Magvas,pelyhes kenyérkék

 

Nem terveztem kimondottan "kenyeresblognak" magamat, de ez van. Minden mennyiségben kenyér és társai... 
Ezek e kenyérkék az új kedvencemmel készültek. 5 féle gabona: zab,hajdina,búza,árpa,rozs pehellyé őrölve, némi tökmagliszt kíséretében, amit egy kedves munkatársamtól kaptam.
A családban mindenki szereti az itthon sült kenyeret, de nem mindenki szereti a nagyobb darabos magokat. Én spec imádom, ha itthon lehetne csak magokból kenyeret sütni, akkor azt tenném. A pehely nagyon jó találmány. 
A recept a jól bevált rozsos bucik receptje jól felturbózva.

Recept:

50dkg BL 80-as liszt
10 dkg világos rozsliszt
3,2 dl víz (vegyesen tejjel, ki , hogy szereti)
1 kk cukor
2,2 dkg élesztő
2 tk só
2 ek olaj
1 kh aszkorbinsav
5 ek pehelykeverék:  zab,hajdina,búza,árpa,rozs
3 ek magkeverék:lenmag, szezámmag, napraforgómag de bármilyen más maggal is készülhet
2 ek tökmagliszt , vagy lenmagliszt NAGYON FINOM!



Elkészítés:

Az élesztőt 2 dl folyadékkal, 20 dkg liszttel és a cukorral( a kimért 60 dkg mennyiségű lisztből )jó alaposan elkeverjük. És meleg helyen felfuttatjuk. Én mostanában az ablakpárkányra teszem, olyan szépen rásüt a nap.De bedughatjuk a mikróba is, amiben előzőleg 3 percig melegítettünk egy pohár vizet, vagy forró vizes nedves törlővel is letakarhatjuk. 
Ezt a fázist várjuk ki türelmesen, mert akkor lesz csak szép laza bélezetű kenyerünk, ha a massza felfut, visszaesik és bugyborékos lesz.
  Ez fél-egy óra hossza is lehet, a melegtől függően. Amikor szép bugyborékos, és magasra feljön akkor dagasztógépbe, vagy a kenyérsütő üstjébe öntjük és a többi hozzávalóval szép, rugalmas tésztát dagasztunk. A dagasztás befejezése előtt pár perccel beledagasztjuk a pelyheket, magokat. Újra letakarjuk, meleg helyre tesszük, duplájára kelesztjük. A tésztát ezután 3 egyenlő részre osztjuk, lapos kis téglalapokká nyomkodjuk és feltekerjük, kis bucikákra igazgatjuk.
Ezután tesire rakjuk, szépen egymás mellé. Én a nagy 8 literes jénaiban , fedetten sütöm, de akinek szuper sütője van, az gőzös sütőben is sütheti, de a sütőzacskó is remek megoldás.
Az utolsó kelesztés befejezése előtt a sütőt előmelegítjük. A megkelt tésztákat bevizezzük és jó alaposan megszórjuk a magokkal. 45-50 perc alatt szép ropogósra mosolygósan pirosra sütjük. 30-40 dkg-os kis kenyérkék lesznek.



 









Megjegyzések

  1. Mint eg y bagoly, úgy csináltam magamban: húúúúúú!

    VálaszTörlés
  2. Ha a tökmagot ledarálom, akkor tökmagliszt lesz belőle?
    És ezeket a pelyheket hol tudom megvenni?
    Nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, szerintem az! Attól függ, milyen finomra őrölöd. A pelyheket minden nagyobb bioboltban, esetleg áruházláncokban beszerezheted. Vannak kifejezetten keverékek, pehelymix néven.

      Törlés
  3. Csodásan néznek ki, már alig vártam a receptet! :) Most nincs itthon hozzá mindenem , de amint beszerzem, már sütöm is. Addig is muszáj legalább valami megközelítően finom bucikat csinálnom, még ma! :))

    Nagyon tetszik a fejléced! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szemi! Minden szavadat megértem! Én is így vagyok, ha valami megtetszik, akkor azonnal:DDD
      A fejlécet is köszi! Próbálkozom...

      Törlés
  4. Én miden nap itt vagyok,csak lusta vagyok...:////De látom Te nagyon szorgalmas vagy,csak így tovább:))))Megpróbálok tőled venni egy kis lelkesedést...Köszönöm hogy a havi egy bejegyzés ellenére is ellátogatsz hozzám:))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Niki! Ez nem kérdés. Szeretek nálad lenni:)))

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések