Fonott kalács
Nem szoktam recepteket ismételgetni, de ezt most megteszem. Ez a tészta, ez az eljárás nemcsak a hagyományos már előzőekben leírt "csíkos" kalácsnak remek. Fonottan készítettem most. Remekül működik. Nem kel túl, szépen megtartja a formáját, és hihetetlenül foszlós. Nem beszélve arról, hogy nem kell csak egyszer keleszteni.
Dagasztás közben úgy tűnhet, hogy keményebb a tészta az átlagosnál. Ez azért van, mert nincs kelesztve, hanem dagasztás után rögtön formázva. De a formázás után a 40 perces kelesztés bőven elég.
Aki nem szereti az édesítő ízét, az természetesen cukorral is elkészítheti. Ehhez a mennyiséghez 8-10 dkg cukor kell. A receptben leírtakból 6 db 20 dkg-os kis fonott kalács készíthető.
Az első próba itt: Vaníliás kalács édesítővel
Hozzávalók:
60 dkg liszt
3 dl tej
1 dl étolaj
3 dkg élesztő
csipet só
30 szem édesítő tabletta vagy
10-15 dkg cukor
3 ek. keserű kakaópor
1 mokkáskanál vanília kivonat
1 tojás a kenéshez!!!
Elkészítés :
A tejet meglangyosítjuk és az édesítőtablettákat feloldjuk benne. Kis idő kell neki, nem baj, ha a tej melegebb, mire elolvad a tabletta, a tej is langyosra hűl. Utána belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk feloldódni a tejben. Minden hozzávalót (a kakaópor kivételével!!!) a kenyérsütő üstjébe pakolunk és a szokott kalácstészta dagasztás módszerével bedagasztunk. Ha kész a dagasztás ketté vesszük a tésztát és az egyik felébe 3 ek. keserű kakaóport dagasztunk. A kakaóport keverjük ki 1-2 evőkanál langyos tejjel, így elkerülhetjük, hogy a mindenünk kakaóporos legyen, és a tésztába is könnyebben dagasztható :) Ha valaki édesen szereti ehhez a kakaó porhoz még tehet 4-5 szem édesítőt porrá törve --én nem szoktam.
És! Nem kelesztjük langyos helyen a tésztát, hanem azonnal dolgozhatunk vele. Mégpedig: a fehér és a barna tésztát 3-3 felé osztjuk : 3 fehér és 3 barna gombócunk lesz.
Ezután tetszés szerint járunk el. Tovább harmadoljuk a kis gömböket. Hosszúkásra sodorjuk és 3 szálat összefonunk.
Így lesz 6 db kicsi 20 dkg-os kalácsunk. Természetesen nagyobbakra is készíthetjük.
Én most 4 gombóckából csíkos kalácsot sütöttem, kettőből pedig kis fonottakat.
A friss tészta rugalmas, könnyű vele dolgozni. Formázás után tojással lekenjük, kb. 40 percet kelesztjük, és 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
gyönyörű lett ismét Babett! Biztosan finom, de engem megint a képek varázsoltak el. Egyszerűek, ízlésesek, olyan Babett-esek.... :-) puszi!
VálaszTörlésKöszönöm :) Mikor jössz haza?
VálaszTörlésIstenem...Bármit oda dobhatnál akkor is szuper ,hangulatos képek lennének...de így ...nem is tudom már mit írjak :) Szuper képek!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm :)
TörlésPont akartam kérdezni, hogy mit ajánlanál cukorral készìtett verziòra, de meg is kaptam a választ! :)) Alig várom, hogy majd otthon elkészìthessem!!!
VálaszTörlésÉs hát a képek..............
És hát köszi.............:)
TörlésSajnos, nem kóstolhatom, de az, hogy POMPÁSAN néz ki, állítom. Megint ismétlem önmagam, gratuláliok a csodás eredményhez:) Remélem, a sok-sok munka mellett marad időd sütni-főzni-fotózni-receptet írni. Eddig sikerült, bízom benne, hogy a kitartásod megmarad!
VálaszTörlésDe nagyon őrülök, hogy ide tévedtem..
VálaszTörlés:-)
Isten hozott! :)
TörlésHow can we see this directions in English?
VálaszTörlésGoogle translate :)
TörlésOh my, thank you! I had no idea Google translate existed!!
VálaszTörlés