Céklával színezett tojás
Hozzávalók kb. 1 literes üveghez:
6-8 főtt keménytojás
kb.4,5 dl víz
1/2 dl 10%-os ecet
10dkg cukor
1 teáskanál só
1 nagyobb fej cékla
a tojáskrémhez:
a céklával pácolt tojások
1 teáskanál vaj
1 teáskanál mustár
2 evőkanál tejföl
só, frissen őrölt bors
A páclé hozzávalóit kis lábosba téve
felforraljuk, és 4-5 percig gyöngyözve főzzük.
A céklát megpucoljuk, apróra vágjuk és a tojásokkal olyan üvegedénybe tesszük,
amit légmentesen le tudunk zárni. Ráöntjük a felforralt páclét, és lefedjük. Ha
a lé nem fedne el mindent teljesen, akkor az üveget időnként megrázogatjuk.
Amikor kihűlt, 12-48 órára hűtőbe tesszük.
Minél tovább tartjuk a céklalében, annál intenzívebb színt kapunk.
Hűtőben tartva, az üveg
felbontását követően 2-3 napig fogyasztható. A tojás ebben a formájában is nagyon dekoratív. Ha tovább szeretnénk dekorálni, akkor a tojáskrémhez a tojásokat kettévágjuk, a sárgáját kiszedjük. A hozzávalókat
villával pépesítjük. Az elkészült étel a kaszinótojáshoz hasonló, a húsvéti asztal dísze is lehet.
Ha van megmaradt cékla savanyúság
levünk azzal is elkészíthetjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése