Rozsos zsemle esti kovászolással
Hideg zord estékre forró kakaóval.....és most nézem, hogy még nincs is fent a recept, pedig ez a nagy kedvenc :)
Hozzávalók:
60 dkg kenyér liszt
10 dkg rozsliszt
kb. 4 dl folyadék( víz, tej, joghurt)
2,5-3 dkg élesztő
1 tk. cukor
2 tk. só
1 nagy evőkanál főtt krumpli
Elkészítés:
Előző nap este :
a dagasztótálba teszünk az élesztő mennyiségéből 1 dkg-ot és a receptben megadott mennyiségből elvéve 1 dl langyos folyadékkal, 10 dkg rozsliszttel a cukorral nokedli szerű tésztát keverünk.
Letakarva egy éjszakán át hagyjuk kelni.
Másnap reggel:
a maradék hozzávalókat hozzáadjuk és lágy, de rugalmas tésztát dagasztunk. Meleg helyre tesszük kelni. Félidőben átgyúrjuk.
a dagasztótálba teszünk az élesztő mennyiségéből 1 dkg-ot és a receptben megadott mennyiségből elvéve 1 dl langyos folyadékkal, 10 dkg rozsliszttel a cukorral nokedli szerű tésztát keverünk.
Letakarva egy éjszakán át hagyjuk kelni.
Másnap reggel:
a maradék hozzávalókat hozzáadjuk és lágy, de rugalmas tésztát dagasztunk. Meleg helyre tesszük kelni. Félidőben átgyúrjuk.
Amikor a duplájára kelt a tészta lisztezett deszkára borítjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk. Ez kb.8-10 dkg-os darabokat jelent. Hosszúkásra formázzuk és a tepsibe bekészített sütőzacskóba, vagy csak egyszerűen tepsire pakoljuk.
Ezután újra duplájára kelesztjük a zsemléket. A sütőt előmelegítjük. A sütőzacskók belső tetejére vizet permetezünk, a zsemléket tetszés szerint magokkal szórjuk , vagy egyszerűen úgy hagyjuk. Forró sütőben szép pirosra sütjük. Ha gőzös sütőben sütjük, akkor a sütő aljába kis lábasba vizet teszünk és sütés közben is legalább kétszer permetezünk vizet a sütőtérbe.
Kedves Babette!
VálaszTörlésSzeretem az ilyen, lassú kelesztésű zsemléket, amit már este előkészíthetünk.
Éjszakára hol hagyjuk kelni:
Szobahőmérsékleten, a hűtőben vagy...?
Edit
Én szobahőmérsékleten szoktam a konyhapulton. Az a jó, ha kicsit túlkel a massza.
TörlésNe is mond! Friss zsemle és forró kakaó... esetleg egy kevés tea vaj is hozzá! Megyek bedagasztom... Nagyon guszta!
VálaszTörlésKöszi!
TörlésCsodaszépek, nincs is jobb reggel a friss, ropogós zsemlénél! :)
VálaszTörlésA zsemlék, ha ügyes vagy kisülnek reggelire, de csak a kovászt érlelem éjszaka.
TörlésÜdv!
VálaszTörlésGyönyörűek ezek a zsemlék!
Hány fokon érdemes sütni?
Köszönöm! Magas hőfokon (200-220) az elején úgy 20 percig , majd kicsit csökkenteni.
Törlés