Vasárnapi húsleves töltelékkel






Amióta az eszemet tudom nálunk Borsodban töltelékkel készül a húsleves. Amikor Gondaanyu blogjára írni kezdtem,örültem, hogy olyan recepteket is megoszthatok veletek, melyek nem mindenhol ismertek, nem minden tájegységben főzik.Az eredetét már régóta kutatom, de nem találtam igaz megoldást. Már a dédnagyanyám és az ő anyja, nagyanyja is így főzte. Talán a töltött csirke levesben való főzésének maradványa lehet.Az egész csirkét megtöltötték, majd megfőzték a húslevesben. A megfőtt egész töltött csirkét ezután tepsibe rakták, forró zsírral meglocsolták, és ropogósra sütötték.
Tulajdonképpen ugyanúgy készül, mint a töltött csirke tölteléke.

Mi a "hétköznapi" vasárnapokon aprólékból főzzük a húslevest. Ünnepeken, összejöveteleken egész csirkéből, tyúkból, marhából, disznóból. De mindig van benne töltelék. És mindig van vasárnap húsleves....

Emlékszem mikor húgom lelkesen mesélte,hogy pesti barátai milyen nagyot néztek, mikor anyám feltálalta a húsleves után a főtt húst, a zöldségeket és a tölteléket. Tudom, hogy sok helyen mártással eszik a főtt húst, esetleg kenyérrel, de ahogy a mondás is tartja: ahány ház , annyi szokás....


Töltelék a húslevesbe:
az alap:
-tojásonként 1 szelet szikkadt kenyér, vagy 1 db zsemle(ez a mai zsemléknél simán kettőt jelent)
-1 kis fej vörös hagyma
-némi zsiradék kb.1 evőkanál
-1 nagy csokor petrezselyem
- só, bors, piros paprika, ételízesítő
-ízlés szerint fokhagyma 1-2 gerezd

aztán ki, hogy szereti:
- párolt gomba
-csirkemáj
-mindenféle zöld fűszer(nálam most frissen a kertből)
lestyán, kapor, zsálya,zöldhagyma

Elkészítés:
Általában 3 tojásról készítem.
A szikkadt kenyér szeleteket vízbe, vagy tejbe áztatom. Jól kinyomkodom, egy nagyobb tálba helyezem. A tojásokat hozzáadom.
A hagymát apróra vágom, olajon vagy zsíron megfonnyasztom, mehet ez is a kenyérhez. Van aki a petrezselymet a hagymával megdinszteli, én csak frissen aprítom a többi zölddel együtt. ha májat, gombát is szeretnénk, azt a hagymával együtt készítjük. Pár percig a hagymával együtt pirítjuk az apróra vágott gombát, csirkemájat.
Fűszerezzük . Ilyenkor nyáron a kertben sok zöld fűszerem van. Mindig teszek bele egy kis kaprot, lestyánt, zsályát, de csak módjával.
Az egészet összekeverjük. Kóstoljuk. Folpackot kiterítünk egy vágódeszkára és hosszúkás kis rudakat formázunk, betekerjük, két végét elkötjük.Mehet a levesbe úgy a főzés befejezése előtt 1-1,5 órával.



Nem esik szét, nem szakad ki, ha óvatosan , időközönként forgatjuk, hogy mindkét oldala megfőljön. Tálaljuk felszeletelve a főtt húsok és zöldségek mellé a leves után. Igazi laktató második fogás így együtt.Ja és garantáltan elfogy a főtt hús is.


Kínálhatjuk levesbetétnek is,nálunk gyakran készül sóskamártás mellé egészben, sütőben sütve, vagy serpenyőben olajban ezt lábatlannak hívják mifelénk.










Kérlek írjátok meg ha van kedvetek és időtök, TI hogyan eszitek, hogyan készítitek a húslevest.....

Megjegyzések

  1. Ha már a közös főzés elmarad, ki fogom próbálni itthon.

    VálaszTörlés
  2. Gyerekkoromban rengetegszer készített ilyet a nagynéném (ő Zemplénben élt), nagyon szerettem. Köszi, hogy eszembe juttattad :)

    VálaszTörlés
  3. Nálunk nem szokás az ilyen levesbetét, mi inkább csak hússal szoktuk enni, de én pl. nagyon szeretem palacsintatésztával is...:) Lehet majd kipróbálom egyszer, jó ötlet!

    VálaszTörlés
  4. Istenien néz ki! Mostanában nem volt időm és "cérnám" hozzá, de a tyúkot megtölteni és úgy a levesbe főzni is nagyon pazar! Most lehet, hogy megadtad hozzá a lökést, hogy még húsleves szezonban rávegyem magamat! :))

    Micsoda zöldségek! ...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Alexa! üdv itt nálam! Mi is imádjuk a töltött tyúkot, csirkét, de csak ha házi... de minden vasárnap van egy adag töltelék a levesben. A kisfiam nagyon szereti...meg mi is! A zöldségek a kertemből vannak, de ez tavalyi kép. A Kemencetűzről hoztam át.

      Törlés
  5. A tölteléket ugyanígy készítjük mi is, ahogy leírtad, de nem főzzük a húslevesbe -ilyet most először hallottam- hanem sütőben sütjük. De biztos vagyok benne, hogy nagyon finom, ahogy ti szoktátok, úgy is.

    VálaszTörlés
  6. Palágyban is 'töltelék'-kel készül a vasárnapi tyúkhúsleves, ki sem maradhatna belőle, sok petrezselyemzölddel és persze májjal. Mama is szokta alkalmazni a celofános megoldást ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jaj de jó! Tifelétek is? Nekem szívügyem ez a dolog! A mai világban nagyon hiányzik a vasárnapi asztalokról a ráérős , nyugodt tartalmas ebéd. Legyen az húsleves, vagy bármilyen más.

      Törlés
  7. Még nem is hallottam erről :-) Ez a fajta töltelék sült töltött csirke hasában szerepelt nálunk! Mi a levessel együtt esszük a húst is, zöldséget is.

    Húslevest kéne főzni... Ihletet adtál!

    :-))

    VálaszTörlés
  8. Talán a közelség miatt van, nálunk Szabolcsban is ismert a töltelék húslevesben főzése. Férjem anyukája szinte ugyanígy készíti, ő sütőben süti, úgy is finom! Annyira jól néz ki, hogy legközelebb én is főzök a levesbe! :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jól néz ki ez a leves Babette!Nekem nagyon hiányzik nagymamám aranyló húslevese (mind a két nagyijé), amibe ugyan ilyen levesbetét nem kerül(t) csak a hagyományos metélt...Még sosem szántam rá magam, hogy készítsek, de talán nemsokára...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika! Mindenképp próbáld ki! Visszahozza a régi emlékeket:)))

      Törlés
  10. Lehet, hogy ebből született a hús/májgombóc ötlete!?!

    VálaszTörlés
  11. Hát ez nagyon jó ötlet. Ki fogom próbálni, tőled hallottam először, itt az ország másik szegletében mi nem szoktunk ilyet főzni. Nagyon szereti a család a tölteléket és a főtt húst is, így biztosan sikere lesz. Nálunk a töltött csirke készül különleges módon, épp azért, hogy sok töltelék kerüljön a tányérra. Tepsiben rétegezve a kicsontozott kicsit előre főzött csirke husi és a töltelék lerakva és megsütve. A töltelék is egy kicsit más, mert nem áztatott a zsemle, hanem pirított és a hús forró főzőlevével van leöntve és így kerül a szokásos módon fűszerezésre.

    VálaszTörlés
  12. Timea! majd mindenképpen számolj be, hogyan fogadták....Igen ezt én is tapasztalom, hogy van , aki nem is hallott még erről a fogyasztási módról. Ezért szeretem én ezeket a bejegyzéseket.

    VálaszTörlés
  13. Én is szoktam így készíteni, nálunk nagy a töltelék imádat. Olvastam, régen a szegény családokban terjedt el, hogy az emberek jól tudjanak lakni. Ugyanezt a töltelékfélét púpozom csirkecomb bőre alá és sütőben pirosra sütöm. Csak a zsályát nem teszem bele, nem is szoktam használni.De majd utána nézek, milyen is, külsőre és illatra :)

    VálaszTörlés
  14. Megfőztem, nagyon finom lett. Biztosan sokszor készül majd így a húsleves. Bár közkívánatra azért zsemlemártást is kellett csinálnom. De nem baj, van bőven főtt husi is a levesben. Lesz mivel enni mindkettőt. Köszönöm az ötletet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy írtál! örülök, hogy ízlett! nem lehet egy jól bevált , megszokott ízvilágot rögtön lecserélni. Ha van kedved és időd, egy fotót küldenél az email címemre? Persze csak ha szeretnél...

      Törlés
  15. Én Zempléni vagyok,nálunk a húsleves elmaradhatatlan része a töltelék.Tudom milyen sokfelé nem ismerik,ezért is kezdtük el a Zempléni szárnyas és töltelék fesztivál megrendezését a múlt évben.Bár én zsemlemorzsát használok és nem áztatott kenyeret mivel a morzsától könnyebb szivacsosabb a töltelék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nagyszerű! megosztanád velünk, hogy hol és mikor van ez a fesztivál? nagyon érdekelne. És a receptet is, ha szabad kérnem, esetleg emailben az ovoda1@citromail.hu címre. Szívesen kipróbálnám morzsával is. Előre is köszönöm!

      Törlés
  16. Általában sötét húsokból főtt leveseket eszünk, pulykanyak, karajcsont, marha lábszár, és a húst tormával külön esszük meg a leves után. Mi nem szeretjük a levesbetétet, ezért csak olyankor van külön főzött csigatészta a levesbe, ha gyerekes vendégek jönnek, mert a gyerekek mindig keresni szokták. :o)

    De ez a töltelék nagyon jól hangzik, egyszer kipróbálom, mert nagyon szeretem a tölteléket, ezért nálunk gyakran van töltött dagadó vagy csirke.

    VálaszTörlés
  17. Nagyon örülök ennek. Nagymamám is mindig csinált tölteléket. A család őrzi a hagyományokat, ünnepekkor ott a főtt hús, a zöldségek és a töltelék az asztalon, ahogy írtad. A lábatlant is csinálja keresztanyám, csak úgy, olajban kisütve is. Csodálatos ételek ezek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, bizony. A hagyományok tisztelete mindennél fontosabb :)

      Törlés
  18. Nagyon örülök, hogy írtál erről. Nagy családi ünnepekkor nálunk sem hiányozhat a főtt hús, a zöldségek és a töltelék az asztalról. Ahogyan nagymamám is mindig csinálta. A lábatlant is ismerem, főzelékekhez, vagy csak úgy magában, olajban kisütve, nagy kedvenc! Csodás ételek ezek :)

    VálaszTörlés
  19. A mi családunkban is szokás volt, hogy megtöltöttek egy egész csirkét, azt megfőzték a zöldségekkel húslevesnek, majd a léből kivéve, tepsin a sütőben piros ropogósra sütötték, krumplival, salátával ettük, tökéletes vasárnapi kétfogásos laktató ebéd volt, de ez történt olykor a tyúkkal is, töltelék nélkül, vagy külön töltelékkel, már csak a sütőben együtt sütve. Nálunk a töltelékbe a májon, gombán kívül 1-2 főtt tojást is belekockáztak, a többi hozzávaló ugyanaz, mint nálad is. Finom mindenképpen, de kipróbálom így külön levesbe főzve is.

    VálaszTörlés
  20. Ezekszerint tifelétek nem is eszitek cérnametélttel vagy lúdgégével, kiskockával a levest, ha jól értem???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogynem. A levest tésztával esszük, a főtt húst a leves után pedig ezzel a töltelékkel, főtt kruplival, és a leveszöldségekkel esszük. :)

      Törlés
  21. Jajjj, de jó, hogy ezt megtaláltam, lábatlant akarok sütni, de mindig elfelejtem a receptet, így legalább nem kell a Zanyámat zargatnom a receptért :D :D :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések