Mandulás tönkölykenyér


 


Intenzív ízű, fűszeres kenyérre vágytam, karakteresre, ami önmagában is finom, de egy kis hummusszal és friss roppanós csírával igazi ízélmény. 
Hogy miért a keverék? 
- Mert "Ízvilágában és felhasználásában a tönkölyliszt áll a legközelebb a klasszikus lisztekhez, ezért könnyen beilleszthető a hagyományos és a modern konyhába is". 
-  Mert itt van a szomszédomban, és helyi termelő. 
- Mert meggyőzött, hogy keverék lévén csodálatosan viselkedik minden formában. Rohanós hétköznapokra tökéletes választás. Ha az alapoktól indulunk, akkor csak víz hozzáadásával is kiváló kenyér, és péksütemény  süthető bármelyik fajtájából. 


Hozzávalók 1 db mandulás tönkölykenyérhez
- 450 ml víz
-50 gr pirított , aprított mandula 
-50 gr szezámmag, lenmag keverék.

A hozzávalókat egy nagyobb tálban alaposan összekeverjük. A mandulából és a magokból meghagyunk 1-1 evőkanálnyit, amit majd a tetejére fogunk szórni.
Letakarva langyos helyen kelesztjük 30-60 percig. 


Miután a tésztánk megkelt egy tapadásmentes vagy sütőpapírral bélelt hosszúkás formába öntjük. Ehhez egy szilikon lapátot használjuk. A tészta lágyabb, s mivel nem igényel dagasztást, ezért formáznunk sem szükséges. A tészta kelés és sülés közben szépen ki fogja tölteni a formát és a képeken látható módon gyönyörűen szeletelhető lesz.

A formában még igazíthatjuk. Vizezzük be a szilikon lapátunkat és simítgassuk el egyenletesen a tésztát.  Szórjuk meg a maradék mandulával és magokkal.

Amíg a sütő melegszik, a tészta kel a formában.
180 fokra előmelegített gőzös  sütőben 60 percig sütjük. A gőzt biztosító vizes edényt 20 perc után vegyük ki és süssük tovább a kenyeret. Ha megsült, azonnal vegyük ki a formából és rácson hagyjuk kihűlni.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések