Húsvéti joghurtos kalácskenyér
A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában |
Hozzávalók 25,5 cm-es kerek formához
45 dkg BL 55 liszt
1 evőkanál méz
1 teáskanál só
2 dkg friss élesztő
1,5 dl tej
1 nagyobb tojás
2 evőkanál joghurt
2 evőkanál olaj
a rétegezéshez:
1 evőkanál olaj
a kenéshez:
1 tojássárgája
1 evőkanál tej
pár csepp olaj
A lisztet dagasztótálba szitáljuk. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a langyos tejet, a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt. Így hagyjuk 15 percig, ezalatt az élesztő felfut. A többi hozzávalót beletéve közepesen lágy tésztát dagasztunk. Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, vékony téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az olajjal, ettől a rétegek szépen fognak látszani sütés után is. Ezután a tésztát feltekerjük, mint a bejglit. 3-4 cm széles szeleteket vágunk belőle, majd fektetve a formába rakjuk. A tetejét a tojássárgája, a tej és az olaj keverékével megkenjük. Amíg a tészta kel, a sütőt előmelegítjük. 20 perc kelesztés után 180 fokon 20-25 percet sütjük.
Tipp: ez a kenyér remekül illik a húsvéti asztalra.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése