A bableves VALaMIVEL ....az meg szuper !

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű edényben tálalva csoda-finom leves!!!

    VálaszTörlés
  6. az 1., 3. csudálatos! odavagyok :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések