Zsemle kenyérmaggal sütve
A recept megjelent a Kifőztük június számában |
Hozzávalók 7-8 db 9-10 dkg-os zsemléhez:
40 dkg liszt (kenyérliszt)
1-1 dl langyos tej-víz
1,5 dkg élesztő
csipetnyi
cukor
1,5 teáskanál só
10-15 dkg kenyérmag
0,5
dl olaj vagy olvasztott vaj.
3 evőkanál magkeverék
Elkészítés:
A kimért mennyiségből
elveszünk 1 dl vizet, 10 dkg lisztet, az élesztőt és az eddig hűtőben tárolt
kenyérmagot. Alaposan összekeverjük a csipet cukorral, és letakarva
szobahőmérsékleten tartjuk 1-1,5 órát. Ez alatt a tészta felfut, hólyagot vet.
Hozzávegyítjük a többi hozzávalót, és kézzel, vagy géppel, rugalmas, de a
kenyérénél jóval lágyabb tésztát dagasztunk. Letakarva kelesztjük egy órát.
Félidőben egyszer átgyúrjuk, így még rugalmasabb lesz a tésztánk. Ha a tésztánk
megkelt, lisztezett deszkára borítjuk. 7-8 egyforma darabra vágjuk,
gömbölyítjük. Egy kis tálkában összekeverjük a magokat. A megformázott zsemlék
tetejét megforgatjuk benne. Ezután tesszük a kerek sütőformába. Ismét
kelesztjük 30-40 percet. Vízzel alaposan megspricceljük.Előmelegített, forró
gőzös sütőben sütjük 200 fokon, majd 15 perc elteltével a hőt visszavesszük 180
fokra. Így sütjük készre.
Kenyérmag híján keverjünk össze előző este 10 dkg lisztet egy csipet élesztővel, 1 dl vízzel. Takarjuk le, és szobahőmérsékleten hagyjuk egy éjszakán át. Adjuk a tésztánkhoz a kenyérmag helyett.
A kenyérmagról itt olvashattok.
Nagyon guszta
VálaszTörlés