Levendulás sárgabarackdzsem



Fogalmam sincs, hogy miért csak most írom be ezt a receptet. Talán nem volt időm éppen akkor fotózni, mikor az előző években készítettem. Biztos senkinek nem mondok újat ezzel a recepttel, de a praktikákat illetően mindenki másképp csinálja. 

Sajnos sárgabarck fánk nincs, így mindig igyekszem  jó minőségű barackot beszerezni. Nem minden üvegbe teszek levendulát. Van egy alap üveg mennyiség, ami a dió érése után megsütendő tetemes mennyiségű zserbóba kell :) Aztán van, a palacsintába , péksüteményre való adag, ami már lehet ízesített, pl. vaníliás, levendulás valamilyen fűszerrel megbolondítva. 




Hozzávalók:

1,5 kg érett sárgabarack
30 dkg cukor
bármilyen bolti zselésítő vagy pektin
1 evőkanál szárított levendulavirág





Elkészítés

A barackot alaposan megmossuk, magját eltávolítjuk. Ebből a mennyiségből fél kilót félreteszünk, a többit héjával együtt ledaráljuk, vagy nagy teljesítményű turmixgépben darabosra turmixoljuk. A félretett barackot kézzel alaposan összenyomkodjuk, majd a ledarált részhez keverjük. Így a kész dzsem darabos  marad. 
Az így kapott gyümölcspépet összekeverjük a zselésítővel, a cukorral és a levendulavirággal. A zselésítő által leírtak szerint főzzük pár percig. Azonnal üvegekbe szedjük, lezárjuk. Fejre állítjuk pár percre, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

A levendula íze 2 hét múlva már érezhető a dzsemben.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések