Hamburger




A hétvégén ketchupot készítettünk.A ketchuphoz házi hamburger is jár, úgy az igazi. Fincsi zsemlékkel és húspogácsával.Sok-sok zöldséggel.
A zsömlék egy picit túlkeltek, de ez csak még foszlósabb, puhábbá tette őket.
Ha hamburgert készítek gyakran használom Limara receptjét. Most külföldi oldalon kutakodva ezt a receptet találtam, egy kicsit módosítottam rajta.





 Hozzávalók:


60 dkg liszt
2 teáskanál szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss
1,5 teáskanál só
3 evőkanál cukor
3 vőkanál olaj, vagy olvasztott vaj
1 tojás
2,5-3 dl tej víz keveréke
tetejére 1 tojás, szezámmag

Elkészítés:

A hozzávalókból lágy tésztát dagasztunk és a duplájára kelesztjük. 12 egyforma részre osztjuk. Gömbölyítjük. A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk,én szeretem, ha nem gömbölyűek amikor megsülnek, így egy kicsit meglapítom a zsemlék tetejét,tojással megkenjük, szezámmaggal megszórjuk. Duplájára kelesztjük. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép barnára sütjük





Hamburgerhús készítése:

A hamburger akkor finom, ha a hús mennyisége nagyjából azonos a zsemlékkel. A zsemlék kb. 10 dkg súlyúak, így a húst is így számoljuk. Minimum 1 kg kell ehhez a mennyiséghez. A darált húst (marha, pulyka, sertés...ki mivel szereti) fűszerezem sóval borssal, fokhagymával, 1 fej apróra vágott vöröshagymával, ketchuppal, mustárral. Kis darabokra elosztom, kilapogatom, kevés zsiradékon teflonban megsütöm mindkét oldalát. Zöldségekkel, ketchuppal,mustárral, majonézzel, sajttal tálalom.

A Ketchup receptje előző bejegyzésemben megtalálható:









Megjegyzések

  1. Igen, én is külföldi oldalról variáltam receptet, mert a puffancs számomra max az átkos kényszer hambizsemije. Meg totál lelapítottam kelesztés előtt, és megpirítom a belsejét mikor kettévágom használat előtt. Istenem, az ameriai tipusokat jobban szeretem, mint a magyar csalamádést...))

    VálaszTörlés
  2. Önmagukban a zsemlék is nagyon guszták, hát még hamburgerré varázsolva! :) De megennék most egyet, nagyon jólesne, annyira guszta! :)

    VálaszTörlés
  3. ó mamám! :) ellenállhatatlanok a fotóid! biztos ki fogom próbálni ezt a zsömlereceptet, mert elképesztő gyönyörűek, és ahogy megpakoltad őket.... most nagyot nyeltem :))

    VálaszTörlés
  4. hol a házi kechup receptje amiről a cikk elején van szó? Mert az sehol nincs leírva?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://babette-babettefz.blogspot.hu/2012/08/ketchup.html

      Törlés
    2. Köszönöm a linket...a bejegyzésben is pótoltam:)))

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések