Fügés-kávés kenyér pirított mandulával
A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában |
Hozzávalók:
35 dkg kenyérliszt
5 dkg teljes őrlésű rozsliszt
25 dkg kenyérmag
0,5 dkg élesztő
10 dkg mandula pirítva, aprítva
1 teáskanál őrölt , pörkölt kávé
3 evőkanál aszalt gyümölcs vegyesen (füge, meggy, sárgabarack)
1 teáskanál só
1 evőkanál olaj
kb.2 dl víz
A
kenyérmagot az élesztővel, a vízzel alaposan elkeverjük. A többi
hozzávalóval együtt kézzel vagy géppel kidagasztjuk. A végén óvatosan
beledagasztjuk az őrölt kávét, az aprított aszalékot, és a pirított
mandulát.
Ha elkészült, kelesztőtálba tesszük, és lefedve 20 percet pihentetjük.
Ezután átgyúrjuk, duplájára kelesztjük.
A tésztát táblára borítjuk, megformázzuk, majd tiszta, lisztezett konyharuhával bélelt kosárba téve legalább 1 órát kelesztjük.
A sütőt az öntöttvas lábassal együtt előmelegítjük 200-220 fokra. A megkelt tésztát óvatosan a lábasba fordítjuk, a tetejére bemetszést ejtünk, majd lefedett edényben 40-45 percig, forró sütőben sütjük. A sütés befejezése előtt 10 perccel a fedőt levesszük, a kenyér tetejét kevés vízzel megpermetezzük, így sütjük szép barnára.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A tésztát táblára borítjuk, megformázzuk, majd tiszta, lisztezett konyharuhával bélelt kosárba téve legalább 1 órát kelesztjük.
A sütőt az öntöttvas lábassal együtt előmelegítjük 200-220 fokra. A megkelt tésztát óvatosan a lábasba fordítjuk, a tetejére bemetszést ejtünk, majd lefedett edényben 40-45 percig, forró sütőben sütjük. A sütés befejezése előtt 10 perccel a fedőt levesszük, a kenyér tetejét kevés vízzel megpermetezzük, így sütjük szép barnára.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Áldott, békés karácsonyt kívánok!
Babette
Különleges kenyérke lett! Boldog Karácsonyt!
VálaszTörlésBékés, boldog, áldott karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek! :)
VálaszTörlés