Céklával színezett tojás

Hozzávalók kb. 1 literes üveghez: 

6-8 főtt keménytojás

kb.4,5 dl víz

1/2 dl 10%-os ecet

10dkg cukor

1 teáskanál só

 1 nagyobb fej cékla

a tojáskrémhez:

 a céklával pácolt tojások

 1 teáskanál vaj

 1 teáskanál mustár

 2 evőkanál tejföl

 só, frissen őrölt bors

 

A páclé hozzávalóit kis lábosba téve felforraljuk, és 4-5 percig gyöngyözve főzzük.
A céklát megpucoljuk, apróra vágjuk és a tojásokkal olyan üvegedénybe tesszük, amit légmentesen le tudunk zárni. Ráöntjük a felforralt páclét, és lefedjük. Ha a lé nem fedne el mindent teljesen, akkor az üveget időnként megrázogatjuk. Amikor kihűlt, 12-48 órára hűtőbe tesszük.

Minél tovább tartjuk a céklalében, annál intenzívebb színt kapunk. 
 Hűtőben tartva, az üveg felbontását követően 2-3 napig fogyasztható. A tojás ebben a formájában is nagyon dekoratív. Ha tovább szeretnénk dekorálni, akkor a tojáskrémhez a tojásokat kettévágjuk, a sárgáját kiszedjük. A hozzávalókat villával pépesítjük. Az elkészült étel a kaszinótojáshoz hasonló, a húsvéti asztal dísze is lehet. 
Sonka mellé vagy magában, zöldségekkel tálaljuk.

Ha van megmaradt cékla savanyúság levünk azzal is elkészíthetjük. 





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések