Fügés-kávés kenyér pirított mandulával




A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában


Hozzávalók:
 35 dkg kenyérliszt
 5 dkg teljes őrlésű rozsliszt
 25 dkg kenyérmag
 0,5 dkg élesztő
 10 dkg mandula pirítva, aprítva
 1 teáskanál őrölt , pörkölt kávé
  3 evőkanál aszalt gyümölcs vegyesen (füge, meggy, sárgabarack)
 1 teáskanál  só
 1 evőkanál olaj
  kb.2 dl víz



A kenyérmagot az élesztővel, a vízzel alaposan elkeverjük. A többi hozzávalóval együtt  kézzel vagy géppel kidagasztjuk. A  végén óvatosan beledagasztjuk az őrölt kávét, az aprított aszalékot, és a pirított mandulát. Ha elkészült, kelesztőtálba tesszük, és lefedve 20 percet pihentetjük. Ezután átgyúrjuk, duplájára kelesztjük.
A tésztát táblára borítjuk, megformázzuk, majd tiszta, lisztezett konyharuhával bélelt kosárba téve legalább 1 órát kelesztjük.
A sütőt az öntöttvas lábassal együtt előmelegítjük 200-220 fokra. A megkelt tésztát óvatosan a lábasba fordítjuk, a tetejére bemetszést ejtünk, majd lefedett edényben 40-45 percig, forró sütőben sütjük. A sütés befejezése előtt 10 perccel a fedőt levesszük, a kenyér tetejét kevés vízzel megpermetezzük, így sütjük szép barnára.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.




Áldott, békés karácsonyt kívánok! 

Babette

Megjegyzések

  1. Különleges kenyérke lett! Boldog Karácsonyt!

    VálaszTörlés
  2. Békés, boldog, áldott karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések