2016. március 20., vasárnap

Brióskoszorú

A recept megjelent a Kifőztük márciusi számában is

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához
50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
1 tojás
2,5 dkg cukor
4 dkg méz
2 dl langyos víz
1 csipet só
a tetejére:
1 evőkanál méz
1 teáskanál forró víz

A lisztet dagasztótálba szitáljuk. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a vizet. Az élesztőt belemorzsoljuk, megszórjuk a cukorral. 10 percig pihentetjük. Beletesszük a többi hozzávalót is, és kidagasztjuk; rugalmas, kissé feszes tésztát kell kapnunk. Lefedve, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, és 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd egy 12 cm-es formával 16 korongot vágunk ki belőle. (Nyújtás előtt ketté is vehetjük a tésztát, így könnyebben elfér a munkalapon. A leeső részeket összegyúrjuk, kevés pihentetés után újra szaggatjuk. Így lesz meg a 16 korong.) Egyszerre 4 korongot sorban egymásra rakunk úgy, hogy kissé fedjék egymást. A rövidebb oldal felől feltekerjük, és óvatosan meghengergetjük a táblán. Az így kapott rudat középen kettévágjuk, és a vágással lefelé a sütőpapírral bélelt formába rakjuk egymástól 2-3 cm távolságra. A 16 korongból 4 rudat formázunk, így  összesen 8 rózsaforma lesz. Langyos helyen kelesztjük 20 percet, majd 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 20-25 percet. Sütés után azonnal lekenjük a méz és a forró víz keverékével. Langyosan kínáljuk.


A hátteret a Fotókellék biztosította








2016. március 19., szombat

Répatorta muffin

A recept megjelent a Kifőztük márciusi számában 


Hozzávalók 12 db-hoz

1/2 dl kókuszolaj
1 dl méz
2 tojás
7 dkg mandulaliszt
7 dkg kókuszliszt
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
1 csipet só
továbbá:
5 dkg darabolt dió
15 dkg reszelt sárgarépa
7 dkg daraboltananász-konzerv
a tetejére:
2 dl jól behűtött kókusztejszín
1 evőkanál kókuszcukor
1 narancs/citrom reszelt héja
1 evőkanál frissen facsart narancslé/citromlé

A száraz és nedves hozzávalókat előbb külön-külön elkeverjük, majd a kétféle alapot összevegyítjük. Hozzáadjuk a répát, az ananászt és a diót. Egy nagyobb fakanál segítségével az egészet összeforgatjuk. A papírkapszlikkal bélelt muffinsütő mélyedéseibe kanalazzuk a masszát úgy, hogy mindegyik tele legyen. 160 fokon 25-30 percig sütjük.
Közben a kókusztejszínt robotgéppel habbá verjük. Belekeverjük a kókuszcukrot, a citrus reszelt héját és frissen facsart levét. A kisült, kihűlt muffinokat a krémmel díszítjük.

A hátteret a Fotókellék biztosította :)



2016. március 14., hétfő

Burgonyás minikenyerek királybúzalisztből


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin februári számában is

Az előző három bejegyzésemben a Spájzold be! Tudatos éléskamra jóvoltából a királybúzaliszttel ismerkedtem. Ebben a receptben már a tojás is szerepet kap. Olyan péksüteményt készítettem, amit másnap is kiválóan lehet csomagolni, tölteni szendvicsnek, vagy egy pohár tejjel, kakaóval elfogyasztani. A burgonyának és a rendkívül jó tulajdonságokkal bíró királybúzalisztnek köszönhetően napokig puhák, frissek maradnak ezek a mini kenyerek.


Hozzávalók 8 db-hoz
60 dkg Király búzaliszt
2 dkg friss élesztő
3 kávéskanál só
3 nagy evőkanál főtt, áttört burgonya vagy maradék -püré

3 evőkanál kukoricacsíra-olaj
2 dl tej
1 tojás
a kenéshez:
1 tojás
a szóráshoz:
fehér és fekete szezámmag
nagy szemű tengeri só






Dagasztótálba szitáljuk a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt. A kimért langyos folyadékból ráöntünk keveset, az ujjunkkal lazán elkeverjük, betakarjuk kevés liszttel. 15 perc alatt az élesztős kovász szépen feljön. Ezután hozzáadjuk a többi alapanyagot, és lágy tésztát dagasztunk. Letakarva 20 percet kelesztjük, majd lazán átgyúrjuk, és ismét kelesztjük 40 percet. 8 egyforma darabba vágjuk, gombócokat formálunk belőlük, majd ismét pihentetjük 10-20 percet. Ezalatt a sikérszálak szépen megnyúlnak, és nagyon könnyen lehet dolgozni a tésztával.
Mindegyik gombócot hosszúkásra, ovális alakúra formázzuk, ollóval bevagdaljuk, tojással lekenjük. Fehér, fekete szezámmaggal, nagy szemű tengeri sóval megszórjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és hagyjuk 25 percig pihenni.

200 fokra előmelegített, gőzös sütőben barnára sütjük.




2016. március 5., szombat

Teljes kiőrlésű zsemle királybúzalisztből





A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin februári számában is
Előző bejegyzéseimben a királybúzalisztet kenyerek sütésére használtam. Bátran állíthatom, hogy péksüteménynek is remek liszt alap. A teljes kiőrlésű liszt ellenére a tészta és a megsült péksütemény nem volt sűrű, inkább laza, puha. 




Hozzávalók 10 db-hoz
30 dkg Király búzaliszt
30 dkg teljes kiőrlésű Király búzaliszt
4 dl víz
3 dkg friss élesztő
1 csapott evőkanál só
2 evőkanál kukoricacsíra-olaj
5 evőkanál magkeverék
a tetejére:
apró szemű zabpehely

A sütést megelőző este dagasztótálba teszünk 1 dkg élesztőt, és 1 dl langyos vizet, 10 dkg teljes kiőrlésű lisztet , majd nokedli állagú tésztát keverünk belőlük. Letakarva 1 éjszakán át hagyjuk kelni.
Másnap reggel – a magkeverék kivételével – a megmaradt hozzávalókat beletéve lágy, de rugalmas tésztát dagasztunk. Az utolsó pár percben a magkeveréket is beledolgozzuk. Letakarva kelesztjük 25 percet. Lazán átgyúrjuk, majd ismét kelesztjük 30 percet. Amikor a tészta a duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket gömbölyűre formázzuk, a tetejüket vízzel alaposan lepermetezzük. A vizes felükkel a zabpehelybe mártjuk, majd mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Letakarjuk, újra a duplájára kelesztjük, majd 200 fokra  előmelegített, gőzös sütőben 20-25 percet sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Remek szendvicsalap. De egy egyszerű kakukkfüves vajjal is kiváló :)


A lisztekről bővebb információt itt találtok: