Teljes kiőrlésű zsemle királybúzalisztből





A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin februári számában is
Előző bejegyzéseimben a királybúzalisztet kenyerek sütésére használtam. Bátran állíthatom, hogy péksüteménynek is remek liszt alap. A teljes kiőrlésű liszt ellenére a tészta és a megsült péksütemény nem volt sűrű, inkább laza, puha. 




Hozzávalók 10 db-hoz
30 dkg Király búzaliszt
30 dkg teljes kiőrlésű Király búzaliszt
4 dl víz
3 dkg friss élesztő
1 csapott evőkanál só
2 evőkanál kukoricacsíra-olaj
5 evőkanál magkeverék
a tetejére:
apró szemű zabpehely

A sütést megelőző este dagasztótálba teszünk 1 dkg élesztőt, és 1 dl langyos vizet, 10 dkg teljes kiőrlésű lisztet , majd nokedli állagú tésztát keverünk belőlük. Letakarva 1 éjszakán át hagyjuk kelni.
Másnap reggel – a magkeverék kivételével – a megmaradt hozzávalókat beletéve lágy, de rugalmas tésztát dagasztunk. Az utolsó pár percben a magkeveréket is beledolgozzuk. Letakarva kelesztjük 25 percet. Lazán átgyúrjuk, majd ismét kelesztjük 30 percet. Amikor a tészta a duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket gömbölyűre formázzuk, a tetejüket vízzel alaposan lepermetezzük. A vizes felükkel a zabpehelybe mártjuk, majd mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Letakarjuk, újra a duplájára kelesztjük, majd 200 fokra  előmelegített, gőzös sütőben 20-25 percet sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Remek szendvicsalap. De egy egyszerű kakukkfüves vajjal is kiváló :)


A lisztekről bővebb információt itt találtok:






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések