CroissantCroissantból sokféle recept létezik. Van amelyiknek készítése akár 2 napot is igénybe vesz. Ez a recept azért ennél sokkal egyszerűbb, és pár óra alatt megvan. Hajtogatott vajas  leveles tészta. A recept Gondaanyutól származik. Nagyon szeretjük. Belül finom, lágy tészta, kívül ropogós leveles réteg.És a hajtogatás is egyszerű. Figyelmesen elolvasva kezdők is belejönnek 1-2-re :)

Az eredeti recept ITT található.Hozzávalók:


52+8  dkg liszt
20 dkg vaj
1 tojás
2 dkg élesztő, 6 gr sütőpor
kiskanál só
5 dkg cukor
evőkanál citromlé
tej, víz kb 3 dlElkészítés:


 A szobahőmérsékletű vajat 8 dkg liszttel összedolgozzuk, tégla alakúra formázzuk és hűvös helyre tesszük.Én általában beteszem a fagyasztóba, de csak addig amíg annyira dermed meg, hogy az ujjammal még be tudom nyomni.

A maradék lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük benne a sütőport.Beleütjük a tojást, sót, cukrot, citromlevet hozzáadjuk.
Kb. 3 dl víz és tej keverékkel könnyen gyúrható  tésztát dagasztunk karos dagasztóval, kézzel vagy akár a kenyérsütő géppel.  A víz lisztfüggő!!!! nekem most nem kellett az egész mennyiség. csak fokozatosan adagoljuk...a lényeg, ne legyen túl lágy a tészta, inkább rugalmas.

Deszkán lóhere alakúra nyújtjuk, igazgatjuk és a közepére tesszük a vajat.A közepén tulajdonképpen ott kell hagyni egy púpot, arra kell a vaj, a széleit pedig kihuzigálni lóhere alakúra.  Ráhajtjuk négy oldalról a tésztát. Így kapunk egy kis csomagot.Konyharuhába csomagolva a hűtőben pihentetjük fél órán át.
Ezután a tésztát deszkán, vagy munkalapon hosszú keskeny lappá nyújtjuk.
Gondolatban hat részre osztjuk.  Az alsó egy hatodot felhajtjuk. Felülről kéthatod részt lehajtunk, hogy összeérjenek a tészta végei.
Ezután az alsó kisebb részt felhajtjuk, és a felső kimaradó részt ráhajtjuk.Letakarva hűvös helyen egy órán át pihen. Ekkor kivesszük a hűtőből,az összehajtogatott tésztát elforgatjuk magunk előtt 90 fokkal, ismét kinyújtjuk, mégegyszer hajtogatunk,ugyanúgy mint az előbb .Újra egy órát pihen a tészta.Kivesszük a hűtőből a pihentetett tésztát.Én ilyenkor egyszerűen ketté vágom a tésztát, és így dolgozom tovább. Egyszerűbb, és el is férek kényelmesen. A fele tésztát kinyújtjuk, de már nem hajtogatjuk. kb 4-5 mm vastag lapot kapunk. Ezt 8 db háromszög formára vágjuk. Miközben tekerjük fel húzzuk, nyújtjuk a lapokat, hogy minél több rétege legyen.A tészta másik részével is ugyanígy járunk el.  
Sütőlapra pakoljuk,nem kell semmivel kenni.  Forró sütőben kezdjük sütni. Csak akkor fognak szépen elválni a rétegek. kb. 10 perc elteltével mérsékeljük a hőt 180-200 fokra. 20 perc alatt gyönyörű barnára sülnek. 

Tölthető is, de önmagában is nagyon finom.

Megjegyzések

 1. Szuper szimpatikus. Kérdésem lenne. Ezt írod:

  "Gondolatban hat részre osztjuk. Az alsó egy hatodot felhajtjuk. Felülről kéthatod részt lehajtunk, hogy összeérjenek a tészta végei.
  Ezután az alsó kisebb részt felhajtjuk, és a felső kimaradó részt ráhajtjuk.Letakarva hűvös helyen egy órán át pihen. Ekkor mégegyszer hajtogatunk, de előtte elfordítjuk 90 fokkal.Újra egy órát pihen a tészta.
  Én ilyenkor egyszerűen ketté vágom a tésztát, és így dolgozom tovább."

  Na, "ekkor mégegyszer hajtogatunk, de előtte elfordítjuk 90 fokkal a tésztát". Itt nyújtás nélkül hajtogatsz? A megkelt gombócot meg lehet nyújtás nélkül hajtogatni?

  Köszönöm előre is. Az első croassant recept, aminek hajlandó lennék nekiállni. :))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindjárt javítom...annyira érthetőre akartam, hogy kihagytam bizonyos részeket.
   De nézz be Gondaanyuhoz a linken, hátha az érthetőbb:DDD

   Törlés
  2. Javítottam, remélem így már érthető:DDD

   Törlés
  3. Köszönöm Babette, jövő héten nekibátorodom! :)

   Törlés
 2. minswn tiszteletem. én egyszer fogtam hozzá életemben...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem lehet elrontani...annyira egyszerű, pedig nekem is mumus volt:)

   Törlés
 3. Csodás, hátha lesz egyszer türelmem hozzá?) És ismét olyan szép rusztikus képek:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kati4 köszönöm! Olyan finomakat sütsz, főzöl, ez pár óra, közben lehet jönni, menni, filmet nézni:) Én azt csináltam tegnap:)))

   Törlés
 4. élesztő is, sütőpor is?
  na, ilyent se hallottam még. de nem is érdekel, ha írod, hogy ez a tuti, én elkészítem. ezek olyan remekül néznek ki, hogy lehetetlen nekik ellenállni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen! Gondaanyu is írta, nem tudja miért, de a recept ezt írja.Más recepteknél aszem 2,5 dkg az élesztő, lehet azt váltja ki. próbáld meg!

   Törlés
 5. Babette ez annyira gyönyörű, szerintem elkészítem...

  VálaszTörlés
 6. Csak egy kis darabot kérek szépen... vagy egy kis csücsköt... :) Nagyon szépek a képeid.

  VálaszTörlés
 7. Ezer éve nem sütöttem croissant-t... Ezek a mesebeli képek totál meghozzák a kedvemet, hogy nekifogjak :-))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hajrá! Nálam is így van. Aztán amikor eszembe jut, akkor sütöm hetekig. Oszt megunjuk.

   Törlés
 8. Nagyon guszták, imádom. Most biztos nem állok neki, de a fejemben elraktároztam a receptet:)

  VálaszTörlés
 9. Ezt nekem is ki kell próbálnom, az tuti!

  VálaszTörlés
 10. Nagyon jól néz ki, én még sosem próbáltam de talán majd most :)

  VálaszTörlés
 11. Annyira hangulatosak a képeid, nagyon szeretem őket! Na meg persze a croissant is, gyönyörű! :)

  VálaszTörlés
 12. hannka! nagyon kedves vagy! Köszönöm! örülök, hogy tetszenek a képek...

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések