Kemencében sült kenyérlángos


Valahogy kimaradt...mindig be akartam írni, de kimaradt...mert mindig sütjük, van hogy egyszerre több tíz tepsivel? De most megpróbálok a "löttyintésnyi olaj", és a "pár kanálnyi" mértékegységektől megválni :)

Ezt a kenyérlángost otthoni körülmények között gázsütőben sütve is el lehet készíteni, mi általában(szinte mindig) kemencében szoktuk.

Az első és legfontosabb a kemence felfűtése. 2-3 óra hossza a kemencétől függ. A lényeg, nem kell a parazsat kikaparni, mint a kenyérsütésnél. Amikor már jó forró a kemence a parazsat egyszerűen hátra kell tolni a kemence végébe. Kicsit szellőztetni, aztán mehetnek be sorba a tepsik. Ne tegyük túl közel a parázshoz, mert a kenyérlángos széle könnyen megég.
Nagyon sokféle receptet hallottam, olvastam, nekünk a következő recept vált be a legjobban saját verzióban:



Hozzávalók 1 nagyobb gáztepsihez:
50 dkg liszt
2-3 szem főtt, áttört burgonya
1,5 dl a burgonya főzővizéből
1 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 tk só
csipet cukor
2-3 evőkanál olaj

Tetejére:
1 nagy tejföl (minimum 375 gr-os)
2 gerezd fokhagyma ,esetleg pár szál medvehagyma apróra vágva
kevés só 
3 fej lila hagyma karikára vágva
kockázott bacon 15-20 dkg
esetleg sajt a tetejére






 Elkészítés:

A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztunk. Hagyjuk a duplájára kelni. A nagy gáztepsinket kikenjük vékonyan zsiradékkal, majd belenyújtjuk a tésztát. Kicsit rusztikusabb , vastagabb lesz a tészta. A kemencébe vetés előtt nem szoktuk sokat keleszteni,mert a kemence hője elegendően megemeli a tésztát. 
Ha otthon , sütőben sütjük, a sütőt elég akkor bekapcsolni, amikor a tepsibe rakjuk  a tésztát.
A tejfölt elkeverjük a zúzott fokhagymával, a sóval. Rákenjük a tésztára, megszórjuk a lila hagymával, majd a baconnel és a forró kemencében/sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük. 







A facebookon csatlakozhatsz hozzánk: A Borsodi Tájház Kemencés baráti Köre szeretettel vár minden kedves érdeklődőt!

Megjegyzések

  1. Ma ilyeneket fogunk sütni egy szép új kemencében. Múltkor hozzáértő vendégnek sült itthon, azt mondta, életében ennél finomabb kemencés lángost nem evett:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések