Rozskovászos-joghurtos kenyér öntöttvas lábasban sütve




A recept Megjelent a Kifőztük Áprilisi számában

Hozzávalók 24 cm-es edényhez

20 dkg aktív, erős rozskovász (teljes kiőrlésű lisztből)
40 dkg BL 80 kenyérliszt
2 evőkanál joghurt
2,2 dl víz
2 teáskanál só
1 evőkanál olívaolaj


A kovász készítéséről itt olvashattok.








A kovászt a dagasztógépbe tesszük, a joghurttal és 2,2 dl langyos vízzel elkeverjük, majd hozzáadjuk a sót és az olajat. A szokásos kenyértésztánál lágyabb, de nem ragadós tésztává dagasztjuk. Lisztezett tálba tesszük, letakarva kelesztjük. 3-4-szer átgyúrjuk, hajtogatjuk 1/2 óránként. Ezután kerek cipóvá formázzuk, és lisztezett kelesztőkosárba rakjuk, majd több órán át kelesztjük; az idő függ a kovász erősségétől és a hőmérséklettől is. Amikor a tészta szépen megemelkedett, az a sütőt az öntöttvas lábassal együtt előmelegítjük 250 fokra. A tésztát óvatosan a forró edénybe borítjuk, tetszőleges bemetszést ejtünk rajta, vízzel alaposan lepermetezzük, a fedőt rátesszük. Így sütjük 30 percet, majd a hőmérsékletet 200 fokra mérsékeljük. További 15 percet, majd fedő nélkül még 5 percet sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések