Liszt nélküli zabkenyér gazdagon


A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában



Tartalmas, liszt nélküli  kenyér, akár karácsonyi reggelihez is...bár nem vagyok vegetáriánus, de Sarah blogját nagyon szeretem. A recept ötletét is  nála találtam ,  egy kicsit felturbóztam aszalt gyümölcsökkel, és könnyebben beszerezhető hozzávalókkal. A dió, az aszalt meggy, és az aszalt sárgabarack saját termés. A többi egészséges hozzávalókból, pedig igazán remek kenyérkét lehet összedobni. Mániákus sajt rajongóként sós kecskesajtot, vagy valamilyen érett sajtot  ajánlanék hozzá :)

Hozzávalók:
1 csésze dió, mogyoró vegyesen
1 csésze magkeverék ( lenmag,szezámmag,tökmag,
napraforgómag)
1,5 csésze zabpehely
0,5 csésze aszalt gyümölcs(szilva, meggy, sárgabarack, füge, mazsola )
4 evőkanál búzakorpa
2 evőkanál olaj
2 evőkanál méz
1 evőkanál só
1,5 csésze víz





Elkészítés:
A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük. A vizet az olajat és a mézet a keverékhez adjuk. Alaposan összeforgatjuk. Egy edényben legalább két órán át letakarva pihentetjük. Ez idő alatt a víz felszívódik. A magok megduzzadnak. Kenhető masszát kell kapnunk. Ha nagyon száraz lenne, kevés vízzel pótolni lehet. Egy hosszúkás formát kibélelünk sütőpapírral. A masszát beletöltjük. Jól lenyomkodjuk, tömörítjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 percig sütjük.
A formában hagyjuk kihűlni. Másnap szépen szeletelhető, lehetőleg éles késsel.

Boldog készülődést kívánok mindenkinek!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések