Rozskovászos kenyér céklapürével


A recept megjelent a Kifőztük novemberi számában



 Hozzávalók:

 30dkg kenyérliszt
 10 dkg teljes őrlésű rozsliszt
 25dkg aktív kovász (rozslisztből)
 25 dkg cékla
 1 teáskanál  só
 1 evőkanál olaj
  kb.2 dl víz




Elkészítés:

 A céklát héjastól alufóliába csomagoljuk, és sütőben puhára sütjük. Meghámozzuk, majd az olajjal pürésítjük, kihűtjük.
A kenyér hozzávalóit a kihűlt céklával együtt nagyobb dagasztótálba tesszük, és kézzel vagy géppel kidagasztjuk. A kovászos kenyértészta mindig egy kicsit ragacsosabb, így a folyadékkal érdemes óvatosan bánni. Ha elkészült, kelesztőtálba tesszük, és lefedve 40 percet pihentetjük. Ezután 30-30 perc elteltével még kétszer átgyúrjuk.
A tésztát táblára borítjuk, megformázzuk, majd tiszta, lisztezett konyharuhával bélelt kosárba téve legalább 3-4 órát, vagy hűtőben egy éjszakát kelesztjük.
A sütőt az öntöttvas lábassal együtt előmelegítjük 200-220 fokra. A megkelt tésztát óvatosan a lábasba fordítjuk, a tetejére bemetszést ejtünk, majd lefedett edényben 40-45 percig, forró sütőben sütjük. A sütés befejezése előtt 10 perccel a fedőt levesszük, a kenyér tetejét kevés vízzel megpermetezzük, így sütjük szép barnára.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.


A nyers kenyértészta nagyon szép élénk színű. Sülés közben is megtartja a színét. A kész kenyér inkább már barnás, bordós színű. Mély, intenzív színű őszi gyönyörűség :) Az íze pedig enyhén céklás,  a kovásztól pedig kellemesen savanykás.


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések