Pretzel hamburger füstölt sajttal

A recept megjelent a Kifőztük májusi számában is 


Hozzávalók a zsemlékhez
50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
3 dl víz
1 csapott evőkanál só
1 kávéskanál cukor
1/2 dl olaj
a tetejére:
szezámmag
a főzéshez:
1 l víz
4 evőkanál szódabikarbóna

A lisztet dagasztótálba szitáljuk. A közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a langyos vizet, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, és hagyjuk az élesztőt felfutni. Ezután hozzáadjuk a sót és az olajat. Lágyabb tésztát dagasztunk, lefedve 40 percig kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, 10 egyenlő részre osztjuk, mindet cipóvá gömbölyítjük. Letakarva 20 percet pihentetjük. Közben a vizet feltesszük főni. Forrás után beletesszük a szódabikarbónát, majd a zsemléket oldalanként 1/2-1/2 percig főzzük benne. Szűrőlapát segítségével sütőpapírral bélelt tepsire szedjük, megszórjuk szezámmaggal, a tetejükre tetszőleges bemetszést ejtünk.
Előmelegített, 220 fokos sütőben 15-20 percig vagy addig sütjük, amíg fényes, aranybarna nem lesz. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Szendvicsek, hamburgerek remek alapja lehet.




Hozzávalók 10 db hamburgerhez

10 pretzel hamburgerzsemle
1 fej saláta
ketchup
majonéz
vöröshagyma
uborka
paradicsom
retek
10 szelet füstölt sajt
a húspogácsához:
1 kg darált marha- és zsírosabb sertéshús vegyesen
frissen őrölt bors
2 evőkanál ketchup
2 evőkanál mustár
1 nagy vöröshagyma apróra vágva
5 gerezd zúzott fokhagyma
2 kávéskanál szódabikarbóna
a sütéshez:
zsiradék

A hús hozzávalóit alaposan összekeverjük, kidolgozzuk. Ez azért fontos, hogy a fűszerek jól elkeveredjenek a masszában. A masszát 10 egyenlő adagra osztjuk, nedves kézzel gombócokká formázzuk. Olajjal lekent tálcára rakjuk, a kezünkkel nyomkodva lapos pogácsákat készítünk – akkorák legyenek, mint a zsemle mérete. Teflonos serpenyőben, kevés felhevített zsiradékon a húspogácsák mindkét oldalát 3-4 percig sütjük, majd tányérra szedjük, pihentetjük. A hamburgerzsemlékbe téve, zöldségekkel tálaljuk.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések