Narancsos csokoládés fonott kalács


A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában

Hozzávalók
50 dkg liszt
1 csipet só
5 dkg cukor
2 dkg friss élesztő
2,2 dl langyos víz
1 egész tojás
1/2 dl olaj
1 narancs reszelt héja
a töltelékhez:
10 dkg étcsokoládé
6 dkg vaj
1 evőkanál keserű kakaópor
2 evőkanál cukor
a tálaláshoz:
porcukor


A lisztet a dagasztógép üstjébe szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a vizet, az élesztőt belemorzsoljuk, rászórunk egy kevés cukrot. Az ujjunkkal összekeverjük, kevés lisztet húzunk rá a tál széléről, és 10 perc alatt az élesztőt felfuttatjuk. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és alaposan kidagasztjuk. Letakarva 1 órát pihentetjük.
Mielőtt a tésztát kinyújtanánk, elkészítjük a tölteléket. A csokoládét és a vajat mikrohullámú sütőben vagy vízgőz fölött megolvasztjuk. Belekeverjük a kakaóport meg a cukrot, és sima masszává keverjük.




Amikor a tészta megkelt, deszkára borítjuk. Kettévesszük, és nagy, vékony téglalapokká nyújtjuk. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a deszkát nyújtás előtt nagyon vékonyan lekenjük olajjal, így nem fog visszaugrani a tészta. Ha kész az első lap, a töltelék felét széles pengéjű késsel elkenjük rajta, majd feltekerjük. A másik lappal ugyanígy járunk el. Letakarva 10 percet pihentetjük. Ez idő alatt a töltelék megköt kissé, és könnyebb lesz a tésztával dolgozni. Mindkét rudat hosszában kettévágjuk, és a vágással felfelé helyezzük el, kettőt-kettőt egymásra, kereszt alakban. Körben haladva, egyesével a szálakat kör alakúra fonjuk. A kalácstésztát sütőpapírral bélelt tepsire emeljük. 160 fokon 20 percig sütjük, vagy amíg szép barnára nem sül. Porcukorral tálaljuk.

Ez egy szép nagy kerek fonott kalács lesz. ha valaki kisebbet szeretne, akkor a tésztát és a tölteléket felezni kell és a folyamatot kétszer kell végigcsinálni. Így két kisebb kalácsot kapunk.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések