Pita kenyér






Egy újabb recept a régi bejegyzéseim közül. Állandó vendég nálunk ez a pita kenyér. Mindenki szereti. rendkívül változatosan és sokoldalúan felhasználható.
Már sokszor  sütöttem  pita kenyeret, de eddig valahogy elkerülte a recept a blogot.... pedig régóta terveztem. A recept annyira jó, hogy minden változtatás nélkül a Limara változatát használom. 




Pita tészta:
  • 3 dl langyos víz
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olívaolaj
  • 50 dkg liszt, lehet graham liszt is
  • 1 tk. cukor
  • 3 dkg élesztő

 Elkészítés:

 A hozzávalókból  lágyabb tésztát dagasztok, majd hagyom duplájára kelni.Nálunk a kisebb,olyan "könnyenakezembefoghatom" méretű kenyerek váltak be , ezért én a megadott mennyiséget 12 egyforma részre osztom. Kis pogácsákat gömbölyítek belőlük és hagyom 10 percig pihenni. Kerek kis  formákat , lapocskákat nyújtok belőlük és ismét hagyom őket 30 percig pihenni. Előmelegítem a sütőt. lehet rácson is , vagy sütőlapon is sütni. Pár perc alatt készre sülnek. Amikor szépen felpúposodik a tészta akkor jó.






Dagasztás , kelesztés,darabolás gömbölyítés, pihentetés, nyújtás, pihentetés , sütés, töltés.....mindennel és mindenhogy, ki hogy szereti...gyrosnak vagy éppen tekercsnek. Ha tekercsnek készül, akkor vaslapon, vagy jófajta vas serpenyőben nyílt láng felett megsütöm a lapokat, ilyenkor vékonyabbra nyújtom.Sütés után nedves konyharuhával takarom le, így nem szárad ki és lehet tekerni.








gyrosnak

és tekercsnek

Megjegyzések

  1. Azta mennyire jól néz ki...gyorsan be kell szereznem paradicsomot és salátát, mert úgy az igazi!

    VálaszTörlés
  2. Édes Istenem, hogy ez milyen jól néz ki!! Eszméletlen:)

    VálaszTörlés
  3. Szuper jó! :) A gyerekek gyakran kérnek gyrost, most már pitában fogom nekik tálalni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha egyszer megsütöd nem lesz megállás:))) Tavaly a munkahelyemen közel 50 db-ot sütöttünk....

      Törlés
  4. Ez is elmentve...:)) jaajj istenem, már van egy pár pékáru a listámon amit meg szeretnék sütni!!! Nagyon szépek ezek a bucik!!

    VálaszTörlés
  5. Az utolsó fotótól teljesen megéheztem!!! :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések