Sós kifli


 Nekem nincs konkrét élményem a békebeli kifliről, amiről annyit írnak. Ismerősöm sincs, aki békebeli időkben pék lett volna, és megosztotta volna velem a békebeli sós kifli receptjét.
Ezért csak szimplán Sós kifli címet adtam a bejegyzésnek. Egy-két praktikával azonban olyan kiflit tudunk szimpla BL55-ös lisztből is sütni otthon, amilyet sajnos mostanában a boltokban nem lehet kapni. 
És igen, a praktikákon van a hangsúly. Ha betartjuk, akkor garantált a siker. Kívül ropogós, belül puha. 
Mik is ezek a praktikák? 
- jól kidagasztott ,  megkelesztett tészta
-formázás során vékonyra nyújtott tészta
- gőzös sütő
-sütési hőfok betartása

Hozzávalók:

500 gr BL55 vagy BL80 liszt vegyesen is lehet. Nálam most 250/250 gr felesben

3 dl folyadék /víz-tej vegyesen/ általában 2 dl tej-1 dl vízzel készítem

50 gr tejföl 

20 gr olvasztott vaj

20 gr friss élesztő

15 gr só 

2 evőkanál hűtős kovász vagy madre / elhagyható/ nálam mindig van benne


tetejére durva szemű só, kömény



Ez egy egyszerűen elkészíthető kelt tészta. Bármivel dagasztjuk / géppel, kézzel/ a lényeg, hogy mint a kenyérnél is, rugalmas, fényes felületű tésztát dagasztuk,ez legalább 10 perc.  A folyadékot és a tejfölt meglangyosítjuk, majd a többi hozzávalót is hozzákeverjük. Kidagasztjuk. 
Ezután letakarva 45-60 percig kelesztjük. Ez hőmérséklettől is függ. Ha a konyhám hűvös, akkor a sütőben a lámpa funkciót szoktam használni, ott stabil 24 fok van. 
Kelesztés után nem kell lisztezni a felületet. Minimális olajjal lekenjük a munkapultot, majd 8-9 egyforma darabba vágjuk a tésztát. Gömbölyítjük, majd ismét pihentetjük 15-20 percet. Ezalatt a sikérszálak újra megnyúlnak és a tészta könnyen formázható lesz. 
Az tésztadarabokat vékonyra nyújtjuk. Először oválisra, majd az egyik végét kiszélesítjük. Így egy nagyjából háromszög formát kapunk. A szélesebb végétől kezdve feltekerjük, közben is nyújtva a tésztát. A csücsök alulra és felülre is kerülhet. Én most vegyesen hajtottam, hogy látható legyen, mindkét megoldás jó. 
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Letakarva 20-30  percet kelesztjük. 
Ezalatt a sütőt 220 fokra előmelegítjük aljában egy lábaska vízzel.
A kifliket alaposan lepermetezzük vízzel, majd megszórjuk durva szemű sóval köménymaggal. Ki-ki ízlése szerint.
Nem tudok pontos időt írni, de úgy 15 perc körül a hőfokot mérsékeljük 200 fokra. Itt a gőzt is megszüntetjük, kivesszük a tálat a sütő aljából. Még 10 percig sütjük ropogósra, aranybarnára. 
A sütőből kivéve hideg vízzel lepermetezzük.

Ui.: A hűtőből hozzáadott  pár kanál kovász nem fogja elrontani a végeredményt...szerintem.







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések