2015. március 30., hétfő

Kakaós diócska


A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában


Hozzávalók
a tésztához:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
15 dkg lágy vaj (nem margarin!)
20 dkg darált dió
1-2 evőkanál holland kakaópor

a töltelékhez:
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
3 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg porcukor
10 dkg lágy vaj



Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és a fém diócskaformákba lapogatjuk, a közepükbe kis mélyedést nyomunk. Közepes hőmérsékletű sütőben 20 percet sütjük. Pár percet hűlni hagyjuk, majd óvatosan kiütögetjük a formákból.
Amíg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket. A pudingport a tejjel és a vaníliás cukorral sűrű krémmé főzzük, kihűtjük. A porcukrot a lágy vajjal habosra keverjük, majd a kihűlt pudingot és a vajas krémet összedolgozzuk.
1-1 fél diócskát a krémmel megtöltve összeragasztunk.



Tipp: a tésztában lévő vaj elegendő, a formát nem kell külön kikenni.




2015. március 13., péntek

Sajtos zöldfűszeres lapkenyér

A recept megjelent a Kifőztük márciusi számában



Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 csapott evőkanál só
1 mokkáskanál cukor
2 evőkanál olívaolaj

A töltéshez:
1 csokor zöld fűszer vegyesen( rozmaring, bazsalikom, petrezselyem)
2 gerezd fokhagyma
20 dkg sajt
2 evőkanál vaj
kevés só
szezámmag, lenmag




A tészta hozzávalóiból lágy, de rugalmas tésztát gyúrunk. Letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, és körülbelül fél cm vastag téglalappá nyújtjuk.
 Megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk az apróra vágott zöld fűszerrel, a zúzott fokhagymával, sóval,​égül rászórjuk a reszelt sajtot. Hosszában 4 db kb. 10 cm-es csíkra felvágjuk. Majd mindegyik csíkot 6 centiméterenként felvágjuk. 20-25 db kis négyzetlapocskát kapunk. Egymásra pakoljuk, és óvatosan, hogy a feltét ne peregjen le beleállítgatjuk a hosszú sütőformába. Nem baj, ha  teljesen nem tölti ki a formát, sülés közben jól meg fog kelni. Ismét kelesztjük 20-25 percet. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 40-45 percet. Ha a teteje hamarabb sülne alufóliával letakarjuk. A kedvenc pizzatésztánkból is készíthető.