Korpás tönköly zsemle


Szerettem volna eltérni a hagyományos zsemle formától, de mindenképpen valami szendvics alapot kerestem. 
Így a kerek forma helyett most apró 6 dkg-os párnákat formáztam a tésztából. Sokkal könnyebben tölthető, kézreálló kis vánkosok lettek.
Hozzávalók:

1 csomag bio világos tönköly sütőkeverék
250 ml langyos víz
100 ml langyos tej
25 gr olvasztott vaj
50 gr tejföl
tetejére tönköly korpa, szezámmag...vagy bármi izlés szerint




A hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd 30-60 percig kelesztjük. Nem kell dagasztani.
Lisztezett felületre borítjuk, majd egyenletes téglalappá igazítjuk, kb. ujjnyi vastagra. 5 perc pihentetés után 12 egyenlő részre vágjuk. Érdemes éles kést használni, vagy egyszerű tésztavágót. Én kissé hosszúkásra szabtam, lehet tetszés szerint négyzeteket is vágni belőle.Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, közben kezünket lisztezzük, hogy a vágott szélek ne ragadjanak.
Vízzel lefújjuk, majd korpával megszórjuk. Átlósan bevágást is tehetünk rá.
Míg a párnácskák kelnek, a sütőt előmelegítjük 200 fokra egy kis tálka vízzel a sütő aljában.
20 percig sütjük gőzös sütőben, majd a vizes edényt eltávolítva még 5-10 percig sütjük, vagy amíg szép barna színe nem lesz.

Kenyér helyett, szendvicsnek is kiváló. 6-7 dkg-os kis vánkosok lesznek ebből a mennyiségből.


A sütőkeverék az alábbi linken érhető el: https://www.naturgoldshop.hu/.../bio-vilagos-tonkoly.














Megjegyzések

Népszerű bejegyzések