Egyszerű fehér kenyér

A recept megjelent a Kifőztük májusi számában


Valahol el kell kezdeni....nincs se kovász, se elő tészta, se kenyérmag. Az első kenyér. Lehet próbálkozni. Az első után meg jöhet a sokadik. A kenyérből eltett tészta, a KENYÉRMAG, a hűtőben tárolva egy hétig eláll, a következő kenyér sütésénél pedig egyszerűen hozzáadjuk a tésztához. Felhasználható kovász indításához is. 



Hozzávalók:
50 dkg fehér kenyér liszt
2,5-2,7 dl víz (lisztfüggő)
2 dkg élesztő
csipet cukor
3 kávéskanál só
2 evőkanál olaj


Elkészítés:
A kimért mennyiségből elveszünk 1 dl vizet, 10 dkg lisztet, 1 dkg élesztőt. Alaposan összekeverjük a csipet cukorral, és letakarva szobahőmérsékleten tartjuk 1-1,5 órát. Ezalatt a tészta felfut, hólyagot vet. Hozzávegyítjük a többi hozzávalót, és kézzel, vagy géppel, rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva kelesztjük egy órát. Félidőben egyszer átgyúrjuk, így még rugalmasabb lesz a tésztánk. Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkára borítjuk,10-15 dkg-ot elveszünk belőle. Ez lesz a KENYÉRMAG, amit hűtőben tárolunk a következő kenyér sütéséig. Ezután  hosszúkásra formázzuk. Egy sütőformát kivajazunk, vagy kibélelünk sütőpapírral. Beletesszük a formázott tésztát, letakarjuk és újabb kelesztés következik legalább 40 percig. Előmelegített , forró, gőzös sütőben sütjük 40-50 percet. Sütés után rácsra tesszük hűlni.
Ebből a mennyiségből kb. 70 dkg-os kenyerünk lesz .








Megjegyzések

  1. Na így már talán nekem is menni fog! :-)

    VálaszTörlés
  2. így kell kinéznie egy kenyérnek.............

    VálaszTörlés
  3. Az előmelegített forró sütő hány fokot takar?
    Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legalább 200 fokot. 20 perc után lehet 180 fokra csökkenteni a hőt. De ez sütőtől is függ. És mindenképpen gőzöset! Akkor lesz szép cserepes a kenyér.

      Törlés
  4. A maradék élesztő hogy kerül a tésztába?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszerűen belemorzsoljuk a többi hozzávalóval.

      Törlés
  5. Vizet kell a sütőbe tenni valamilyen edénybe? Ez a gőzös?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a sütő aljába vizet kell tenni egy kis edénybe. A sütés alatt a víz fő a tálkában , így keletkezik a gőz.

      Törlés
  6. szia.es nem teszek vizet az gond?legkeveresel is jo sutni?fedo nelkul sussem?koszonom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A víz mindenképpen kell, mert különben kiszárad a tészta nagyon. Nekem nincs hőlégkeveréses sütőm,ezért nem tudok erre a kérdésedre válaszolni. Ha van mélyebb tálad, akkor sütheted fedővel is, akkor viszont a fedő belsejére kell vizet permetezni.

      Törlés
  7. Remek lett, kicsit sokáig tartott a készítése. Nekem sok folyadékot vett fel a gyúrásoknál, a sütés alatt is locsolgattam, így a sütőpapírnál kicsit vizes lett... De finom lett az állaga, és könnyű tészta!

    VálaszTörlés
  8. Igen, a kenyér készítés nem pár perces munka :) Ha a sütőpapírnál vizesebb lesz, akkor ki kell venni a formából, és a sütőbe visszatenni a kenyeret csak úgy a rácsra. Sütni még pár percig.

    VálaszTörlés
  9. Száraz kovász volt a neve a kenyérmagnak régen. Édesanyám kiszárította és liszt alatt tartotta. Beáztatta sütés előtt. Ugye régen nem volt fagyasztó, valahogyan tárolni kellett.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések