Almás,diós minigalette
A recept megjelent a Kifőztük gazstromagazinban is |
- Hozzávalók 8 db-hoz
- a tésztához:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 1 evőkanál nyírfacukor
- 1 csipet só
- 1/2 dl jéghideg víz
- a töltelékhez:
- 4 nagyobb alma
- 1 csésze durvára tört dió
- a tetejére:
- 4 evőkanál nyírfacukor
- 2 evőkanál vaj
- 1 tojás
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csomagolva 1 órát a hűtőben pihentetjük. Az almát negyedeljük, a magházát eltávolítjuk, és a gyümölcshúst vékonyra szeleteljük.
A tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket gömbölyítjük, majd 2-3 mm vastagra nyújtjuk. A dióból 1-1 evőkanálnyit a korongok közepére szórunk úgy, hogy a széleken ujjnyi sávot szabadon hagyunk. Az almaszeleteket körberakva elosztjuk a korongokon. A tészta szélét körben felhajtjuk a töltelékre, az enyhén felvert tojással lekenjük, a maradék dióval megszórjuk. Az almás tölteléket meghintjük a nyírfacukorral, majd rámorzsoljuk a vajat. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. Langyosan vagy teljesen kihűlve kínáljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése