Rozsos írós kenyérpite


Szeretnék egy nagyon egyszerű kenyeret ajánlani. Azoknak is, akik nem mernek belefogni a kenyérsütésbe, és azoknak is, akik épp egy kellemes hétvégére készülnek barátaikkal, családjukkal. Ideális kísérője egy sütögetős összejövetelnek.


Hozzávalók:

40dkg BL 80 kenyérliszt
10 dkg világos rozsliszt (készülhet tk. rozsliszttel is, de akkor kicsit növelni kell a folyadék mennyiségét)
2,5 dkg friss élesztő
3 dl író /ennek hiányában joghurt-tej keveréke/
1kávéskanál méz
2 teáskanál  só
2 dkg olvasztott vaj







Elkészítés:

A liszteket beleszitáljuk egy nagyobb tálba, vagy kenyérsütő gép üstjébe. Mindenképpen abba, amiben majd dagasztani fogunk. Közepébe mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot. Az író/folyadék felét ráöntjük az élesztőre, óvatosan kevés lisztet hozzá húzva összekeverjük az élesztőt a folyadékkal. Lisztet hintünk rá.

Letakarjuk,megvárjuk, amíg az élesztős elegy felfut  és szépen berepedezik, hólyagossá válik a teteje. Ez kb. 30 perc. Ezután a a többi hozzávalót is beletesszük és kissé lágyabb, de rugalmas kenyértésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük. Ha megkelt lisztezett táblára borítjuk. 5 dkg-os  kb. 20 kis darabra vágjuk. Zsemle formára gömbölyítjük. Egy 28 cm átmérőjű pite formát szilikonos sütőpapírral kibélelünk. Ebbe pakoljuk a megformázott kis zsemléket . Újabb kelesztés következik kb.25-30 percig.
 A sütőt előmelegítjük , aljába kis lábasba vizet teszünk. A megkelt kenyeret 180-200 fokon sütjük 35-40 percig,míg szép barna nem lesz . Tetejét díszíthetjük petrezselyem vagy más fűszernövény  levelekkel, melyeket kevés felvert tojással tudunk odaragasztani.



A recept megjelent a Kifőztük magazin augusztusi számában


Zöldfűszeres juhtúrós mártogatóssal is kínálhatjuk. 

Zöldfűszeres juhtúrós mártogatós

Hozzávalók:
10 dkg juhtúró
20 dkg tejföl
4 evőkanál aprított friss bazsalikom, kapor, kakukkfű, tárkony vegyesen

Tipp:
Ezt a kenyérpitét bármelyik kedvenc kenyér receptünből elkészíthetjük.

További kenyér receptek a blogon

Megjegyzések

  1. Annyira gyönyörű, mentem is a receptet a kinti sütögetős hétvégére! :)

    VálaszTörlés
  2. Rossz nevet adtál a posztnak. Nyugodtan hívhatjuk a hogyan kínozzuk Vikit című bejegyzésnek. Nagyon de nagyon bejön nekem :)

    VálaszTörlés
  3. Looks wonderful and I'm sure it tastes terrific!!! Thank you.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések